Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 12. 2013,
7.49

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adnan Zildžović Borivoje Lučić

Sreda, 11. 12. 2013, 7.49

4 leta, 10 mesecev

V Novem mestu na izpad nočejo niti pomisliti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po dvajsetih letih se je Krka vrnila v prvoligaško druščino in po prvi polovici prvenstva zaseda predzadnje, deveto mesto, ki ob koncu sezone vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek.

Novo sezono prve lige, v katero so bili razvrščeni naknadno, saj so v pretekli sezoni med drugoligaši zasedli tretje mesto, so Novomeščani začeli z Borivojem Lučićem na klopi, a je nekdanji trener Gorice zdržal le do desetega kroga, ko je po petem zaporednem porazu zapustil klop Krke. Za krajši čas ga je zamenjal Sandi Bracovič, tega je pred 17. krogom nasledil izkušeni Adnan Zildžović, ki je debitiral z odmevno zmago nad Rudarjem v Velenju, potem doma remiziral s kranjskim Triglavom in za konec dvakrat izgubil, kar je zadostovalo za 15 točk po 20 odigranih krogih in predzadnje mesto na prvenstveni razpredelnici. Z dvema točkama naskoka pred zadnjim Triglavom in kar sedmimi zaostanka za Celjem, ki je na osmem mestu. "Najbolj zadovoljni nismo, pričakovanj nismo izpolnili. Nismo pa tudi povsem nezadovoljni, saj nismo zadnji. Naš cilj je bil obstanek in ostaja isti. Dejstvo je, da smo šele konec junija izvedeli, da gremo v prvo ligo, že na začetku julija pa odigrali prvo tekmo. Na hitro smo morali sestaviti moštvo, na igro so vplivale tudi menjave trenerjev. Zdaj smo nazadnje našli pravega, ki mu je moštvo uspelo spraviti skupaj in ga motivirati. Ekipa ni tako slaba, kot se zdi. V zadnjih krogih je pokazala napredek in solidne igre. Veseli me tudi dejstvo, da do izraza vse bolj prihajajo domači fantje, ki so vse boljši," je prvi del sezone opisal predsednik kluba Jože Berus, ki razkriva, da je članstvo med slovensko nogometno elito vse prej kot majhen zalogaj. "Je kar zahtevno. Pošteno se trudimo, da vse skupaj izpeljujemo. Čaka nas še kar precej dela, igranje v prvi ligi je vse prej kot poceni. Plujemo po razburkanih vodah in se borimo. Iščemo prave rešitve. Dejstvo je, da nimamo prav velikega proračuna, pa še tega pokrijemo praktično zgolj s sponzorskimi sredstvi. Verjamemo, da bomo v prihodnosti klub spraviti na takšno raven, da bomo lahko financirali sami sebe. Z lastnimi prihodki. Pot do tega je dolga, a obstaja," je še povedal prvi mož edinega dolenjskega prvoligaša.

Zdaj prihajajo, prej so odhajali iz Novega mesta

Gledalcev na štadionu Portoval ni veliko. Redkokdaj več kot 500, a v Novem mestu kljub temu niso povsem nezadovoljni. "Počasi se prebuja tudi okolica. Predvsem mi bomo morali narediti več, da bomo gledalce zvabili na tribune. Ko igramo bolje, se takoj pozna pri obisku. Smo zadovoljni. Počasi se oblikujejo tudi prve navijaške skupine. Verjamem, da bodo v prihodnosti tekme Krke pomemben dogodek v Novem mestu in bodo imele kot take velik obisk," se nadeja Berus, ki korist igranja med najboljšimi slovenskimi klubi vidi predvsem v priljubljenosti kluba med mladimi. "Z vidika mladinskega nogometa je zelo pomembno, da imamo moštvo v prvi ligi. Postali smo regijsko središče, ki pritegne najboljše mlade nogometaše iz celotne jugovzhodne Slovenije. Zdaj prihajajo k nam iz Trebnjega, Krškega, Bele krajine, Kočevja … Včasih so naši fantje odhajali tja, zdaj je ravno obratno. Nadarjeni fantje iz vse Dolenjske hodijo k nam," je povedal Berus, ki se dobro zaveda, da bi zanimanje za prihod v Novo mesto z vrnitvijo v drugo ligo hitro lahko skopnelo. "Seveda. Prav zato bomo naredili vse, da ne bomo izpadli. Ne smemo niti pomisliti na kaj takega. Trudimo se, da bi obstali. Sam sem prepričan, da bomo šli v drugi del sezone še močnejši. Ali se bomo pozimi okrepili, ne vem. O tem bodo odločali tisti, ki so za te stvari pristojni. Okrepljeni ali ne, smo optimisti. Tudi glede tega, da si bomo obstanek zagotovili brez dodatnih kvalifikacij. Čaka nas še ogromno tekem, mogoče je še prav vse," je razložil prvi mož edinega dolenjskega prvoligaša. Četudi se načrt ne bi izšel, pa so pri Krki prepričani, da to ne bi pomenilo kolapsa kluba. Da v tem primeru ne bi doživeli usode marsikaterega slovenskega kluba iz preteklosti, so v Novem mestu prepričani. "Bili smo že v prvi, drugi, treti in tudi v peti ligi. Klub bo šel naprej, karkoli se bo zgodilo. Bi bilo pa veliko lažje, če bi obstali in bi se v prihodnosti še okrepili. Mislim, da je tudi za slovenski nogomet dobro, da se tudi v tem delu Slovenije igra nogomet na najvišji ravni," je pogovor na temo boja za obstanek sklenil Berus.

Srečno, Sašo Udovič

Za konec nismo mogli mimo zadnje kadrovske spremembe pri Krki, ki je v javnosti vzbudila veliko zanimanja. Odhoda športnega direktorja Saša Udoviča, ki je bil v zadnjih letih pomemben člen vzpona novomeškega nogometa, a zdaj zapustil Dolenjsko in se preselil v službo mnogo bolj zveneče, a zato v zadnjem času rezultatsko nadvse skromne Olimpije. "Kar se je zgodilo, se je pač zgodilo. Sašo je prejel ponudbo Olimpije in jo sprejel. Z njim smo se razšli korektno. Žal nam je, da je odšel. Je v veliki meri zaslužen za to, da smo tam, kjer smo. Zraven je bil skorajda od začetka te zgodbe. Njegov odhod je velik minus, a ni nezamenljiv. Verjamem, da bomo uspešno zapolnili vrzel, ki je nastala po njegovem odhodu. Njemu pa želim obilo uspeha v novi službi, seveda," je pogovor sklenil predsednik Krke.

Ne spreglejte