Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 5. 2018,
23.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Natisni članek

UEFA liga prvakov Liverpool Real Madrid Barcelona Atletico Madrid

Sobota, 26. 5. 2018, 23.45

1 leto

Evropski dobitniki lovorik v zadnjih desetih letih

Španci se že norčujejo iz Evrope

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Real Liverpool | Foto Reuters

Foto: Reuters

Naslov evropskega prvaka ostaja v španskih rokah. Novi oziroma stari prvaki so nogometaši madridskega Reala, ki so se na seznamu letošnjih evropskih dobitnikov lovorike pridružili mestnemu tekmecu Atleticu. Španija je s tem še povečala naskok na lestvici dobitnikov. V zadnjem desetletju je od mogočih 30 osvojila kar 21 evropskih lovorik in s tem prisolila preostalemu delu Evrope grobo zaušnico.

V zadnjih letih se je nogometna Evropa večkrat spraševala o tem, katera liga je najmočnejša. Najpogosteje so izbrali špansko in angleško, o boljšem pa so odločali različni dejavniki. Če bi podrobneje spremljali seznam osvajalcev evropskih lovorik, bi bil odgovor zelo preprost.

Real Liverpool
Sportal Bale junak Reala, tragičen večer vratarja Liverpoola

La liga bi bila za razred boljša od vseh, saj je v zadnjem desetletju osvojila kar 21 od 30 mogočih evropskih lovorik, če k ligi prvakov in ligi Europa prištejemo še vsakoletni uvod v pestra tekmovanja, evropski superpokal.

Sezona Liga prvakov Liga Europa Superpokal
2017/18 Real Madrid (Špa) Atletico Madrid (Špa) Real Madrid (Špa)
2016/17 Real Madrid (Špa) Manchester United (Ang) Real Madrid (Špa)
2015/16 Real Madrid (Špa) Sevilla (Špa) Barcelona (Špa)
2014/15 Barcelona (Špa) Sevilla (Špa) Real Madrid (Špa)
2013/14 Real Madrid (Špa) Sevilla (Špa) Bayern München (Nem)
2012/13 Bayern München (Nem) Chelsea (Ang) Atletico Madrid (Špa)
2011/12 Chelsea (Ang) Atletico Madrid (Špa) Barcelona (Špa)
2010/11 Barcelona (Špa) Porto (Por) Atletico Madrid (Špa)
2009/10 Inter (Ita) Atletico Madrid (Špa) Barcelona (Špa)
2008/09 Barcelona (Špa) Šahtar Doneck (Ukr) Zenit St. Peterburg (Rus)

Real Madrid je osvojil že tri zaporedne evropske krone. Pod vodstvom Zinedina Zidana v najmočnejšem tekmovanju sploh še ni naletel na usodno mino, za nameček pa je dobil še oba evropska superpokalna dvoboja. Francoz se je hitro prelevil v enega najbolj trofejnih strategov, kar jih poznajo evropski pokali.

Čudodelec Zinedine Zidane ima z Realom v evropskih pokalih "stoodstotni" izkupiček. | Foto: Reuters Čudodelec Zinedine Zidane ima z Realom v evropskih pokalih "stoodstotni" izkupiček. Foto: Reuters

Ker pa so bili v zadnjem desetletju zelo uspešni tudi drugi večji španski klubi, so predstavniki la lige poskrbeli za neverjetno nadvlado. Osvojili so 21 evropskih lovorik, preostali klubi s stare celine pa le devet. Od tega so tri lovorike osvojili angleški, dve nemški, po eno pa klub iz Italije, Portugalske, Ukrajine in Rusije.

Oblakov Atletico v superpokalu proti Realu

Sergio Ramos je ponovno prejel pokal iz rok Aleksandra Čeferina ... | Foto: Reuters Sergio Ramos je ponovno prejel pokal iz rok Aleksandra Čeferina ... Foto: Reuters Pri prevladi španskih klubov je imel prste vmes tudi Jan Oblak. Slovenski vratar je letos z madridskim Atleticom v finalu evropske lige premagal Marseille in se razveselil prve evropske trofeje.

Rdeče-beli so v zadnjem desetletju osvojili pet evropskih trofej. Trikrat so bili najboljši v ligi Europa, dvakrat v superpokalu. Več lovorik sta v omenjenem obdobju osvojila le večna španska tekmeca Real (7) in Barcelona (6), pri katerih izstopa zvezdniški dvojec Cristiano Ronaldo in Lionel Messi.

Imeniten španski izkupiček je s tremi zaporednimi naslovi v evropski ligi dopolnila Sevilla, preostalim evropskim velikanom pa so ostale le drobtinice.

... ki se je pred poldrugim tednom v Lyonu tako razveselil prve evropske klubske lovorike Jana Oblaka.  | Foto: Getty Images ... ki se je pred poldrugim tednom v Lyonu tako razveselil prve evropske klubske lovorike Jana Oblaka. Foto: Getty Images

Kmalu bo prevlada Špancev še večja, saj se bosta v uvodnem dejanju sezone 2018/19 v superpokalu pomerila madridska tekmeca Real in Atletico. Če bo Oblak ostal zvest rdeče-belim, se mu bo tako v estonskem glavnem mestu Talinu ponudila priložnost, da zbirki evropskih lovorik doda superpokal.

Evropski naslovi po državah:

18 – Španija
12 – Anglija, Italija
7 – Nemčija
6 – Nizozemska
4 – Portugalska
1 – Francija, Jugoslavija, Romunija, Škotska

Ne spreglejte