Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 7. 2014,
6.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nizozemska Louis van Gaal Jasper Cillessen Kostarika

Nedelja, 6. 7. 2014, 6.18

8 let

Van Gaalova mojstrovina: Krulu pojasnil, Cillessenu zamolčal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdor zna, zna. Selektor Nizozemske Louis van Gaal je predstavil revolucionarno potezo v zgodovini svetovnih prvenstev in v izdihljajih podaljška zamenjal vratarja. Tvegal je in še kako zadel v polno.

Čeprav so bili tulipani boljši tekmec skoraj vseh 120 minut, stalno pritiskali na obrambo Kostarike in njenega vratarja prisilili k nizu bleščečih posredovanj, hkrati pa še trikrat zadeli okvir vrat, se je o zmagovalcu odločalo z bele točke. Če se je kdo v zadnjih minutah podaljška spraševal, zakaj nizozemski selektor za razliko od kostariškega ni izkoristil tudi tretje menjave in tako dodatno osvežil ekipo, je dobil pojasnilo v 121. minuti.

Zviti Louis van Gaal, ki se bo po koncu SP 2014 posvetil vodenju Manchester Uniteda, tako da se bo za nekaj časa poslovil od selektorskega stolčka, je čakal do konca. Ko je videl, da bodo zmagovalca odločile enajstmetrovke, je poslal v igro Tima Krula, ki ima v karieri veliko boljše razmerje ubranjenih kazenskih strelov od Jasperja Cillessena. Tako je poskrbel za potezo, o kateri se bo govorilo še dolgo.

Krul pohvalil Cillessena za obrambo v 117. minuti

Hrabra in nevsakdanja odločitev, ki je na svetovnih prvenstvih še nismo videvali, se mu je obrestovala, saj je prvi vratar Newcastla ubranil dva strela z bele točke, za nameček pa pravilno ugotovil smer, kam bodo izvajalci poslali žogo, v vseh petih primerih.

V udarni nizozemski postavi se je tudi tokrat od začetka znašel Cillessen. Vratar Ajaxa ni imel zahtevnega dela vse do 117. minute, ko ga je pričakal prvi, a tudi zadnji kostariški strel v okvir vrat. "Če Jasper ne bi ubranil tistega strela, niti ne bi bilo enajstmetrovk," je Krul pohvalil predhodnika, ki je v izdihljajih drugega podaljška ustavil nevaren strel Marcosa Urene in v Salvadorju preprečil, da bi Los Ticos preskočili še nizozemsko stopničko.

Selektor Nizozemske si je lahko po preboju v polfinale oddahnil, hkrati pa tudi dal duška. Mojstrska poteza, ki je jeziček na tehtnici dokončno obrnila v prid njegovi izbrani vrsti, je bila narejena premišljeno, pripomogla pa je tudi k temu, da so se Nizozemci znašli v psihološki prednosti. "Na treningih smo se posvečali enajstmetrovkam, saj smo želeli, da bi bili izvajalci bolj sproščeni, če bi jih na tekmi resnično streljali. Timu Krulu smo dejali, da bi takrat prišel v poštev on, saj je višji kot Cillessen. Tega pa nismo povedali Cillessenu, saj mu nismo hoteli uničiti pripravljenosti in zbranosti med tekmo," je pojasnil van Gaal. Potrdil je, da bo na polfinalni tekmi od prve minute med vratnicama spet stal Cillessen, Krul pa bo čakal na priložnost, da vstopi, če bo spet na vidiku loterija strelov z bele točke. Če bo imel takrat nizozemski selektor še možnost menjave.

Van Gaal še ni vodil bolj povezanih

Van Gaal je dočakal, da bo na tem svetovnem prvenstvu na selektorskem stolčku vztrajal še na dveh tekmah, nato pa bo dokončno pomahal v slovo in se pridružil kapetanu Robinu van Persieju na Old Traffordu. Na nizozemsko zasedbo, ki je v Braziliji poskrbela za nov vrhunski dosežek, se je zelo navezal.

"To je najboljša skupina nogometašev, kar sem jo kdajkoli vodil, če govorimo o povezanosti in moštvenem duhu. Zaslužili smo si zmago nad Kostariko. Bili smo bolj kakovostni. Ne vem točno, kakšen je bil odstotek posesti žoge v naših nogah, kolikokrat smo zadeli okvir vrat in koliko priložnosti smo zapravili. Na koncu štejejo le zadetki," je povedal kruto resnico, ki bi tokrat do nadaljevanja pravljice skoraj privedla hrabre Kostaričane.

Uresničile so se mu sanje

A ni, ker se je Krul med vratnicama pri strelih z bele točke izkazal za prehudo oviro. "Kot da bi se mi uresničile sanje. Vedel sem, da obstaja možnost, da bi lahko šel v igro, če bomo še imeli na voljo možnost menjave. Proti koncu podaljška sem bil že pošteno živčen. Težko opišem, kaj vse sem takrat doživljal v glavi," je po dvoboju za nizozemsko televizijsko mrežo NOS priznal junak srečanja, rezervni vratar Krul. Njegov priimek, ki se izgovori natanko tako kot v angleškem jeziku beseda za kruto (cruel), se je na socialnih omrežjih hitro pojavil v različnih skovankah. Bo krut tudi do Argentincev?

Ne spreglejte