Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
5. 9. 2012,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slaviša Stojanović

Sreda, 5. 9. 2012, 20.23

8 let

VIDEO: Sladke skrbi za Stojanovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred slovensko reprezentanco je peklenski uvod v kvalifikacije za SP 2014. V petek bo gostila Švico, v torek gostovala na Norveškem. Selektor se še ni odločil, kdo bo nadomestil Samirja Handanovića.

Selektor je pred uradnim treningom v Stožicah takoj naletel na vprašanje, ki v tem trenutku najbolj zanima tudi slovensko javnost. Kdo bo v petek branil slovensko mrežo? Jasmin Handanović, Vid Belec ali Jan Oblak? "To je vprašanje, ki vse najbolj zanima,'' je Slaviša Stojanović ponudil značilen nasmeh, v nadaljevanju pa v bolj resnem tonu pojasnil, da se še ni odločil za prvega vratarja: ''Za sabo imamo le en skupni trening, danes je drugi (uradni na štadionu Stožice, ki je bil za novinarje odprt le 15 minut, op. p), jutri pa tretji v Domžalah. Na moje veselje so vsi trije kandidati v dobri formi, so dobri vratarji in ne glede na to, kdo bo v petek zaigral, vem, da bo dal maksimum in da bo gotovo pomagal ekipi. V tem trenutku imam tako sladke skrbi, kaj pa se bo zgodilo na zadnjih dveh treningih, pa bomo videli," razmišlja selektor, ki bo za mnenje povprašal tudi trenerja vratarjev Nihada Pejkovića.

Prvotni cilj: ohraniti mrežo nedotaknjeno

Poleg mesta vratarja pa je odprto še nekaj vprašanj. Čeprav sta na zadnji tekmi z Romunijo v konici napada začela Zlatko Dedić in Tim Matavž, Koprčan pa se je dvakrat vpisal med strelce, ni rečeno, da se bo primorski dvojec v štartni postavi znašel tudi v petek. ''Na nek način je odprto tudi vprašanje napadalcev. Začeti z dvema napadalcema ali pa z viškom igralcev v vezni liniji, ali se odločati za tiste, ki več delajo v obrambi oziroma tiste, ki so bolj nevarni v napadu. Ostaja še nekaj odprtih odločitev, a pri meni je vse jasno,'' opozarja strokovnjak, ki je slovensko člansko izbrano vrsto vodil štirikrat. Na zadnji tekmi je prvič občutil sladkost zmage, je pa skupni imenovalec vseh tekem tudi ta, da se dvoboj nikoli ni končal brez zadetkov. Na eni ali drugi strani. Slovenska obramba je pod vodstvom Stojanovića na prijateljskih tekmah z ZDA in Romunijo kapitulirala trikrat, na dvobojih s Škotsko in Grčijo pa enkrat. Je napočil čas, da se slovenski tekmeci po 90 minutah ne bodo veselili niti enkrat? ''Če se navežem na tekmo z Romunijo (4:3 za Slovenijo, op. p.9, je naš cilj, da prejmemo manj zadetkov. Naš prvotni cilj je, da ohranimo mrežo nedotaknjeno. To nam doslej še ni uspelo. Vse bo podrejeno temu in iz tega bomo tudi izhajali,'' je napovedal. Za razliko od avgustovskega srečanja z Romunijo opaža med izbranci veliko bolj sproščeno ozračje. Razlog tiči tudi v tem, da je nekatere posameznike (Birsa, Kirm in Radosavljević) takrat bremenilo iskanje novega kluba. Zdaj, ko so našli novo klubsko okolje, je veliko lažje.

V želji, da bo slovenska obramba kos švicarskim napadom, sta selektor in kapetan Boštjan Cesar z rok novega pokrovitelja nogometne reprezentance - Elektro Energija - prejela simpatično darilo - varnostni jopič. ''Obljubljam srčnost in borbenost na igrišču,'' se je zaobljubil Stojanović. Na uradnem treningu je poslal na zelenico vse kandidate, tudi Tima Matavža, ki je zadnji torkov trening zaključil nekoliko prej kot preostanek reprezentance. Alarm za pretirano skrb navijačev pa je nepotreben, saj je v zadnjem tednu izjemno razpoloženi napadalec PSV-ja pojasnil, da se je selektor za ta korak odločil le zaradi tega, ker se je Matavža lotevala izčrpanost. Ritem srečanj v zadnjih dneh, z njimi vred pa tudi povezana potovanja, so bila pač neizprosna.

Slovenski nogometaši bodo v četrtek opravili trening v Domžalah, dan kasneje pa se bodo ponovno vrnili v Stožice, kjer bodo ob 20.30 odprli novi kvalifikacijski ciklus.

Ne spreglejte