Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
15.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA

Petek, 26. 10. 2018, 15.10

5 let, 6 mesecev

Zasedanje izvršnega odbora Fife

Usoda svetovne lige narodov bo znana marca 2019

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Gianni Infantino | Gianni Infantino kot predsednik Fife prisega na spremembe. | Foto Reuters

Gianni Infantino kot predsednik Fife prisega na spremembe.

Foto: Reuters

Tokratno zasedanje izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Kigaliju je poželo kar nekaj zanimanja zaradi tem, ki naj bi jih odprli. Predvsem je pri tem prednjačila sprememba klubskega svetovnega prvenstva in uvedba globalne lige narodov. A o tem na zasedanju niso glasovali, temveč le ustanovili delovno skupino.

Kot je pojasnil predsednik Fife Gianni Infantino, so se odločili, da bodo ustanovili delovno skupino, ki bo delovala pod Fifinim okriljem in ki bo na naslednjem zasedanju 14. in 15. marca v Miamiju predstavila konkretne predloge za omenjeni tekmovanji.

Glede tega je bilo kar nekaj kritik, predvsem s strani Evropske nogometne zveze (Uefa), katere člani Fifinega odbora so grozili z odhodom s seje, če bodo tokrat glasovali o teh dveh tekmovanjih. Tako pa do tega ni prišlo, konkretnih predlogov za zdaj uradno še ni.

Gianni Infantino
Sportal Fifa želi uvesti novost, ki ji ostro nasprotuje Čeferin

Po evropski še svetovna liga narodov?

Fifa namenja mednarodnim tekmovanjem vedno več finančnih nagrad. | Foto: Reuters Fifa namenja mednarodnim tekmovanjem vedno več finančnih nagrad. Foto: Reuters Pred tem so se v javnosti pojavili predlogi, da bo na klubskem SP po novem igralo 24 klubov, od tega polovica evropskih, in da bo zaživela nova globalna liga narodov za reprezentance, nekako po vzoru evropske lige narodov, ki je letos prvič na sporedu pod okriljem Uefe.

Za to naj bi vlagatelji zagotovili 25 milijard dolarjev med letoma 2021 in 2033. Po tem predlogu bi vlagatelji za vsako izvedbo globalne lige narodov zagotovili dve milijardi dolarjev, za vsako klubsko SP pa tri milijarde dolarjev. Tega Infantino ni komentiral, saj pravi, da morajo najprej doreči formate tekmovanj.

"Odločili smo se, da ustanovimo delovno skupino in dodelamo podrobnosti. Nismo predstavili nobenih konkretnih predlogov za odločitve. To bo na naslednjem zasedanju. Ko bomo enkrat dodelali predloge, za katere je sicer veliko zanimanje, potem bomo videli, kakšen tržni vpliv bo to imelo. Treba je razdelati, ali bo klubsko SP vsako leto ali na vsaka štiri leta, ali bo igralo 16 ekip ali 24 ali ... Podobno je treba razjasniti tudi za globalno ligo. Vse to moramo upoštevati. Zelo vesel pa sem, da je zanimanje v komercialnem svetu za ti tekmovanji Fife, ki bi to tudi vodila," je na novinarski konferenci po zasedanju dejal Infantino, a poudaril, da pred dokončanjem predlogov ne more napovedati, kdaj bi ali bo to zaživelo.

Konkretnejši je bil pri pojasnitvi odločitve o povečanju nagradnega sklada za žensko svetovno prvenstvo 2019, kjer bodo razdelili 50 milijonov dolarjev med 24 ekip, kar je trikrat več kot na SP 2015.

Vsaki članici Fife milijon dolarjev več

Fifa je proti temu, da bi tekme španskega prvenstva potekalo izven Španije. | Foto: Reuters Fifa je proti temu, da bi tekme španskega prvenstva potekalo izven Španije. Foto: Reuters Sicer pa je Infantino pojasnil, da so govorili tudi o reformah prestopnega sistema, pri tem bo delovna skupina nadaljevala delo in februarja predstavila naslednje ukrepe. Kot je znano, so med drugim doslej zagovarjali ponovno uvedbo licenc za nogometne posrednike, pa tudi omejitev števila posojenih igralcev, s čimer bi po njihovem največjim klubom otežili pretirano kopičenje najboljših igralcev.

Govorili so tudi o sporni ideji španske lige, da bi ligaške tekme igrali zunaj španskih meja. "Odbor je potrdil, da morajo biti tekme posamezne lige odigrane znotraj države, v kateri je liga," je pojasnil prvi mož Fife.

IO Fife je sicer med drugim določil, da bo leta 2020 SP v futsalu gostila Litva, sprejel pa je tudi predlog afriške zveze, da bodo afriško prvenstvo z januarja in februarja leta 2023 prestavili na junij in julij. Prav tako so spremembe doletele tudi južnoameriško prvenstvo, ki bo po novem v sodih letih.

Tomaž Kavčič
Sportal Kavčič zapustil Slovenijo na 62. mestu, Nemci niso bili tako slabi že 13 let

Pri Fifi so sprejeli tudi program Forward 2.0, po katerem bo vsaka članica dobila šest milijonov dolarjev v štiriletnem obdobju, torej milijon več kot doslej. Potrdili so tudi nov projekt, in sicer Nogomet za šole, za ta izobraževalni program bodo namenili 100 milijonov dolarjev v štirih letih, pri tem bodo med drugim med šole po svetu razdelili devet milijonov žog.

Ne spreglejte