Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 11. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

1

Natisni članek

skok v športno preteklost Chapecoense letalska nesreča

Nedelja, 29. 11. 2020, 4.00

3 leta, 4 mesece

Skok v športno preteklost

Tragedija, po kateri je nogometni klub vstal iz pogorišča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

1

Follmann | Jakson Follmann, nekdanji vratar brazilskega kluba Chapecoense in eden od treh nogometašev, ki so preživeli letalsko nesrečo, ki se je zgodila 28. novembra 2016, se je po tragediji, v kateri je ostal brez spodnjega dela desne noge, moral lotiti drugačnega kariernega izziva.  Postal je glasbenik in motivacijski govorec. | Foto Guliver/Getty Images

Jakson Follmann, nekdanji vratar brazilskega kluba Chapecoense in eden od treh nogometašev, ki so preživeli letalsko nesrečo, ki se je zgodila 28. novembra 2016, se je po tragediji, v kateri je ostal brez spodnjega dela desne noge, moral lotiti drugačnega kariernega izziva.  Postal je glasbenik in motivacijski govorec.

Foto: Guliver/Getty Images

Včeraj so minila natanko štiri leta od tragične letalske nesreče, v kateri je umrlo 71 potnikov, med njimi kar 43 nogometašev, trenerjev in članov osebja brazilskega nogometnega kluba Chapecoense. Nesrečo je preživelo šest ljudi, od tega trije nogometaši. Eden od njih je o letalski nesreči sanjal nekaj noči pred tragedijo. Vsak po svoje so se spopadali s travmo, ki so jo doživeli in preživeli. Kaj počnejo danes in kako se spominjajo tragedije?

Alan Luciano Rushel, Neto in Jakson Follmann so trije od šestih potnikov, ki so preživeli tragično letalsko nesrečo v Kolumbiji, ki se je zgodila na včerajšnji dan pred štirimi leti.

In to na dan, ki bi moral biti za ekipo iz brazilskega nogometnega kluba Chapecoense eden najsrečnejših v njihovi karieri. Bili so namreč na poti na prvo tekmo finala južnoameriškega nogometnega pokala proti kolumbijskemu Atleticu Nacionalu. Glede na to, da je bil to največji uspeh te ekipe, je bilo vzdušje na letalo temu primerno - optimistično in polno pričakovanj, so pozneje pripovedovali preživeli.

Letalo british aerospace 146 venezuelske letalske družbe Lamia je ob 22:15 po lokalnem času vzletelo z brazilskega letališča Guarulhos v Sao Paulu. Po postanku v Boliviji je pot nadaljevalo proti Medellinu in tu so šle stvari močno narobe.

Ljubomir Moravac
Sportal Nogometaš, ki je v prometni nesreči izgubil sanje: Zastaviti si bom moral nove cilje

Zgodbe iz rubrike Skok v športno preteklost

Pilot letala je nekaj minut pred strmoglavljenjem kontroli poletov na letališču v Medellinu sporočil, da je letalu zmanjkalo goriva in da so ostali brez elektrike ter prosil za takojšen pristanek.

Kontrolorka letov je odobrila pristanek na bližnji avtocesti, a to je bilo za letalo, ki je ostalo brez vseh štirih motorjev, predaleč.

Reševalci med iskanjem preživelih. | Foto: Reuters Reševalci med iskanjem preživelih. Foto: Reuters Zadnjega od preživelih, nogometaša Neta, so našli osem ur po nesreči. | Foto: Reuters Zadnjega od preživelih, nogometaša Neta, so našli osem ur po nesreči. Foto: Reuters

Letalo se je zrušilo na gorato območje Cerro Gordu, le pet minut stran od letališča José María Córdova v Medellínu. Poznejša preiskava je pokazala, da je za nesrečo kriva malomarnost pilota oziroma čarterske letalske družbe, saj so kršili predpise o minimalni količini goriva oziroma o rezervi. 

Zanimivo je, da so z istim letalom, ki je strmoglavilo le nekaj tednov prej, v Brazilijo na kvalifikacijsko tekmo za SP 2018 potovali tudi Argentinci, vključno z zvezdnikom Lionelom Messijem. LaMia je bilo čartersko podjetje, registrirano v Boliviji, specializirano za prevoze nogometnih klubov iz Latinske Amerike.

Na letalu je bilo 77 ljudi, preživelo jih je samo šest. Trije nogometaši, dve stevardesi in brazilski novinar. Umrlo je 19 igralcev kluba Chapecoense, 24 spremljevalcev ekipe, 21 brazilskih novinarjev in sedem članov posadke iz Bolivije in Paragvaja.

Tragedija je pretresla tudi Diega Armanda Maradono, ki je na družbenih omrežjih svojcem pokojnih izrazil sožalje in zapisal, da je tudi sam postal navijač kluba Chapecoense.

Klub ostal skoraj brez vsega

Letalska nesreča je pomenila ogromen udarec za klub, saj je ostal skoraj brez vsega trenerskega in igralskega kadra. Kolumbijski klub Atlético Nacional, ki bi se z ekipo Chapecoense moral pomeriti v finalu južnoameriškega pokala, se je iz solidarnosti odpovedal trofeji in jo prepustil nasprotniku.

Ekipi so takrat na pomoč priskočili številni klubi in ljubitelji nogometa. Klubi s posojo svojih igralcev, ljubitelji nogometa pa s finančnimi prispevki. Klub je lani izpadel iz prve brazilske lige, v drugi pa trenutno zaseda vodilni položaj. Moštvo je tudi regionalni prvak zvezne države Santa Catarina.

Žrtve so z letalom prepeljali v domovino.  | Foto: Reuters Žrtve so z letalom prepeljali v domovino.  Foto: Reuters

Stadion Arena Conda v Chapecu se je spremenil v žalovalni poligon.  | Foto: Reuters Stadion Arena Conda v Chapecu se je spremenil v žalovalni poligon.  Foto: Reuters

Trije preživeli nogometaši

Nesrečo so preživeli trije nogometaši, takrat 31-letni branilec Neto, 27-letni branilec Alan Luciano Rushel in najmlajši med njimi, 24-letni rezervni vratar Jakson Ragnar Follmann, ki jo je v nesreči odnesel najslabše.

Preživeli igralci moštva Chapecoense Jackson Follmann, Alan Ruschel, Neto in novinar Rafael Henzel januarja 2017 pred prijateljsko tekmo med Brazilijo in Kolumbijo. | Foto: Reuters Preživeli igralci moštva Chapecoense Jackson Follmann, Alan Ruschel, Neto in novinar Rafael Henzel januarja 2017 pred prijateljsko tekmo med Brazilijo in Kolumbijo. Foto: Reuters

Zaradi hudih poškodb so mu amputirali spodnji del desne noge. Pozneje je v šali dejal, da je zdravnikom, ko so mu sporočili, kakšno je stanje, dejal, da bi raje ostal brez leve noge.

Bolj kot svojo izgubo je obžaloval izgubo soigralcev. Z njihovo smrtjo so številne družine ostale brez očetov, možev, sinov, je povedal v videointervjuju za spletno stran Players' Tribune.

Preživeli v videointervjuju na spletni strani Players' Tribune:

Ob bolniški postelji ga je vseskozi bodrilo njegovo dekle Andrea, s katero sta se poročila leto po nesreči in sta danes starša prisrčnega dečka Joaquima.

Follman Chapecoense | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Follmann je seveda čez noč moral pozabiti na svojo nogometno kariero.

Hitro se je spomnil, da obvlada tudi kitaro in nekaj malega zna prepevati, tako da se je lotil glasbene kariere. Lani je celo zmagal na priljubljenem televizijskem šovu Popstars.

Pri hoji si pomaga s protezo, deluje tudi kot motivacijski govorec in sanja o tem, da bi nekoč nastopil na paralimpijskih igrah.

Najprej je razmišljal, da bi vztrajal v nogometu, a med športniki invalidi, potem pa se je zaradi slabše gibljivega gležnja na levi nogi odločil, da se bo lotil plavanja.

V pogovoru za spletno stran paralimpijskega komiteja je poudaril, da se zaveda svoje vloge vzornika in dejal, da z eno nogo lahko pride dlje, kot je z dvema. "Amputacija mi je vzela samo nogo, ničesar drugega. Še vedno počnem marsikaj, vsakodnevno si zadajam izzive in opažam, da so prepreke samo v naših glavah."

Leta 2017 se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2017 se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Follmann ima Instagramu več kot 730 tisoč sledilcev, dodatnih 82 tisoč ga spremlja na Facebooku.

Enkrat nogometaš, vedno nogometaš

Edini med preživelo trojico, ki se še vedno ukvarja z nogometom, je branilec Alan Luciano Rushel. V času tragedije je za Chapecoense igral kot posojen igralec ekipe Internacional, danes pa spet igra za Chapecoense.

Alana Ruchela so prvega prepeljali v bolnišnico. Razen težav s hrbtenico, ki so jih zdravniki odpravili z operacijo, drugih ni imel. | Foto: Reuters Alana Ruchela so prvega prepeljali v bolnišnico. Razen težav s hrbtenico, ki so jih zdravniki odpravili z operacijo, drugih ni imel. Foto: Reuters

Rushel je bil prvi od preživelih potnikov, ki so ga 28. novembra 2016 prepeljali v bolnišnico. Razen težav s hrbtenico, ki so jih zdravniki odpravili z operacijo, drugih ni imel.

Alan Rushel | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Pozneje je razkril, da je nesrečo preživel zato, ker mu je Follmann predlagal, naj zamenja sedež. Rushel je tako prisedel k Follmannu, eden od novinarjev pa se je presedel v zadnji del letala, kjer so sedeli predstavniki medijev.

"Samo Bog lahko pojasni, zakaj sem nesrečo preživel. Dal mi je novo priložnost," je prepričan Rushel.

Preživela trojica 7. avgusta 2017, 252 dni po nesreči na tekmi za pokal Joan Gamper. | Foto: Guliverimage/Getty Images Preživela trojica 7. avgusta 2017, 252 dni po nesreči na tekmi za pokal Joan Gamper. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prvo tekmo je odigral 7. avgusta 2017, 252 dni po nesreči. Na pokalu Joan Gamper je odigral 35 minut, že s svojim prihodom na stadion pa je bil deležen gromkega aplavza. Tekme sta se udeležila tudi preživela soigralca. Rushel še vedno igra za klub in je danes kapetan.

Sanjal o letalski nesreči

Čisto zadnji preživeli, ki so ga rešili iz letala, je bil Neto, takrat 31-letni branilec, ki je pred prihodom v Chapecoense igral za sloviti Santos, a tam bolj kot ne grel klop za rezervne igralce.

Pri Chapecoenseju je bilo drugače. Bil je eden od stebrov obrambe. Na 23 tekmah lige je zadel tri gole, enega od njih prav za zmago 3:1 proti nekdanjemu klubu Santos in to pred domačimi navijači.

Neto | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Neto | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images O letalski nesreči (ki jo je tudi v sanjah preživel) je sanjal že nekaj dni prej in o tem pripovedoval svoji ženi. Pred vkrcanjem na letalo jo je prosil, naj moli, da se mu nič ne bi zgodilo.

V strmoglavljenju letala si je poškodoval kolena in hrbet, imel je rane po vsem telesu, poškodoval si je tudi nos.

Kot je pripovedoval v pogovoru za Players' Tribune, so ga našli šele po dolgih osmih urah po nesreči. Eden od policistov, ki je z žepno svetilko prečesaval gozd, je zaslišal njegove klice na pomoč.

Kljub poškodbam je tudi po nesreči vztrajal pri nogometu. Žal ne prav dolgo. Decembra lani je sklenil igralsko kariero, a ohranil svojo zvestobo klubu Chapecoense, kjer je zaposlen kot nadzornik.

Preberite še:

Munchen letalska nesreča manchester united
Sportal Najbolj črn dan v zgodovini Manchester Uniteda #video
Ne spreglejte