Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 3. 2018,
10.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

7

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Tomaž Kavčič Srečko Katanec Slaviša Stojanović Matjaž Kek

Sreda, 28. 3. 2018, 10.00

6 let

Učinek selektorjev Slovenije na prvih dveh tekmah

Kavčič je najslabši vseh časov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

7

Tomaž Kavčič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je s selektorjem Tomažem Kavčičem vstopila v novo obdobje. Odigrala je dve tekmi, izgubila proti Avstriji (0:3) in Belorusiji (0:2) ter poskrbela za najslabši debi selektorja. Kavčič se je v zgodovino vpisal kot prvi, ki je na prvih dveh tekmah doživel dva poraza brez doseženega zadetka.

Statistični pregled selektorjev in izkupička Slovenije na njihovih prvih dveh tekmah je razkril, da je Tomaž Kavčič dosegel najslabši rezultat vseh časov. Do zdaj je bil pod njega podpisan njegov predhodnik Srečko Katanec, ki se je pridružil reprezentanci na željo takratnega predsednika NZS Aleksandra Čeferina in je praznih rok ostal na obeh uvodnih srečanjih leta 2013, ko je začel drugo selektorsko obdobje.

Katanec se je po slabem štartu prebudil in zablestel

Ko je Srečko Katanec (levo) začel drugo obdobje kot selektor Slovenije, je prvo zmago dočakal šele na tretji tekmi. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Srečko Katanec (levo) začel drugo obdobje kot selektor Slovenije, je prvo zmago dočakal šele na tretji tekmi. Foto: Vid Ponikvar Najprej je slovenska reprezentanca v zasneženih Stožicah pred ogromnim številom navijačev BiH izgubila proti nekdanjim bratom iz nekdanje Jugoslavije (0:3), nato pa v kvalifikacijskem srečanju za SP 2014 v Stožicah nepričakovano ostala brez točk proti Islandiji (1:2).

Katanec je prvo zmago dočakal šele v četrto, nato pa se je forma vzpenjala tako hitro, da je v kvalifikacijah za brazilski spektakel dobila kar štiri tekme zapored. Med drugim je na Islandiji nadigrala tudi gostitelje s 4:2, kar je le še dodatno pojasnilo, da slab začetek ne pomeni nujno tudi slabega nadaljevanja.

Učinek slovenskih nogometnih selektorjev na uvodnih dveh tekmah:

Selektor Te Z R P Goli To Rezultata uvodnih tekem Datum
Bojan Prašnikar 2 0 2 0 2:2 2 Estonija : Slovenija 1:1
Ciper : Slovenija 1:1
1992
Zdenko Verdenik 2 1 1 0 3:2 4 Slovenija : Gruzija 1:0
Slovenija : Tunizija 2:2
1994
Bojan Prašnikar 2 1 1 0 4:3 4 Islandija : Slovenija 2:3
Slovaška : Slovenija 1:1
1998
Srečko Katanec 2 0 1 1 3:4 1 Madžarska : Slovenija 2:1
Grčija : Slovenija 2:2*
1998
Bojan Prašnikar 2 2 0 0 4:0 6 Italija : Slovenija 0:1
Slovenija : Malta 3:0*
2002
Branko Oblak 2 1 1 0 4:1 4 Slovenija : Srbija in Črna gora 1:1
Slovenija : Moldavija 3:0*
2004
Matjaž Kek 2 1 1 0 1:0 4 Slovenija : Estonija 1:0
Albanija : Slovenija 0:0*
2007
Slaviša Stojanović 2 0 1 1 3:4 1 Slovenija : ZDA 2:3
Slovenija : Škotska 1:1
2011/12
Srečko Katanec 2 0 0 2 1:5 0 Slovenija : BiH 0:3
Slovenija : Islandija 1:2*
2013
Tomaž Kavčič 2 0 0 2 0:5 0 Avstrija : Slovenija 3:0
Slovenija : Belorusija 0:2
2018
* kvalifikacijske tekme, vse ostale so bile prijateljskega značaja

Kavčič najstarejši slovenski debitant

Matjaž Kek je bil zadnji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je bil zadnji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje. Foto: Vid Ponikvar Odkar je Matjaž Kek leta 2011 zapustil selektorski položaj Slovenije, ni bilo selektorja, ki bi vodil člansko izbrano vrsto in na eni izmed prvih dveh srečanj vknjižil vsaj eno zmago. Nekoliko drugačen trend se je začel s prihodom Slaviše Stojanovića, ki je najprej debitiral z domačo tekmo proti ZDA (2:3), nato pa na koprski Bonifiki remiziral s Škotsko (1:1).

Stojanovića, ki se mu v kvalifikacijah za SP 2014 ni godilo dobro, prvo zmago na slovenski klopi pa je dočakal šele v četrtem poskusu, je nasledil Srečko Katanec. Vskočil je namesto nekdanjega pomočnika, s katerim sta sodelovala v ZAE, in nato za začetek izgubil dve tekmi. Ker pa je bila njegova gol razlika 1:5, je bil njegov dosežek nekoliko boljši od novega selektorja Slovenije.

Kavčič, ki je na debitantski tekmi v vlogi selektorja tudi uradno postal najstarejši slovenski strokovnjak, se je tako podpisal pod najslabši začetek selektorskega dokazovanja.

Slovenska reprezentanca, ki se je včeraj poslovila od Boštjana Cesarja, bo jeseni začela ligo narodov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska reprezentanca, ki se je včeraj poslovila od Boštjana Cesarja, bo jeseni začela ligo narodov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Novo priložnost, da prekine črni niz, bo imel junija, ko se bo Slovenija pomerila s Črno goro. Če mu ne bo uspelo, bi se lahko novi selektor pojavil na še enem manj prijetnem seznamu. Do zdaj sta morala najdlje čakati na zmago Katanec in Stojanović. Oba, za Katanca to velja v prvem obdobju, ki se je pozneje preimenovalo v pravljico slovenske zlate generacije, sta sladkost zmage prvič okusila šele na četrti tekmi.

Edini z dvema zmagama Prašnikar

Po drugi strani pa je najuspešnejši debitant Bojan Prašnikar. Leta 2002, ko se je usedel na vroči stolček po odmevnem sporu Zlatka Zahovića in selektorja Katanca v Južni Koreji, je s Slovenijo dosegel eno najslajših zmag. Slovenci so na prijateljski tekmi v Trstu premagali zvezdniške Azzurre, svoj šov pa je imel strelec Sebastjan Cimirotić, nato pa so led prebili še v kvalifikacijah za EP 2004, kjer je za Bežigradom prva padla Malta (3:0). A dober začetek, to potrjuje tudi statistika, vedno ne predstavlja tudi dobrega konca ...    

 

Ne spreglejte