Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 12. 2009,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2009, 19.00

8 let

Zeleno-belim dresom reprezentance odklenkalo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od prvega januarja leta 2012 bodo dresi slovenske nogometne izbrane vrste v barvah slovenske zastave. Osnovni dres bo obarvan pretežno belo, rezervni pa modro, je bilo odločeno na skupščini NZS.

Skupščina Nogometne zveze Slovenije, na Brdu pri Kranju se jo je udeležilo 37 delegatov (od vseh 38), bo ostala v zgodovini zapisana kot tista, ki je prinesla občutne spremembe pri določitvi barv dresov nogometnih reprezentanc. ''Zeleno-bela'', ki je postregla z največjimi uspehi slovenskega nogometa (uvrstitve na svetovno prvenstvo 2002 in 2010 ter evropsko prvenstvo 2000), se bo po letu 2011 dokončno poslovila, nasledili pa jo bosta dve različici in tako naznanili novo dobo. Tako je odločila večina delegatov in sprejela omenjeni sklep (22 proti 7, ostali so bili vzdržani. Največ nasprotovanja do danega predloga je pokazal predsednik MNZ Murska Sobota Tugomir Frajman.

Nekdanji tekmec sedanjega predsednika NZS na volitvah je v svoj zagovor izpostavil, da so bili vsi dosedanji podvigi slovenske nogometne reprezentance doseženi v zeleno-belih barvah, da ima v Evropi skoraj polovica držav za osnovo modro barvo, za rezervo pa belo-modro, zeleno pa imata le obe Irski. ''To je sicer res, a nima nihče na dresu Triglava, ki bi bil pridodan v zgodbo. Podpiram zamisel o novih barvah,'' meni predsednik MNZ Nova Gorica Franc Kopatin, podobno je razmišljal tudi Milan Mikl, predstavnik MNZ Maribor, ki je možnost sklepa o novih reprezentančnih barvah označil za zelo pomemben trenutek in dodal, da NZS pri tej temi ni podala smernic dolgih 19 let. ''Zakaj ne bi bili prav mi tisti, ki bi jih,'' se je vprašal.

V novih barvah na EP 2012?

Osnovna barva dresa članske reprezentance bo tako čez tri leta še vedno bela z modrimi številkami in robovi na dresih ter rdečim dodatkom nekje na dresu, vse v odvisnosti od oblike dresa, rezervna barva bo modra z belimi številkami in robovi na dresih ter rdečim dodatkom. S tem bo tudi NZS sledila pobudi in priporočilu skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki je že pred časom sprejel sklep o poenotenju barv reprezentančne opreme, a ga pri športni opremi državnih reprezentanc v različnih športov še ni docela občutiti. ''Ni nobenega razloga, da NZS ne bi odločala o spremembah barv dresov nogometnih reprezentanc, saj nam lahko potem sledijo tudi ostale zveze,'' razmišlja predsednik NZS mag. Ivan Simič, ki ga je zmotilo že neupoštevanje pravilnika z daljnega leta 1993, ko sta bili za osnovni barvi slovenske izbrane vrste določeni zelena in modra, a slednje na dresih reprezentantov ni bilo moč prav veliko zaslediti. V naslednjih dveh letih (2010 in 2011) bo barva dresov ostala podobna sedanji, saj je bilo tako dogovorjeno z opremljevalcem že avgusta 2008, tako da sprememba ni več mogoča. Slovenski nogometni asi bodo tako v JAR oblekli bele oziroma zelene drese, v primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo leta 2012 v Ukrajini in na Poljskem pa bi širnemu svetu že predstavili novo barvno podobo.

Ne spreglejte