Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.11

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.11

5 let, 10 mesecev

Avstralija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Edina država, ki v celoti zavzema kakšno izmed celin, na svetovno prvenstvo prihaja petič in je ena izmed dveh reprezentanc, ki sta si mesto v Rusiji zagotovili zadnji. Avstralski nogometaši, večinoma z izkušnjami z igranjem v angleškem nogometu, poimensko niso ravno takšni, da bi vzbujali strahospoštovanje, a je med njimi tudi veteran Tim Cahill, ki lahko pri 38 letih spiše prav posebno zgodbo.

Avstralija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Avstralija

Število prebivalcev: 7 milijonov

Glavno mesto: Canberra

Jezik: angleščina

Uvrstitev na lestvici Fifa: 40.

Uvrstitve na SP: 4/14

Prvi nastop na SP: 1974

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: osmina finala 2006

Avstralci so na svetovnem prvenstvu leta 2006 izgubili proti poznejšim prvakom Italijanom. | Foto: Reuters Avstralci so na svetovnem prvenstvu leta 2006 izgubili proti poznejšim prvakom Italijanom. Foto: Reuters

Selektor: Bert van Marwijk

66-letni Nizozemec, ki je z nizozemsko reprezentanco leta 2010 postal svetovni podprvak, na svoji trenerski pot pa vodil še Feyenoord, Borussio Dortmund, HSV in nazadnje Savdsko Arabijo, ki ji je pomagal do letošnjega svetovnega prvenstva, je selektor Avstralije postal šele januarja letos, ko je nasledil Angeja Postecoglouja, ki je odstopil novembra lani, ko so se Avstralci uvrstili v Rusijo.

Bert van Marwijk je na svetovno prvenstvo popeljal Savdsko Arabijo, a bo na njem selektor Avstralije. | Foto: Reuters Bert van Marwijk je na svetovno prvenstvo popeljal Savdsko Arabijo, a bo na njem selektor Avstralije. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 15. november 2017

Avstralci so se na svetovno prvenstvo uvrstili, potem ko so v dveh tekmah medcelinskega play-offa odpravili Honduras. V gosteh je bilo 0:0, na povratni tekmi v Sydneyju pa so s tremi goli izkušenega Mileta Jedinaka zmagali s 3:1 in se veselili pete uvrstitve na svetovno prvenstvo.


Zvezdnik: Tim Cahill

38-letni nekdanji dolgoletni nogometaš Evertona, ki je vmes igral še v ZDA, na Kitajskem in tudi v Avstraliji, je zdaj spet pri angleškem drugoligašu Millwallu, pri katerem je pred dvema desetletjema zakorakal med nogometne profesionalce.

Čeprav je že pošteno v letih in je letošnje svetovno prvenstvo skorajda zagotovo njegovo zadnje, je bil z enajstimi goli v kvalifikacijah prvi strelec Avstralije. Izkušeni napadalec, ki lahko igra tudi na mestu ofenzivnega vezista, je nastopil že na treh svetovnih prvenstvih in tudi na vseh treh zadel, zdaj pa lahko postane eden izmed redkih nogometašev, ki jim bo to uspelo še na četrtem prvenstvu.

Tim Cahill lahko postane eden redkih nogometašev, ki bo zadel še na četrtem svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Tim Cahill lahko postane eden redkih nogometašev, ki bo zadel še na četrtem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Dvomimo, da ste za prav veliko avstralskih nogometašev že slišali. Morda za 33-letnega kapetana Mileta Jedinaka in nekdanjega vratarja Liverpoola Brada Jonesa, ki pa na Anfieldu ni pustil večjega pečeta in danes brani za Feyenoord.

Mile Jedinak že vrsto let igra za avstralsko reprezentanco in je njen kapetan. | Foto: Reuters Mile Jedinak že vrsto let igra za avstralsko reprezentanco in je njen kapetan. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Za Aaronom Mooyjem, 27-letnim vezistom Huddersfield Towna, je izjemna sezona v angleški premier ligi, zelo pomembno vlogo pa ima tudi v reprezentanci, za katero na največjih tekmovanjih še ni igral. Malce pozno bo dočakal priložnost za debi na svetovnih prvenstvih, a poznavalci razmer v avstralski reprezentanci so prepričani, da lahko preseneti in ga zaznamuje.

Aaron Mooy | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

10 milijonov evrov – Aaron Mooy (Huddersfield Town)

8 milijonov evrov – Mathew Ryan (Brighton&Hove)

4,5 milijona evrov – Massimo Luongo (QPR)

4 milijoni evrov – Mathew Leckie (Hertha Berlin)

2,75 milijona evrov – Aziz Behich (Bursaspor)

Tekme Avstralije na SP 2018:

Skupina C:
16. junij (Kazan): Francija - Avstralija
21. junij (Samara): Danska - Avstralija
26. junij (Soči): Avstralija – Peru

Tekme Slovenije z Avstralijo (1 zmaga):

- 11. avgust 2010 (prijateljska tekma v Ljubljani):
Slovenija : Avstralija 2:0 (0:0)
Dedić 78., Ljubijankić 90.

 
Ne spreglejte