Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
12. 11. 2015,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Josip Iličić Kevin Kampl

Četrtek, 12. 11. 2015, 17.42

8 let

Srečko Katanec pripravlja presenečenje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Selektor Slovenije Srečko Katanec se je pred obračunom z Ukrajino v nasprotju z navado odločil, da za javnost zapre že predzadnji trening pred tekmo. Zdaj je jasno, zakaj.

Le še dva dneva nas ločita od prve tekme dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, Slovenija se bo v soboto zvečer z Ukrajino najprej udarila v Lvovu. Slovenski reprezentanti so na Brdu pri Kranju danes dopoldne trenirali še tretjič (če ne upoštevamo ponedeljkove vadbe, ki je bila zgolj regeneracijske narave) in zadnjič na slovenskih tleh. V petek dopoldne jih namreč čaka potovanje v Lvov, tam bodo opravili zadnji trening pred tekmo.

V navadi zdajšnjega selektorja in tudi prejšnjih je, da za javnost zapre zadnji trening pred pomembnimi tekmami, če sploh. Tokrat se je Srečko Katanec odločil za javnost zapreti že predzadnji trening, kar je marsikoga presenetilo. Kljub temu smo prišli do informacij, s kakšnimi idejami se ukvarja slovenski selektor. Kaj pripravlja? Če so Ukrajinci analizirali igro Slovenije v teh kvalifikacijah – in seveda so jo –, si s tistim, kar so videli, ne bodo mogli pomagati toliko, kot si želijo.

Katanec namreč Ukrajincem pripravlja presenečenje. Če je v zadnjem času, razen na tekmi proti Švici v Baslu, vseskozi igral v sistemu 4-2-3-1, bo tokrat zaigral s sistemom 4-4-2, a ta ne bo tisti klasični, kot smo ga bili vajeni, ko je reprezentanca pred leti blestela pod vodstvom Matjaža Keka. Bo povsem drugačen. Z defenzivnim in ofenzivnim vezistom za oziroma pred osrednjima vezistoma. V obliki v nogometu tako zelo priljubljenega romba. Kaj to pomeni?

Josip Iličić naj bi igral v napadu

Če gre soditi po idejah, ki jih ima selektor v glavi danes, bi tako na mestu defenzivnega vezista zaigral Rene Krhin. Osrednja vezista naj bi bila Jasmin Kurtić in Kevin Kampl, ki bo po daljšem času torej zaigral na mestu, ki mu najbolj ustreza, kar je vsekakor dobrodošlo. Pred njima naj bi igral Valter Birsa. Ta v vlogi ofenzivnega vezista v tej sezoni vseskozi igra za Chievo in je verjetno celo najboljši posameznik Verončanov v tej sezoni.

Kdo pa naj bi bil poleg nedotakljivega Milivoja Novakovića v napadu? Josip Iličić. Informacija, ob kateri marsikdo izbulji oči, a brez skrbi. Tudi zvezdnik Fiorentine, ki je na tokratno reprezentančno druženje prišel v odlični strelski formi, prejšnji teden je na dveh tekmah zabil tri gole, je v vlogi napadalca v klubskem dresu že igral.

Andraž Struna ali Mišo Brečko?

V obrambi so vloge povečini razdeljene. Med vratnicama bo seveda stal Samir Handanović, od leve proti desni naj bi kvartet branilcev tvorili Bojan Jokić, kapetan Boštjan Cesar, Branko Ilić in najverjetneje Andraž Struna. Tega utegne na desnem bočnem položaju nadomestiti povratnik v izbrano vrsto Mišo Brečko, a zdi se, da izkušeni reprezentant še vedno ne uživa polnega zaupanja selektorja. Morda pa je razlog tudi poškodba nosu, s katero je Trboveljčan prišel na tokratni zbor.

Pred zadnjim treningom na ukrajinskih tleh se lahko še marsikaj spremeni, šele po uradnem treningu v Lvovu bo dokončno znano, s kakšno postavo se bo prvega polčasa obračuna leta lotil Katanec, a jasno je, da bo skorajda zagotovo drugačna od tistih, ki smo jih bili vajeni v zadnjem času.

Pa še to. Zdravstveno stanje vseh reprezentantov je dobro, težav nima nihče. Vsekakor dobrodošla informacija. Upajmo, da bo tako tudi po petkovem treningu.

Ne spreglejte