Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
22.47

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

La Liga špansko prvenstvo Jude Bellingham Jan Oblak Jan Oblak Barcelona Atletico Madrid Real Madrid

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 22.47

5 mesecev, 3 tedne

ŠPANSKO PRVENSTVO, 12. KROG

Real Madrid se je opekel proti mestnemu tekmecu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Joselu | Napadalec Reala Joselu po eni izmed zapravljenih priložnosti proti Rayo Vallecanu. | Foto Reuters

Napadalec Reala Joselu po eni izmed zapravljenih priložnosti proti Rayo Vallecanu.

Foto: Reuters

Nogometaši Girone še naprej navdušujejo. V 12. krogu španskega prvenstva so po preobratu na gostovanju pri Osasuni zmagali s 4:2 in so po deseti zmagi trenutno sami na prvem mestu. Dve točki za njimi zaostaja madridski Real, ki se je v nedeljo presenetljivo razšel z Rayo Vallecanom brez zadetkov. Še dve točki več zaostaja tretja Barcelona, ki je na sobotnem gostovanju pri Real Sociedadu zmagala z zadetkom v izdihljajih srečanja. Jan Oblak je z Atleticom v petek neuspešno lovil sedmo zaporedno ligaško zmago. Na gostovanju pri Las Palmasu je izgubil z 1:2.

Jan Oblak
Sportal Villarreal napolnil mrežo avtsajderju, napredovala tudi Valencia
finale liga prvakov Vinicius Real
Sportal Vinicius podaljšal, za prestop zahtevajo milijardo

Madridčanom ni uspelo streti Raya, ki se je odlično branil. Real je sicer imel premoč in še posebej v drugem polčasu in v končnici dvoboja močno pritiskal, toda gostje so ohranili mrežo nedotaknjeno in odnesli pomembno točko iz Madrida.

Pomembno zmago je v nedeljo dosegel Athletic Bilbao, ki je s 3:2 v gosteh premagal Villarreal. Baski so že do 30. minute vodili s 3:0 (Inigo Ruiz de Galarreta, Inaki Williams, Nico Williams), a so na koncu vseeno trepetali za tri točke. Za Villarreal sta namreč v končnici zadela Gerard Moreno in Alexander Soerloth, a je nazadnje ostalo pri 2:3. Athletic je zdaj pri 21 točkah in na petem mestu.

Največje presenečenje sezone na vrhu

Girona je v Pamploni dosegla kar štiri zadetke. | Foto: Guliverimage Girona je v Pamploni dosegla kar štiri zadetke. Foto: Guliverimage Nogometaši Girone ne popuščajo. Po 12 krogih imajo na računu deset zmag, remi in zgolj en poraz. Tudi sobotno gostovanje pri moštvu s sredine lestvice Osasuni se je zanje končalo zmagovito. Povedli so v 16. minuti, nato so domači z dvema goloma Anteja Budimirja (25., 55. minuta) prešli v vodstvo, a ga niso znali zadržati. Gostje so v zadnjih 20 minutah rednega dela še trikrat zadeli, končnih 4:2 za Girono je postavil Aleix Garcia. 

Girona je skočila na prvo mesto španskega prvenstva, v nedeljo bi jo lahko ujel madridski Real, a je na domačem stadionu zgolj remiziral z Rayo Vallecanom (0:0).

Ronald Araujo je za zmago Barcelone zadel v sodnikovem dodatku. | Foto: Guliverimage Ronald Araujo je za zmago Barcelone zadel v sodnikovem dodatku. Foto: Guliverimage

Barcelona je bila v prvem polčasu povsem neprepoznavna, odlično pa je deloval predvsem Sociedadov zgodnji pritisk na zadnjo linijo tekmecev. Kljub številnim ugodnim položajem pa jim je predvsem v zaključku zmanjkalo nekaj točnosti, večkrat pa je bil na mestu tudi vratar Marc-Andre ter Stegen. Tudi v drugem so imeli sprva več od igre domačini, a so nepazljivost domačih v obrambi tik ob koncu srečanja kaznovali Katalonci.

V drugi minuti sodnikovega dodatka je podajo Ilkaya Gündogana izkoristil Ronald Araujo in zadel z glavo. Gol so sicer sodniki ob zelenici sprva razveljavili zaradi prepovedanega položaja, potrdili pa so ga iz sobe za Var.

Oblakovi izgubili na Kanarskih otokih

Janu Oblaku in soigralcem teoretičnega statusa favorita na Kanarskih otokih ni uspelo spremeniti v nove točke. Madridčani so imeli sicer premoč, ki pa je bila v prvem delu jalova. V nadaljevanju je v 52. minuti za domače zadel Kirian, potem ko je obramba Atletica zastala, misleč, da je žoga ob začetku akcije prečkala stransko črto igrišča.

Jan Oblak je s soigralci Atletica v petek izgubil pri Las Palmasu. | Foto: Guliverimage Jan Oblak je s soigralci Atletica v petek izgubil pri Las Palmasu. Foto: Guliverimage

Atletico je v nadaljevanju poskušal zaigrati napadalneje, vendar so domači izkoristili napako v obrambi tekmecev in Benito Martinez je v 75. minuti še drugič premagal Oblaka. Atletico je sicer v končnici močno pritisnil, Alvaro Morata je znižal v 83. minuti, v 90. minuti je nato zadel še prečko, a je Las Palmas zdržal vse nalete in slavil pomembno zmago, svojo prvo nad Atleticom po letu 1987.

Špansko prvenstvo, 12. krog:

Petek, 3. november:

Sobota, 4. november:

Nedelja, 5. november:

Ponedeljek, 6. november:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Bellingham (Real Madrid)
– Griezmann (Atletico), Morata (Atletico), Moreno (Villarreal), 
– Budimir (Osasuna), Dovbik (Girona), Oyarzabal (Real Sociedad), Sorloth (Villarreal),
5 – Duro (Valencia), Joselu (Real Madrid), Kubo (Real Sociedad), Lewandowski (Barcelona), Mayoral (Getafe), Willian Jose (Betis), I. Williams (Athletic), Zaragoza (Granada),
...

Ne spreglejte