Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
21. 10. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Sevilla Ukrajina

Sreda, 21. 10. 2015, 11.53

8 let

Zadnji Ukrajinec, ki je posnemal Kevina Kampla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kevin Kampl je zadnji Slovenec, ki je dosegel zadetek v ligi prvakov. Pri Ukrajincih to velja za Jevgena Konopljanko, 26-letnega zvezdnika, ki je v sredo navdušil prisotne na gostovanju v Manchestru.

V dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 se bosta pomerili Slovenija in Ukrajina. Njuna selektorja redno spremljata nastope reprezentantov v ligi prvakov, kjer ima veliko več dela Ukrajinec, saj v prestižnem tekmovanju igra večina njegovih izbrancev.

Ukrajinskih udeležencev je v ligi prvakov neprimerno več od slovenskih. V tej sezoni med evropsko elito nastopata dva ukrajinska kluba (Dinamo Kijev in Šahtar Doneck), čast legionarjev pa brani Jevgen Konopljanka (Sevilla). V sredo se je izkazal na gostovanju v Manchestru. Dosegel je atraktivni zadetek in postal zadnji Ukrajinec, ki je zatresel mrežo v ligi prvakov. Goste je na štadionu Etihad senzacionalno povedel v vodstvo, na koncu pa proti bogatemu Cityju (1:2) nesrečno izgubil, saj so drugi zadetek prejeli v sodnikovem podaljšku.

Dnipru je pomagal do presenetljivega finala lige Europa

Kdo je sploh Konopljanka? Star je 26 let in prihaja iz Kirovohrada. Proti Sloveniji bo dopolnil "abrahama", saj bo v članskem dresu izbrane vrste zaigral 50. Dosegel je 11 zadetkov, trikrat je bil izbran za najboljšega nogometaša Ukrajine, v prejšnji sezoni pa je sestavljal idealno enajsterico lige Europa. Na štadionu v Lvivu, kjer bo Ukrajina 14. novembra na uvodni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 gostila Slovenijo, je dosegel zadnja dva zadetka v državnem dresu. Zatresel je mreži Belorusije in Luksemburga, prihodnji mesec pa želi nadaljevati niz še proti Katančevi četi.

Ko je bil še deček, je vzporedno treniral dva športa. Poleg nogometa je odkrival tudi lepote karateja. Redno ga je treniral in bil tako nadarjen, da si je prislužil črni pas. V najstniškem obdobju se je odločil, da bo vztrajal le pri okroglem usnju. V nogometu je hitro preskakoval stopničke. Pri 17 letih je debitiral v ukrajinskem prvenstvu in postal mladi biser Dnipra. Klub, ki prihaja iz Dnipropetrovska, v času državne samostojnosti živi v neprestani senci Dinama in Šahtarja, a letos je s prebojem v finale evropske lige prispeval k dvigu ugleda ukrajinskega klubskega nogometa.

Jevgen spada med najnevarnejše igralce, kar jih premore slovenski naslednji tekmec. Poleg Andrija Jarmolenka, prvega asa kijevskega Dinama, je na mednarodni nogometni borzi najvišje ocenjen. Transfermarkt.de njegovo nogometno znanje ocenjuje na 20 milijonov evrov, kar je več od vseh slovenskih igralcev, tudi najdražjih vratarjev Samirja Handanovića in Jana Oblaka (oba sta vredna 15 milijonov evrov). Spada torej med najnevarnejše orožje, kar ga premore slovenski tekmec v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016.

Predsednik zapravil priložnost in ostal brez 16 milijonov evrov

Pred leti ga je snubil Liverpool, ki ga je želel na Anfield pripeljati za 16 milijonov evrov. Toliko je znašala odškodninska klavzula v njegovi pogodbi, a predsednik Dnipra Ihor Kolomojski o tem ni želel slišati niti besede.

Igralec, ki je vzdramil domišljijo številnih angleških klubov (poleg Liverpoola sta se zanj zanimala še Tottenham in Stoke City), je ostal doma. Začetek sezone 2014/15 je preskočil zaradi poškodbe, nato pa se hitro vrnil v formo, s katero si je pridobil status ukrajinskega nogometnega junaka. Dnipru je pomagal do preboja v finale evropske lige, ko pa se mu je po koncu sezone 2014/15 iztekla pogodba, je pridobil možnost odločanja o svoji usodi.

Zanj se je potegovalo nekaj angleških klubov, a se je raje odločil za selitev na Pirenejski polotok. "Če bi bil visok dva metra in pol ter bi bil manj spreten z žogo, bi odšel v Anglijo, tako pa sem se raje odločil za Sevillo. Tam se igra tehnično dovršen nogomet. To je najmočnejša liga na svetu," je julija ocenil, da mu najbolj ustreza igranje v španskem prvenstvu.

Načrte je prekrižal tudi Barceloni

Odločil se je za Sevillo, čeprav se je zanj zanimal tudi Atletico, in tako odšel h krvniku, ki je poskrbel, da je z Dniprom v finalu evropske lige v Baslu ostal brez evropske lovorike. Med čakanjem na novega delodajalca je bil tako nestrpen in obremenjen, da je po lastnih besedah izgubil tri kilograme telesne teže. Ko je julija podpisal za Sevillo, se je na njegova lica vrnil nasmeh. Za dobro voljo je poskrbel že ob prvem nastopu v dresu andaluzijskega velikana, ko je poziral z žogo in nerodno padel na tla.

V dresu Seville mu ne gre slabo. Da bi to lahko bila njegova sanjska sezona, je pokazal že na evropskem superpokalnem srečanju v Tbilisiju. Hitri krilni napadalec je dosegel gol za 4:4 in pokazal zobe Barceloni. Katalonci so v podaljšku strli odpor žilavih Andaluzijcev in osvojili lovoriko, Konopljanka pa se je posvetil igram v španskem prvenstvu in ligi prvakov, pa tudi ukrajinski reprezentanci, ki ji je pomagal do preboja v dodatnih kvalifikacijah in v skupini zaostal le za Španijo in Slovaško.

Ne spreglejte