SiolNET. Sportal Nogomet
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top 10: udeleženke SP 2018, ki so že igrale s Slovenijo

Slovenija zagrenila življenje številnim udeležencem SP 2018

2,41

termometer

Islandija Francija Euro 2016
Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca se žal ni uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji. Škoda, saj na njem kar mrgoli njenih znancev. Nastopa namreč natanko 20 reprezentanc, s katerimi se je Slovenija v zadnjih 26 letih že srečala. Pozitiven izkupiček ima s šestimi, med njimi veljata za najbolj prijazni slovenski stranki Islandija in Srbija, Ruse pa še vedno peče spomin na poraz v Mariboru.

S katerimi desetimi udeleženkami svetovnega prvenstva v Rusiji je Slovenija doživela največ prijetnih trenutkov? Po negativnem prevladujeta Danska (štirje porazi) in Francija (trije porazi), kar pa zadeva pozitiven medsebojni izkupiček, zlasti med izbranimi vrstami, s katerimi se je Sloveniji pomerila več kot enkrat (in tudi na uradnih kvalifikacijskih tekmah), pa je na vrhu Islandija. Zakaj?

Islandija

Sašo Udovič je pred 22 leti na prijateljski tekmi udeležencu SP 2018 zabil kar pet zadetkov! Sašo Udovič je pred 22 leti na prijateljski tekmi udeležencu SP 2018 zabil kar pet zadetkov! Slovenski nogometaši so se z Islandijo pomerili štirikrat. V prejšnjem tisočletju so za eno od najbolj nenavadnih srečanj, ki so napolnila njihovo samozavest, poskrbeli na prijateljskem turnirju na Malti.

Tekmece z daljnega severa Evropa so premagali s 7:1. V drugem polčasu so dosegli kar šest zadetkov, Sašo Udovič pa je bil kar petkratni strelec in postavil nov reprezentančni mejnik. Bilo je 7. februarja 1996. Takrat Islandci še zdaleč niso uživali takšnega slovesa, kot ga zdaj, ko so se uvrstili na dve zaporedni veliki tekmovanji (EP 2016 in SP 2018), v Franciji pa se senzacionalno povzpeli do četrtfinala.

V kvalifikacijah za SP 2014 se je Slovenija dvakrat pomerila z Islandijo. Najprej so ribiči v Stožicah pokvarili načrte izbrancem Srečka Katanca ter dokazali, da postajajo upoštevanja vredna in pomembna reprezentanca. Slovenija je vseeno vrnila mero in le tri mesece pozneje v Reykjaviku zmagala s 4:2. Če verjamete ali ne, od takrat Islandci, ki se bodo letos v Rusiji za začetek udarili z Messijevo Argentino, na domačem igrišču niso več nikoli prejeli tako veliko zadetkov.

Tako uživa Islandija sloves udeleženca SP 2018, s katerim ima Slovenija najboljši izkupiček.

Islandija Sportal Islandija

Srbija

Dare Vršič je leta 2011 poskrbel za prvo slovensko zmago nad tekmecem, ki prihaja s področja nekdanje Jugoslavije. Dare Vršič je leta 2011 poskrbel za prvo slovensko zmago nad tekmecem, ki prihaja s področja nekdanje Jugoslavije. Foto: Vid Ponikvar Minili so časi, ko so Slovenci v očeh nekdanjih bratov iz drugih jugoslovanskih republikah veljali za talentirane športnike, a nikakor v nogometu, ampak predvsem zimskih športih. Da se lahko vsako podcenjevanje hitro maščuje, so na svoji koži večkrat ugotovili srbski nogometaši.

Proti Sloveniji so se v obdobju njene samostojnosti pomerili pod različnimi imeni. Najprej kot ZR Jugoslavija, iz tega obdobja je tudi ena najbolj stresnih tekem v zgodovini evropskih prvenstev, ko je Katančeva zlata generacija v Charleroiju povedla že s 3:0, nato pa ''modrim'', ki so imeli za nameček igralca manj, v devetih minutah dovolila hitro pot do izenačenja in končnega rezultata 3:3. Srbi so hoteli dokazati, da so boljši od Slovencev, a jim tega na zelenici ni uspelo nikoli dokazati.

Čeprav so imeli veliko priložnosti. Obe kvalifikacijski tekmi za SP 2002, na katerega so pozneje odpotovali Slovenci, ''Jugoslovani'' pa so se obrisali pod nosom, sta se končali brez zmagovalca (obakrat 1:1), podobno je bilo leta 2004, na krstni tekmi selektorja Branka Oblaka. Takrat je za Bežigradom gostovala Srbija in Črna gora. Že čez dve leti je razpadla na dve reprezentanci, Slovenija pa se je s Srbijo, prvič kot samostojno državo, pomerila še v kvalifikacijah za EP 2012. Ponovno z veliko uspeha.

Srbi so se na SP 2018 znašli v močni skupini z Brazilijo, Kostariko in Švico. Srbi so se na SP 2018 znašli v močni skupini z Brazilijo, Kostariko in Švico. Foto: Reuters

Najprej je Kekova odprava remizirala v Beogradu (1:1), v zadnjem krogu pa srbskim zvezdnikom preprečila, da bi si priigrali dodatne kvalifikacije. Z nepozabnim zadetkom Dareta Vršiča, dosežena z ogromne razdalje in ubranjeno 11-metrovko Samirja Handanovića, ki je razorožil Nemanjo Vidića, je Slovenija leta 2011 dočakala zgodovinski trenutek. Prvo zmago nad ''nekdanjimi brati''. Jugoslovanskega kompleksa je bilo konec.

Srbija Sportal Srbija

Savdska Arabija

S predstavnikom Azije, ki je neslavno odprl letošnje SP, saj so mu Rusi na štadionu Lužniki dali kar pet zadetkov, se je Slovenija pomerila leta 2000. To je bila generalka za EP 2000. Polne tribune bežigrajskega štadiona in zanesljiva zmaga Slovenija. Strelca sta bila Zlatko Zahović in Milenko Ačimović, začetni strel pa je pripadel angleškemu igralcu Rogerju Mooru, ambasadorju Unicefa, ki je na filmskem platnu največkrat zaslovel kot tajni agent James Bond.

Savdska Arabija Sportal Savdska Arabija

Avstralija

Kenguruji so se s Sloveniji pomerili le enkrat. Pred osmimi leti jih je doletela čast, da so bili prva tuja reprezentanca, ki je nastopila na novem ljubljanskem štadionu Stožice.

Slovenija je 11. avgusta 2010 v Stožicah premagal Avstralijo z 2:0. Slovenija je 11. avgusta 2010 v Stožicah premagal Avstralijo z 2:0. Foto: Vid Ponikvar

Kekova četa se je po vrnitvi s svetovnega prvenstva v Južni Afriki, kjer je za las zgrešila preboj med 16 najboljših, prvič predstavila navijačem in pred 16 tisoč gledalci zmagala z 2:0. Avstralska mreža se je dvakrat zatresla v zadnjih minutah, v polno sta zadela Zlatko Dedić in Zlatan Ljubijankić.

Avstralija Sportal Avstralija

Mehika

Slovenska reprezentanca se je decembra 1995 odpravila na gostovanje v Mehiko. Brez številnih nosilcev igre je naletela na težavne pogoje za igro, saj je zaigrala na visoki nadmorski višini. Na drugi strani je stala reprezentanca, ki se je leto pred tem izkazala na SP 1994, zato je razplet prijateljskega srečanja v Hermosillu marsikoga presenetil. Izbranci dr. Zdenka Verdenika so zmagali z 2:1. Vsi trije zadetki so padli v uvodni četrtini srečanja, Slovenci presenetili takratno 12. reprezentanco na svetu. Svoj prvi, pozneje se je izkazalo, da je bil tudi zadnji gol, je v državnem dresu dosegel dolgoletni kapetan Aleš Čeh. Zmago je priigral Ermin Šiljak. To je še vedno ena najbolj vrednih slovenskih zmag na tujih tleh.

Mehika Sportal Mehika

Tunizija

Predstavnica Afrike, ki se bo prvič na SP v Rusiji predstavila v ponedeljek proti Angliji, se je dvakrat pomerila s Slovenijo. Leta 1994 sta se tekmici razšli neodločeno na turnirju na Malti (2:2), osem let pozneje pa je Slovenija v eni izmed zadnjih tekem pred odhodom na mundial v Južno Korejo premagala Tunizijce z 1:0. Za Bežigradom je za edini gol na tekmi poskrbel Miran Pavlin.

Tunizija Sportal Tunizija

Rusija

Zborna komanda, ki je danes na slovesnosti ob odprtju SP 2018 navdušila navijače in neprepričljivo Savdsko Arabijo odpravila kar s 5:0, ima zelo mešane občutke, če pogovor nanese na Slovenijo. Slovanski državi sta odigrali pet medsebojnih tekem, izkupiček je izenačen (vsaka je zmagala dvakrat), Rusi so malenkostno boljši le v gol razliki (7:6). Vseeno pa Ruse še vedno zelo peče dogajanje iz leta 2009, ko se je v dodatnih kvalifikacijah iskal udeleženec SP 2010.

Selektor Matjaž Kek se je po zmagi nad Rusijo in prebojem na SP 2010 znašel na rokah igralcev. Selektor Matjaž Kek se je po zmagi nad Rusijo in prebojem na SP 2010 znašel na rokah igralcev. Foto: Reuters

Rusi so bili takrat aktualni polfinalisti evropskega prvenstva, Slovenija pa je pod vodstvom Matjaža Keka rasla in kvalifikacije končala s štirimi zaporednimi zmagami. Če so Rusi na prvi tekmi v Moskvi upravičili vlogo favorita (2:1), a dopustili Nejcu Pečniku, da je z zlata vrednim zadetkom vrnil Slovenijo v igro, je bilo na povratnem srečanju v Mariboru drugače. Ljudski vrt je pokal po šivih, slovenski nogometaši so leteli po igrišču.

Zlatko Dedić je dosegel največji zadetek kariere, Samir Handanović je ostal nepremagan. Sledili so trenutki izjemne sreče, Rusi pa so bili tako razočarani, da njihov selektor Guus Hiddink sploh ni prišel na novinarsko konferenco, s tem je kršil pravila Fife. Po letu 2009 se poti Rusije in Slovenije nista več križali.

Rusija Sportal Rusija

Poljska

Zadnji slovenski gol v poljski mreži se je pripetil leta 2016. Dosegel ga je Miha Mevlja. Zadnji slovenski gol v poljski mreži se je pripetil leta 2016. Dosegel ga je Miha Mevlja. Foto: Sportida Veliki uspehi slovenskega nogometa so povezani tudi s Poljsko. Ko je Slovenija zadnjič nastopila na velikem tekmovanju, je pred tem v kvalifikacijah prekrižala načrte Poljakom. Ti so poraz v Ljudskem vrtu (0:3) v kvalifikacijah za SP 2010 doživeli tako hudo, da je nizozemski strateg Leo Beenhakker plačal ceno z odhodom.

Slovenija je svojo zadnjo tekmo z udeležencem SP 2018 odigrala prav s Poljsko. Sredi novembra 2016 je gostovala v Vroclavu. Obe ekipi sta nastopili brez nekaterih najboljših igralcev, strelski prvenec v dresu Slovenije pa je dočakal branilec Zenita Miha Mevlja. Kapetanski trak je nosil Josip Iličić.

Poljska Sportal Poljska

Švica

Kevin Kampl je leta 2014 poskrbel za zadnjo zmago nad Švico, ko je zadel v polno z bele točke za 1:0. Kevin Kampl je leta 2014 poskrbel za zadnjo zmago nad Švico, ko je zadel v polno z bele točke za 1:0. Foto: Vid Ponikvar Slovenski spomini na Švico so prepredeni z vsemi mogočimi čustvi. Od spomina na nepozabno zmago v Baslu v kvalifikacijah za SP 2002, ko je Sebastjan Cimirotić izkoristil veliko napako v zadnji vrsti gostiteljev, takrat se je smejalo Slovencev, do žalostnih usod Katančeve čete na gostovanjih v Bernu (kvalifikacije za SP 2014 – 0:1) in Baslu (kvalifikacije za EP 2016 – 2:3). Na tej je izpustila iz rok vodstvo dveh zadetkov, tri pa prejela v zadnjih 15 minutah.

Švica je poskrbela tudi za visoko zmago na prijateljski tekmi v Novi Gorici, ko se je pisala zgodovina, saj je prvič za Slovenijo zaigral bodoči rekorder in kapetan Boštjan Cesar. Dvoboj si bo nerad zapomnil, saj so gostje leta 2003 povozili Slovenijo, vodil jo je Bojan Prašnikar, kar s 5:1.

Švica Sportal Švica

Hrvaška

Primož Gliha je leta 1996 na gostovanju v Splitu dosegel "hat-trick". Primož Gliha je leta 1996 na gostovanju v Splitu dosegel "hat-trick". Foto: Reuters Če ima slovenska reprezentanca odlično razmerje s srbskimi nogometaši, ji gre proti hrvaškim neprimerno slabše. Na osmih tekmah še ni zmagala, je pa trikrat remizirala. In to vedno na hrvaških tleh! Prvič bi skoraj preprečila znamenitim ognjenim Miroslava Blaževića, da se uvrstijo na SP 1998, kjer so nato osvojili tretje mesto. V kvalifikacijah so osvojili na osmih tekmah le eno točko, edino pa ravno na gostovanju v Splitu (3:3), kjer je s tremi zadetki zablestel Primož Gliha.

Remizirali so še dvakrat. Na prijateljski tekmi leta 2002 (0:0) in pa leto dni pozneje, ko se je šlo za veliko večji vložek. Za nastop na Euru 2004. Prašnikarjeva četa je na prvi tekmi v Zagrebu po zaslugi Ermina Šiljaka izvlekla zelo ugodnih 1:1, a na povratnem srečanju žal ostala prekratka (0:1) in se poslovila od nastopa na že tretjem zaporednem velikem tekmovanju, kar bi bil za Slovenijo, eno manjših evropskih držav, fenomenalen dosežek brez primere.

Hrvaška Sportal Hrvaška
Nogometaši, katerih dres krasi grb s podobo Triglava, so se že pomerili z 20 udeleženci SP 2018, z 12 pa jih ta čast še ni doletela. Tudi s petkratnimi svetovnimi prvaki Brazilci, aktualnimi evropskimi prvaki Portugalci in Salahovim Egiptom še niso igrali, prav tako tudi ne z Marokom, Iranom, Perujem, Nigerijo, Kostariko, Južno Korejo, Panamo, Senegalom in Japonsko.

Vse tekme Slovenije proti udeležencem SP 2018: 

Tekmec Slovenije T Z R P Gol razlika
Anglija 5 0 1 4 4:10
Argentina 1 0 0 1 0:2
Avstralija 1 1 0 0 2:0
Belgija 2 0 1 1 0:2
Danska 4 0 0 4 1:11
Francija 3 0 0 3 2:10
Hrvaška 8 0 3 5 8:15
Islandija 4 3 0 1 15:7
Kolumbija 1 0 0 1 0:1
Mehika 1 1 0 0 2:1
Nemčija 1 0 0 1 0:1
Poljska 6 1 3 2 5:6
Rusija 5 2 1 2 6:7
Savdska Arabija 1 1 0 0 2:0
Srbija 6 1 5 0 8:7
Španija 2 0 0 2 2:5
Švedska 2 0 1 1 0:1
Švica 9 2 1 6 8:17
Tunizija 2 1 1 0 3:2
Urugvaj 2 0 0 2 0:4

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin