Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
18. 12. 2015,
16.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Valter Birsa

Petek, 18. 12. 2015, 16.16

6 let, 7 mesecev

Valter Birsa: Bil je med boljšimi reprezentanti v letošnjem letu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Valterjem Birso, ki je, čeprav je star 29 let, že pravi staroselec med slovenskimi reprezentanti, je leto, za katerega lahko z veseljem ugotovi, da je bilo uspešno.

Na Apeninskem polotoku se je Valter Birsa zdaj dodobra ustalil in našel svoj mir. Po epizodah v Genovi, Torinu in Milanu je v majhnem Chievu postal eden izmed nosilcev igre. V prvi polovici leta, v drugem delu prejšnje sezone, je igral redno, a ni bil preveč učinkovit. K 14. mestu moštva iz Verone v prvi italijanski ligi, obstanek je še vedno glavni cilj Chieva, ni prispeval niti enega zadetka ali podaje, čeprav je redno igral. Zbral je 20 prvenstvenih nastopov.

V tej sezoni se je vse spremenilo na bolje. Veliko bolje. Sploh na začetku sezone je blestel in bil med najboljšimi posamezniki tekmovanja, v katerem so bili Verončani nekaj časa celo povsem pri vrhu. Potem je skupaj s soigralci nekoliko zdrsnil, zdaj je na 10. mestu, kar je še vedno višje od pričakovanj. Na začetku sezone je zadeval in podajal, zdaj lahko z veseljem ugotovi, da je pri treh golih in štirih podajah v prvenstvu in je morda celo najboljši posameznik kluba, s katerim ima pogodbo sklenjeno do leta 2018, zato je lahko miren. Enkrat je nastopil tudi v pokalu, od katerega so se Verončani že poslovili.

V prvi francoski ligi je zbral skoraj 150 nastopov, v prvi italijanski se bliža številki sto, zabijal je gole v ligi prvakov in tudi na svetovnem prvenstvu. Primorec, ki je v letošnjem letu spet spominjal na vzdevek šempetrski Ronaldo, ki se ga je prijel v času, ko je bil član Gorice, je lahko zadovoljen s tem, kar je naredil do zdaj. Marsikaj bo lahko postoril tudi v prihodnosti. Pred njim je še nekaj let igranja na visoki ravni, če ne bo poškodb.

Kmalu bo prehitel Zlatka Zahovića

Birsa je tudi v letošnjem letu za reprezentanco igral redno in bil eden izmed njenih pomembnejših členov, ki je navijače spet razvajal z dobrimi igrami. Po statistiki je bil med najboljšimi reprezentanti. V osmih nastopih, igral je na vseh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v letošnjem letu, je zbral zadetek in štiri podaje. Zadel je za remi z 1:1 proti Litvi v Ljubljani. Podal je za zmago z 1:0 nad Estonijo v Mariboru in tudi pri porazu z 2:3 v Švici. Dve podaji je prispeval pri zmagi nad San Marinom s 6:0 pred domačimi navijači.

V reprezentanci je zdaj zbral že 78 nastopov in zabil šest golov. Hitro se približuje tretjemu mestu večne lestvice števila nastopov, na katerem je trenutno Zlatko Zahović. Mariborčan se lahko pohvali s številko 80. Kmalu bo prehitel tudi Samirja Handanovića, ki je končal reprezentančno pot in je z nastopom več na drugem mestu.

Ne spreglejte