Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.54

8 let

Zdaj se počutijo kot Maribor v ligi prvakov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krško je v nogometnih nebesih. Klub, ki je bil ustanovljen leta 1922 in trmasto sodeluje le z okoliškimi igralci, je po hollywoodskem scenariju postal drugoligaški prvak. Sreča je nepopisna.

Nogomet je poskrbel za še eno čustveno zgodbo. Ko je v soboto malce pred 19. uro padel edini zadetek na srečanju, so tribune štadiona Matija Gubec, ki je doživel rekordni obisk, završale od sreče, nogometaši Krškega pa so se objemali, kot da bi pravkar postali svetovni prvaki.

"To je bil najslajši scenarij. Če bi sami odločali o tem, kaj bi se moralo zgoditi, si ne bi mogli bolje izmisliti. Dosegli smo gol v sodnikovem podaljšku in postali prvaki, Aluminij pa je bil šokiran, saj je vedel, da ni več vrnitve," je trener Tomaž Petrovič že stotič v zadnjih dneh podoživljal občutke, ki so ga spremljali po zadetku Davida Bučarja.

Nogometna eksplozija Posavja

Mladi rezervist je poskrbel za zadetek, ki je odločil derbi vodilnih drugoligaških ekip in v Prvo ligo Telekom Slovenije poslal Krško. "Dosegel je prvi spomladanski gol, in to ob še kako pravem času. Ima nos za gol, je rojeni strelec," je pohvalil strelca, ki je kmalu postal junak Posavja, a vseeno kot pravi športnik ponavljal, da ne bi bilo nič brez pomoči soigralcev.

Krčani še niso nastopili v prvi ligi, zgodovinski naslov pa doživljajo kot veliko nagrado. Mnogi niso verjeli, da bi jim lahko uspelo, a so se drug za drugim motili.

"Pritisk? Ko se je začela sezona, smo si govorili, da bi bili radi prvi vsaj en dan. Nato smo želeli voditi en teden, en mesec, na koncu pa že osvojiti jesenski del. Rekli so, da ne bomo zdržali, a smo marca in aprila še vodili, nato dvakrat za teden res izgubili vodstvo, a na koncu zasluženo zmagali. Tega ni pred sezono pričakoval nihče, sami pa smo verjeli. Razmišljali smo tako, da gremo na vsaki tekmi na zmago. Zbrali smo dovolj točk, tako da smo prvi," je dejal mladi strateg Petrovič, ki v soboto kar ni mogel verjeti svojim očem, ko je pogledal na polne tribune.

"Na tribuni, ki ima 1.300 sedišč, se je stiskalo 1.600 gledalcev. To me je najbolj osrečilo. V zadnjem mesecu doživljamo nogometno eksplozijo Posavja," je s hripavim glasom, posledico dvodnevnega proslavljanja naslova prvaka, dejal trener, doma iz okolice Brežic.

Upajo, da bo uprava prižgala zeleno luč

Igralci Krškega so izpolnili nujni pogoj za nastop med elito, zdaj je na potezi vodstvo kluba. Čeprav še ni uradno potrdilo, da se bo odločilo za napredovanje, trener in igralci verjamejo, da bo njihov trud nagrajen z nastopi proti Mariboru, Olimpiji, Celju, Domžalam, Kopru in preostalim zvenečim imenom slovenskega klubskega nogometa, prestižen obračun pa bo tudi "lokalni" spopad s Krko.

"Vsak športnik si želi biti prvak. V maj smo vstopili z mislijo, da ne bomo prav nič razmišljali o tem, ali bo Dob šel v prvo ligo ali ne, in podobnem. Kaj bo na koncu s klubom, ali bo igral v prvi ligi ali ne, ne bo naša stvar. Mi smo svojo nalogo opravili. Verjamem, da bo odločitev vodstva pozitivna. Ob taki množici navijačev in podpori okolja bi nam lahko uspelo," na skrivaj drži pesti, da bi uprava Krškega našla dovolj sredstev in prižgala zeleno luč prvoligaški izkušnji.

Uživali bodo od prvega do zadnjega kroga

Krško ne bo spreminjalo kadrovske podobe. Še naprej bo prisegalo na igralce iz Krškega in okolice. "Denarja za igralce, ki bi prišli od drugod, praktično ni. Zakaj bi sploh spreminjali ekipo, ki zmaguje? Od tega ne bi imeli nič. Razlika med prvo in drugo ligo je ogromna, to je treba vedeti," je izpostavil to, da kar nekaj klubov v prvi ligi še vedno deluje na profesionalni ravni. Pokritiziral je tudi Radomlje, ki so si po njegovem mnenju dovolile preveč posegov v kadrovski seznam. "Od zunaj so pripeljali preveč novincev. Če bi igrali z lansko zasedbo in morda dodali le tri novince, bi tudi v tem primeru zagotovo osvojili vsaj 15 točk."

Če bodo Krčani zaigrali v prvi ligi, jih ne bo prav nič motilo, če bodo zasidrani na zadnjem mestu. Nasmejani bodo od prvega do zadnjega kroga, saj se bodo lahko družili z najboljšimi klubi, kar jih ima Slovenija. Tega Krško v 93-letni zgodovini kluba še ni doživelo.

"Vsaka točka, ki jo bomo osvojili, bo podobna tisti, ki jo je Maribor osvojil v ligi prvakov. Uživali bomo v tem. Vemo, da se ne moremo v ničemer primerjati z drugimi klubi, zato bo zadovoljstvo še toliko večje," poudarja trener, ki ni zagovornik novomeškega in završkega modela, tako da moštva ne bo okrepil s številnimi hrvaškimi prišleki.

Raje s svojo mladino kot pa poceni Hrvati

Zaradi bližine Krškega bi bilo to zlahka izvedljivo, a v klubu te možnosti ne bodo sprejeli. "Pozimi se nam je za zelo malo denarja ponujalo ogromno Hrvatov, a smo jih zavrnili. Nima smisla, raje skrbimo za napredek domačih upov," je trener pojasnil strokovno-poslovno odločitev, ki je v očeh igralcev le utrdila zaupanje do športne politike 93-letnega kluba. Morda bo v prihodnosti s kakšnim nasvetom pomagal celo nekdanji zvezdnik evropskega nogometa Robert Prosinečki. Njegov brat Damir je dober znanec aktualnega predsednika Krškega in sodeluje z vodstvom. Prvič si je ogledal tekmo in bil navdušen.

Krško je športno mesto. Največji izliv zadovoljstva je bilo poleg spidveja, kralja množic v tem posavskem mestu, zaznati konec prejšnjega stoletja, ko so košarkarji Krškega nepričakovano mešali štrene takratni izjemno močni Olimpiji, junaki pa so postali tudi rokometaši, ki so se prebili v prvo ligo. "Nogomet je vseeno nogomet. Vsi priznavajo, da je to zdaj največji športni dosežek Krškega. Doživljamo pravljico, ki so jo spisali fantje." Posavsko nogometno pravljico lahko začinijo še nogometaši Brežic, ki se poteguje za vstop v tretjo ligo. Krčani navijajo za sosede.

Ne spreglejte