Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 3. 2014,
16.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović Sašo Udovič NK Maribor NK Maribor

Nedelja, 16. 3. 2014, 16.15

7 let, 12 mesecev

Udovič: Če bi bil Zahović, bi me tak evropski Maribor skrbel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sašo Udovič je po prvi zmagi Olimpije, odkar je športni direktor zeleno-belih, žarel od sreče in ponosa. "Največji kapital je naša mlada ekipa," je poudaril, nato pa vrnil žogico Zlatku Zahoviću.

Če po prvem letošnjem porazu z Olimpijo ni bil razpoložen za velike besede, ki bi jih izgovoril s pozitivnim žarom, podobno je bilo tudi prejšnjo soboto po neuspehu s Krko, je bilo tokrat drugače. Dočakal je prvo zmago Olimpije. In to kakšno! V Stožicah je padel Maribor, najboljša slovenska ekipa in prvi favorit za osvojitev (ubranitev) naslova.

Glede na vse priložnosti na srečanju pa bi bil lahko končni rezultat še višji kot 2:0 v korist zmajev, ki so bili precej boljši od jesenskih prvakov. "Mariborčani so lahko zaskrbljeni. Če bi bil na Zahovićevem mestu, bi me tak evropski Maribor skrbel, saj si zasluži več kakovosti. Po mojem mnenju bi moral biti evropski Maribor videti bolje, ne glede na to, da je bila Olimpija gladko boljša," je Sašo Udovič vrnil žogico Zlatku Zahoviću, nekdanjemu soigralcu v slovenski reprezentanci, s katerim sta poskrbela za nepozabne pravljice iz časov zlate Katančeve generacije, zdaj pa v podobnih vlogah tekmujeta v Prvi ligi Telekom Slovenije.

"Pomembno je, da vemo, kaj delamo"

Zahović se je pred dvema tednoma v svojem slogu posvetil projektu pomlajene Olimpije in dejal, da ne bi bil rad v koži Udoviča, zdaj mu je Ljubljančan vrnil milo za drago in se po prepričljivem porazu vijoličastih vprašal, s kakšnim evropskim Mariborom so sploh imeli opravka njegovi izbranci.

Prepričan je, da bo zdaj Kosanovićevi četi lažje. "Ekipa je dobila prepotrebno samozavest. Če nadigraš Maribor v praznih Stožicah, to povsem zadošča, da si jo popraviš. Olimpija bo v prihodnje še kdaj padla, a bo tudi rasla. Pomembno je, da vemo, kaj delamo," je dal poudarek na delo z mladimi, kar naj bi klubu, ki domuje v Stožicah, že kmalu zagotovilo svetlejšo prihodnost. "Največji kapital je naša mlada ekipa. To vedno ponavljam in tudi vedno bom. Tekmo je začelo sedem igralcev, starih od 19 do 22 let, nato sta dva prišla še v igro. To je kapital Olimpije."

Kaj se je zgodilo z nogometaši Olimpije, da so v dveh tednih ponudili tako različna obraza? "Po prvi tekmi nisem želel biti pameten. Ko izgubiš tekmo z 0:3, vendarle ne moreš govoriti o prvih 25 minutah. A pri tej mladi ekipi je tako … Če je tekma prekinjena zaradi navijačev, se bo prej ustrašil naš 20-letni igralec kot pa kakšen izkušen v vrstah Maribora. Po prvi prekinitvi je bilo 1:0 za Maribor, po drugi 2:0, po tretji 3:0," je ponujal razloge za poraz na derbiju pred dvema tednoma, obenem pa se želel izogniti razmišljanju, da so prazne tribune pravzaprav pomenile prednost nogometašev Olimpije. "Ne, ne. Škoda je, da danes ni bilo občinstva. Taka Olimpija bi si zaslužila polne tribune," so ga zmotili prazni sedeži.

Rodić? Za dobro juho je potreben tudi ščepec izkušenj.

Ne verjame, da je k boljši predstavi ljubljanskega kluba pomagalo dejstvo, da se tekma ni igrala v prisotnosti navijačev, ki so v preteklosti že znali ustvariti prevelik pritisk na mlado zeleno-belo zasedbo. "Iz izkušenj, ko sem še igral, vem, da en gol pomeni ogromno. Sploh če je dosežen v drugi minuti," je izpostavil trenutek, ki je pomagal, da je Olimpija v nadaljevanju srečanja zaigrala bolj sproščeno in tako, kot se je po tekmi izrazil Matic Fink, uživala na igrišču.

Udovič je želel izpostaviti še nekoga. To je Aleksandar Rodić, zadnji zimski novinec, na katerega se je zaradi 34 let in daljše odsotnosti od evropskega klubskega nogometa lepilo ogromno dvomov. "Naprej so mi metali, zakaj je sploh prišel v klub, sam pa lahko povem, da je včasih za dobro juho potreben tudi ščepec izkušenj," je bil vesel dobre predstave izkušenega napadalca, ki se je na derbiju izkazal z imenitnim zadetkom.

Olimpija se že veseli pokalnih tekem

Zdaj mora Udovič poskrbeti, da ne bo obveljal tisti rek o lastovkah, ko ena ptica še ne prinese pomladi. S tem, da so dali priložnost mladim in tudi v javnosti znižali cilje, so si prislužili določen alibi za neuspehe. Tega pa si klub takšnega kalibra, kot je v slovenskem prostoru Olimpija, praviloma ne bi smel privoščiti, saj bo v očeh navijačev vedno prisoten le v boju za vrh, vsak rezultat, drugačen od zmage, pa bo prepoznan kot neuspeh.

Zato bo zanimivo videti, kako se bo razvijala zgodba po všečni predstavi na večnem derbiju. Olimpija odhaja v soboto v Celje, nato sledi pokal. In dva posladka z vijolicami, saj bo Maribor po porazu v praznih Stožicah na Olimpijo zagotovo gledal z drugačnimi očmi. "Pokala se že veselimo. Absolutno," se je nasmehnil Udovič in odhitel v noč. Eno redkih, ko je Ljubljana lahko občudovala padec Maribora.

Ne spreglejte