Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 8. 2009,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 8. 2009, 7.58

8 let

Tihinen: Zdaj smo lahko spet sproščeni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zürich, ki se ponaša s klubskim proračunom v vrednosti 16 milijonov evrov, kar je osemkrat več od Maribora, je v Ljudskem vrtu le našel pot do napredovanja. Kaj meni njegov kapetan Hannu Tihinen?

Izkušenega Finca, ki je državni dres oblekel že 73-krat, dobra in predvsem učinkovita igra Züricha v Ljudskem vrtu ni presenetila. ''Tudi prejšnji teden smo odigrali zelo dobro in imeli veliko priložnosti, potem pa naredili nekaj nerazumljivih napak ter izgubili samozavest. Napake je delal vratar, nismo pa bili tudi dovolj stabilni in pozorni v celotni obrambni vrsti. Mariboru smo omogočili, da je dosegal zadetke na prelahek način,'' se je presenetljivega poraza na Letzigrundu spominjal pomemben člen v obrambni postavitvi švicarskega prvaka. ''Na srečo smo imeli po tem na voljo teden dni časa, da smo se bolje pripravili. In predvsem bolje postavili obrambo, kar je tudi odločilo tekmo v Mariboru,'' je še povedal za Sportal Hannu Tihinen, ki si je v treh letih v Zürichu prislužil veliko čast, saj je na njegovi roki določeno mesto vedno rezervirano za kapetanski trak.

Zaustavili Tavaresa in Pavloviča

Triintridesetletni kapetan Züricha (šteje enako pomladi kot igralec s kapetanskim trakom pri Mariboru – Zoran Pavlovič) je priznal, da so igralci skupaj s strokovnim vodstvom po domačem porazu z Mariborčani še enkrat skrbno preučili vse video posnetke z igro Milaničevih izbrancev. ''Ogledali smo si nekaj tekem in prišli do spoznanja, da je Maribor odličen v fazi branjenja, pa tudi takrat ko ima žogo in prehaja v protinapade. Nevaren je tudi pri izvajanjih prekinitev, še posebej kotov. Na vse to smo se odlično pripravili in gostiteljem prekrižali načrte,'' meni finski branilec, ki se je v vrstah Mariborčanov najbolj bal Zorana Pavloviča in Marcosa Magna Moralesa Tavaresa. Obeh strelcev zadetkov v Zürichu. ''Ona sta najboljša, a tokrat jim nismo pustili, da bi lahko ponovila tisto, kar sta pred tednom dni.''

S sebe sprali sramoto

V tretjem tisočletju je postal z ekipo Züricha dvakrat švicarski prvak (2007 in 2009), poprej je bil štiri leta kralj obrambe pri Anderlechtu (tudi dva naslova), za kratko obdobje pa je v Londonu oblekel dres moštva West Ham United. V karieri je izkusil veliko štadionov, a mu je mariborski zelo pri srcu. Tako zaradi vzdušja kot tudi imenitnega dosežka Züricha, ki se je na povratni tekmi ''vrnil od mrtvih''. ''Pred prihodom v Maribor smo že vedeli, da bomo zaigrali na lepem štadionu, prepolnem 'norih' Slovencev (smeh), ki ustvarijo imenitno vzdušje. Nikoli ni bilo lahko v evropskem tekmovanju igrati v gosteh,'' je mnenja Skandinavec, ki je prve nogometne korake naredil v domovini pri klubu KePs, nato pa postopno iskal nove izzive (nato HJK Helsinki, pa odhod k norveškemu Vikingu, potem pa je sledila že preizkušnja v Londonu).

Bodo za ''preobrat'' v Ljudskem vrtu deležni kakšnih posebnih nagrad? ''Nagrada (smeh)? Zelo smo srečni, da smo s sebe sprali sramoto, ki smo si jo prislužili po domačem porazu. Še dobro, da takrat nismo izgubili še z višjim porazom. Zdaj smo lahko spet sproščeni. To je naša največja nagrada,'' je odvrnil nasmejani Tihinen in odhitel na klubski avtobus. Gostovanje na Štajerskem je skupaj s soigralci opravil z odliko, aplavz okrog 400-glave množice navijačev, ki je pripotovala v Slovenijo, pa je pod Kalvarijo odmeval še dolgo v noč.

Ne spreglejte