Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
15. 9. 2015,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Damir Skomina Branko Ilić Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zlatko Zahović Zlatan Ibrahimović Diego Simeone Manuel Pellegrini Sergio Agüero

Torek, 15. 9. 2015, 9.23

8 let

Slovenci v glavnih vlogah najboljšega, kar ponuja Evropa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začenja se nova sezona nogometne lige prvakov. Na torkovih tekmah prvega kroga skupinskega dela bodo pomembne vloge igrali Slovenci.

Kar tri jih lahko pričakujemo danes zvečer. Začnimo pri Janu Oblaku. Ta bo v skupini C zagotovo branil za Atletico, ki ga čaka gostovanje v Istanbulu. Tam se bo udaril z najboljšim turškim klubom Galatasarayjem, ki verjame, da lahko s podporo bučnih navijačev in zvezdnikov, kot so Wesley Sneijder, Lukas Podolski in Burak Yilmaz pride do presenečenja, kar bi zmaga vsekakor bila.

22-letni slovenski vratar je v ligi prvakov v prejšnji sezoni že igral. Debitiral je v prvem krogu v Pireju, ko se pri porazu z Olympiacosom z 2:3 ni najbolj izkazal in po tej tekmi izgubil mesto med vratnicama Madridčanov. To je verjetno praktično edina slaba tekma Škofjeločana v dresu Atletica in prav gotovo si želi, da se zgodba tokrat ne bi ponovila. Na začetku sezone blesti, a tudi on v soboto ni mogel preprečiti prvenstvenega poraza proti Barceloni. V Turčiji si želi skupaj s soigralci spet vrniti na zmagovito pot. Podobne želje ima tudi trener Madridčanov.

"V ligi prvakov lahkih nasprotnikov ni. Jasno je, da nas proti Galatasarayju čaka zelo zahtevno delo. Pred 55 tisoč bučnimi navijači se bomo morali pošteno potruditi, da upravičimo vlogo favorita, ki nam jo pripenjajo. Galatasaray je močan predvsem v napadu, zato bomo morali biti še kako previdni, da se ne opečemo. Jasno, želimo si zmagati," je večer pred tekmo povedal Diego Simeone.

Branko Ilić tam, kjer je končal Zlatko Zahović

V isti skupini bomo na delu videli še enega slovenskega nogometaša. Branka Ilića, ki bo pri 32 letih debitiral v ligi prvakov in naj bi tekmo začel v začetni postavi. Z Astano je v kvalifikacijah za to tekmovanje izločil Maribor, zdaj ima priložnost, da njegovega športnega direktorja Zlatka Zahovića razžalosti še enkrat. S kazahstanskim prvakom namreč gostuje pri Benfici. Klubu, pri katerem je Zahović sklenil bogato nogometno pot. Za krvnike Mariborčanov bi bila že točka v Lizboni seveda velik uspeh.

"Vesel sem, ker se po 20 letih vračam na Portugalsko (kot igralec je bil član Campomaiorenseja, op.p.). Čaka nas nadvse zahtevna tekma, saj je Benfica zelo močna, izkušena in ambiciozna ekipa. Želimo jo ustaviti, a bomo morali za kaj takega igrati odlično. Manjka nam evropskih izkušenj, a če ostanemo organizirani in disciplinirani, lahko presenetimo. Predvsem iz protinapadov bomo skušali biti nevarni," pred prvo tekmo kateregakoli kazahstanskega kluba v ligi prvakov pravi trener Astane, Bolgar Stanimir Stoilov.

Damir Skomina na derbiju večera

Tu pa se slovenska udeležba ne konča. Še zdaleč ne. V Manchestru, kjer bo v tej sezoni sijajni City v skupini D gostil finalista pretekle sezone tekmovanja, Juventus, ki je sezono začel katastrofalno, bo glavno vlogo igral Damir Skomina. Najboljšemu slovenskemu sodniku so zaupali vlogo glavnega delivca pravice v derbiju torkovega večera lige prvakov.

Juventus, ki je poleti ostal brez treh ključnih mož, napadalca Carlosa Teveza in vezistov Andrea Pirla ter Arthura Vidala, je v sezono štartal nepričakovano slabo. Le točko ima po prvih treh prvenstvenih krogih in je pri dnu lestvice. Če želijo Torinčani dobro sezono, se bodo morali zdramiti. Verjetno želijo injekcijo za samozavest že kar danes zvečer na Otoku.

"City je eden izmed favoritov za naslov evropskega prvaka, zato nas čaka pekel. Moramo zaigrati veliko bolje, kot smo igrali v zadnjem času. V prejšnji sezoni smo bili finalisti, zato se moramo tako tudi postaviti na igrišču. Verjamem, da nam igra v Evropi bolj ustreza kot tista, ki jo vidimo v Italiji, zato sem prepričan, da bomo tokrat veliko boljši," pravi trener Juventusa Massimiliano Allegri, ki optimizem črpa tudi iz dejstva, da Angleži ne bodo mogli računati na prvega zvezdnika. Argentinski zvezdnik Sergio Agüero je poškodovan.

"O tem, kaj lahko v tej sezoni naredimo v ligi prvakov, ne razmišljamo. Gremo iz tekme v tekmo. Zdaj imamo v mislih le Juventus in to, kako ga premagati. Smo oslabljeni, a igralcem, ki jih imam na voljo, maksimalno zaupam. Verjamem, da bomo pokazali to, kar zmoremo, in prišli do dobrega rezultata," pa pred tekmo pravi Čilenec na klopi po petih krogih stoodstotnega Manchester Cityja in seveda vodilnega v angleški premier ligi, Manuel Pellegrini.

V isti skupini bomo videli še obračun Seville in Borussie Mönchengladbacha. Španci, ki so si nastop v ligi prvakov zagotovili z zmago v evropski ligi, so pred domačimi navijači seveda favoriti. Obe ekipi imata kar nekaj težav s poškodbami.

Zlatan Ibrahimović trepeta za nastop proti svojim

Kaj se bo še dogajalo? V skupini A bo Real Madrid brez poškodovanega Jamesa Rodrigueza, a s Cristianom Ronaldom, ki je v zadnjem prvenstvenem krogu zabil kar pet golov v mrežo Espanyola, gostil Šahtar Doneck. PSG bo v Parizu igral proti Malmöju. Prvi zvezdnik kluba francoskih prvakov Zlatan Ibrahimović ima težave z zdravjem, zato je njegov nastop še vprašljiv.

V skupini B bo Wolfsburg evropsko sezono skušal začeti z zmago nad moskovskim CSKA pred domačimi navijači. Manchester United bo brez Wayna Rooneyja gostoval na Nizozemskem. Čaka ga tekma proti PSV Eindhovnu.

Obeta se torej zanimiv evropski nogometni večer, v katerem naj bi na svoj račun prišli nogometni sladokusci. Naj se najboljše, kar ponuja evropski klubski nogomet, začne.

Ne spreglejte