Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.21

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.21

5 let, 10 mesecev

Srbija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Srbija se po osmih letih vrača na velika tekmovanja, potem ko je bila v kvalifikacijah zelo suverena in je izgubila samo eno od desetih tekem. Tudi to ni bilo dovolj, da bi se selektor, ki jo je popeljal v Rusijo, Slavoljub Muslin, obdržal na svojem stolčku. Po nesporazumih s predsednikom srbske nogometne zveze Slavišo Kokežem je bil odpuščen, zelo močno reprezentanco pa so zaupali v roke nekdanjega reprezentanta Mladena Krstajića.

Srbija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 7 milijonov

Glavno mesto: Beograd

Jezik: srbščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 35.


Uvrstitve na SP: 12/20

Prvi nastop na SP: 1930

Zadnji nastop na SP: 2010

Najboljši dosežek: 4. mesto 1930, 1962

Srbija je na svetovnem prvenstvu nazadnje igrala pred osmimi leti in izpadla v skupinskem delu tekmovanja. | Foto: Reuters Srbija je na svetovnem prvenstvu nazadnje igrala pred osmimi leti in izpadla v skupinskem delu tekmovanja. Foto: Reuters

Selektor: Mladen Krstajić

44-letni nekdanji reprezentant Srbije, ki je v njenem dresu zbral 59 nastopov, v klubski karieri pa najgloblji pečat pustil pri Schalkeju, je priložnost v vlogi selektorja dočakal, potem ko je po koncu kvalifikacij nasledil nekoliko nepričakovano odpuščenega prejšnjega selektorja. Pred tem je bil njegov pomočnik. Selektor je postal oktobra lani. Najprej je bil imenovan začasno, potem pa do konca letošnjega svetovnega prvenstva. Na njem je leta 2006 že nastopil kot nogometaš.

Mladen Krstajić je na klop Srbije sedel po koncu kvalifikacij za letošnje svetovno prvenstvo. | Foto: Reuters Mladen Krstajić je na klop Srbije sedel po koncu kvalifikacij za letošnje svetovno prvenstvo. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 9. oktober 2017

Srbi so si prvo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, v kateri so za seboj pustili tri udeleženke zadnjega evropskega prvenstva, Irsko, Wales in Avstrijo, zagotovili z domačo zmago nad Gruzijo z 1:0 v zadnjem krogu, do katere so prišli 15 minut pred koncem tekme.


Zvezdnik: Nemanja Matić

Izkušeni vezist, ki že vrsto let spada med zvezdnike angleške premier lige, je lani za 45 milijonov evrov iz Chelseaja prestopil v Manchester United in je eden ključnih nogometašev zdajšnje zasedbe Joseja Mourinha. Pred tem je igral še za Benfico, Vitesse, slovaške Košice in domačo Kolubaro, iz katere je že kot najstnik zakorakal v svet. Pri 29 letih bo v majici reprezentance prvič nastopil na velikem tekmovanju.

Nemanja Matić je najbolj znano nogometno ime v zdajšnji srbski reprezentanci. | Foto: Reuters Nemanja Matić je najbolj znano nogometno ime v zdajšnji srbski reprezentanci. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Zagotovo dolgoletnega branilca Chelseaja, ki si zdaj kruh služi pri ruskem Zenitu, Branislava Ivanovića, in kapetana Srbije, zdajšnjega nogometaša Rome, ki je pred tem igral za Manchester City, Aleksandra Kolarova.

Morda pa tudi napadalca Aleksandra Mitrovića, za katerim je sijajna sezona v Newcastle Unitedu, nekdanjega nogometaša Borussie Dortmund, ki zdaj igra za Villarreal, Antonia Rukavino, in dolgoletnega nogometaša iz prve italijanske lige Adema Ljajića, ki je danes član Torina, pred tem pa je na Apeninskem polotoku igral še za Romo, Inter in Fiorentino.

Branislav Ivanović je zbral že prek 100 nastopov v dresu Srbije. | Foto: Reuters Branislav Ivanović je zbral že prek 100 nastopov v dresu Srbije. Foto: Reuters

 

Koga boste spoznali?

 

Vezist Lazia Sergej Milinković-Savić je pravzaprav najbolj vroče srbsko nogometno ime, ki pa se je šele prebil v reprezentanco. Prav zaradi sporov okoli njega in njegove vloge v moštvu je moral oditi prejšnji selektor. Njegov naslednik ni ponovil napake, tega 23-letnika je porinil v ogenj in zadel v polno.

Nogometaš, za katerim nori polovica Evrope, se je namreč v reprezentanci na prijateljskih tekmah zelo izkazal, zato si Srbi od njega na svetovnem prvenstvu obetajo res veliko. Glede na to, kaj je pokazal v tej sezoni v Italiji, pa se prav lahko zgodi, da bodo to tudi dobili.

Sergej Milinković-Savić je trenutno eden izmed najbolj zaželenih mladih nogometašev na svetu. | Foto: Reuters Sergej Milinković-Savić je trenutno eden izmed najbolj zaželenih mladih nogometašev na svetu. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

70 milijonov evrov – Sergej Milinković-Savić (Lazio)

40 milijonov evrov – Nemanja Matić (Manchester United)

15 milijonov evrov – Dušan Tadić (Southampton)

15 milijonov evrov – Luka Milivojević (Crystal Palace)

13 milijonov evrov – Adem Ljajić (Torino)

Tekme Srbije na SP 2018:

Skupina E:
17. junij (Samara): Kostarika - Srbija
22. junij (Kaliningrad): Srbija - Švica
27. junij (Moskva): Srbija - Brazilija

Tekme Slovenije s Srbijo oziroma Jugoslavijo/SČG (1 zmaga, 5 remijev):

-13. junij 2000 (evropsko prvenstvo 2000, Charleroi):
Slovenija : Jugoslavija 3:3 (1:0)
Zahović 23., 57., Pavlin 52.; Milošević 67., 73., Drulović 70.
-28. marec 2001 (kvalifikacije za SP 2002, Ljubljana):
Slovenija : Jugoslavija 1:1 (0:1)
Zahović 94.; Milošević 33.
-5. september 2001 (kvalifikacije za SP 2002, Ljubljana):
Jugoslavija : Slovenija 1:1 (0:1)
Djordjević 51.; Milinović 10.
-18. avgust 2004 (prijateljska tekma, Slovenija):
Slovenija : Srbija in Črna gora 1:1 (0:0)
N. Čeh 82.; Jestrović 49.
-7. september 2010 (kvalifikacije za EP 2012, Beograd):
Srbija : Slovenija 1:1 (0:0)
Žigić 86.; Novaković 63.
-11. oktober 2011 (kvalifikacije za EP 2012, Maribor):
Slovenija : Srbija 1:0 (1:0)
Vršič 45.
 
Ne spreglejte