SiolNET. Sportal Nogomet
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Bojan Prašnikar

Skoraj šest let ga ni bilo, ker je komaj hodil

4,35

termometer

Bojan Prašnikar
Foto: Reuters

Eden najbolj priznanih trenerjev na naših tleh Bojan Prašnikar se je po skoraj šestih letih odsotnosti zaradi zdravstvenih težav vrnil v slovenski nogomet. Tokrat v nekoliko drugačni vlogi, a zato zdrav, zadovoljen in poln elana. Zakaj je pristopil k projektu Ivana Simića pri ljubljanskem drugoligašu Iliriji, kaj lahko od njega pričakujemo v prihodnosti in kakšen je njegov pogled na nogometno dogajanje pri nas?

Prejšnji teden je marsikdo zastrigel z ušesi, ko so pri skromnem ljubljanskem drugoligašu z nekdanjim predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simićem v direktorski vlogi najavili na novo zastavljeno delo v Zgornji Šiški. Tudi zaradi tega, ker so v vlogi svetovalca v klub pripeljali enega najuspešnejših trenerjev v zgodovini slovenskega nogometa.

Kaj se dogaja na Iliriji?

Ilirija ima visoke cilje. Ilirija ima visoke cilje. Foto: Vid Ponikvar Ilirija, za katero nastopa nekaj znanih prvoligaških imen (Blaž Božič, Enes Rujović, Lamin Diallo …), je v drugi slovenski ligi trenutno pri dnu, na 13. mestu med 16 drugoligaši, a cilji z a prihodnost so veliko višji. Na novinarski konferenci, ki je bila prejšnji teden, je direktor Ilirije Simić dejal, da želijo do leta 2020 v prvo ligo.

Predsednik kluba je še vedno Marjan Dermastija, trener ostaja Stanko Božičević, njegov pomočnik pa nekdanji slovenski reprezentant Željko Mitraković. Vloga Prašnikarja bo zgolj svetovalna, v trenerske naloge naj se ne bi vmešaval.

Ob tem so pri Iliriji ponosno razkrili, da so dobili sodni spor z Mestno občino Ljubljana, kar pomeni, da bodo lahko začeli pospešeno delati na objektih v športnem parku Ilirija. Načrtujejo tudi igrišče z umetno travo in v prihodnosti še štadion za največ dva tisoč ljudi.

Odsoten je bil zaradi zdravstvenih težav

"O tem ne bi preveč govoril, saj se ne želim izpostavljati, naj o našem sodelovanju govorijo drugi. Lahko povem le to, da smo našli skupne interese, da res sodelujemo in da imamo skupne poglede na dogajanje v nogometu. Cilj je, da bi vzpostavili klub, ki bo deloval normalno po nogometnih kriterijih," je bil na temo sodelovanja z Ilirijo redkobeseden Bojan Prašnikar.

Nazadnje je bil v slovenskem nogometu, ko je bil do leta 2012 trener Olimpije. Nazadnje je bil v slovenskem nogometu, ko je bil do leta 2012 trener Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Priznanega strokovnjaka, ki je s šestimi prvenstvenimi naslovi še vedno najbolj trofejen slovenski trener in je leta 1999 poskrbel za prvi slovenski nogometni čudež, ko je Maribor popeljal v ligo prvakov, vse od aprila leta 2012, ko je zapustil klop Olimpije, ni bilo v nogometu. Zdaj, pri 64 letih, se je vrnil. Zakaj?

"Ni me bilo predvsem zaradi težav, ki sem jih imel s kolkom. Prva operacija se ni posrečila, zadnjih štiri, pet let sem imel velike težave. Komaj sem hodil, zato nisem imel volje in energije za kakršnokoli delo. Maja lani sem bil spet operiran, izšlo se je odlično. Zdaj se spet počutim zelo dobro, spet lahko delam, zato sem izziv pri Iliriji sprejel," je povedal edini slovenski trener, ki se lahko pohvali z vodenjem katerega izmed klubov iz najboljših petih evropskih lig. Med letoma 2007 in 2009 je vodil nemškega prvoligaša Energie Cottbus.

Nemška pravljica, na katero bo lahko vedno ponosen

V Cottbusu je izkusil elito. V Cottbusu je izkusil elito. Foto: Getty Images Prašnikar je na klop takratnega nemškega prvoligaša Energie Cottbusa prišel konec septembra 2007, ko je imel ta klub iz majhnega mesta z manj kot 100 tisoč prebivalci le dve točki po prvih sedmih prvenstvenih krogih in je bil prikovan na dnu lestvice.

Do konca sezone jih je na preostalih 27 tekmah zbral še kar 34, med drugim je z 2:0 premagal tudi Bayern München, in brez večjih težav obstal v ligi. Bil je 14.

Da je v Nemčiji res navdušil, potrjuje tudi dejstvo, da je bil v tisti sezoni nominiran za najboljšega trenerja v tamkajšnji bundesligi.

V sezoni 2008/09 je pristal na 17. mestu in za las ostal brez ostanka med prvoligaši. Po koncu sezone so se Prašnikarju v Cottbusu zahvalili za sodelovanje, od takrat pa se Energie Cottbus prvi ligi ni več niti približal. Trenutno je četrtoligaš.

Bilo je kar nekaj ponudb, pogovarjal se je tudi z Rijeko

"Odkar sem odšel iz Olimpije, je bilo kar nekaj ponudb, bilo je tudi nekaj pogovorov, predvsem s klubi iz tujine, a dela žal nisem bil sposoben opravljati, zato sem stvari odklonil, preložil," je povedal Prašnikar, ki je že pred časom razkril, da je bil, še preden je tja prišel Matjaž Kek, v igri tudi za klop hrvaškega prvoligaša Rijeke.

Ko je bil trener Energieja, se je spoznal tudi z veliko navijačico moštva iz Cottbusa, Angelo Merkel. Ko je bil trener Energieja, se je spoznal tudi z veliko navijačico moštva iz Cottbusa, Angelo Merkel. Foto: Reuters

V vlogi trenerja se, čeprav je vsaj za zdaj še ne bo opravljal, še vidi. "Odvisno, kaj in kako, a veselje do trenerskega posla še čutim. Pomembno je predvsem, da vidim smiselnost pri tem, kar delamo zdaj. Kaj bo in kaj ne, ne vem. Nikoli ne smeš reči nikoli. Marsikaj se lahko zgodi, odvisno je od marsičesa," pravi trener iz Šmartnega ob Paki. "Nič pa se ne bo zgodilo pod prisilo. Vse delam iz čistega užitka. Tako, kot je zdaj, je zelo dobro. Odlično se počutim," je dodal.

Nima smisla, da opozarja, če ga nihče ne upošteva

"Medtem ko nisem delal, sem bil na tekočem z nogometnim dogajanjem tako pri nas kot tudi drugje. Brez skrbi, to je bila najmanjša težava," je povedal ob tem in dal vedeti, da dobro ve, kaj se dogaja v slovenskem nogometnem prostoru.

Deli mnenje tistih, ki trdijo, da se slovenski klubski nogomet vzpenja? "Ko spremljam slovenski nogomet, vidim, da se dogaja marsikaj, na kar sem opozarjal pred tremi, štirimi leti. Na žalost se je zgodilo vse slabo, kar sem napovedal. Edina prava reč slovenskega nogometa je Maribor in njegova uvrstitev v ligo prvakov. Vse drugo je primerno splošnemu stanju pri nas. V politiki, gospodarstvu in povsod. Temu primerno je tudi v nogometu," je bil kritičen Prašnikar, a pri odgovoru na vprašanje, kaj ga moti, ni želel biti konkreten.

V slovenskem nogometu ga je navdušil Maribor, ki se je z Darkom Milaničem uvrstil v ligo prvakov. V slovenskem nogometu ga je navdušil Maribor, ki se je z Darkom Milaničem uvrstil v ligo prvakov. Foto: Vid Ponikvar

"Pa saj ni treba. Nima smisla, da govorim, če moja opozorila ne naletijo na plodna tla," je odgovoril in prikimal na vprašanje, ali so ena izmed stvari, ki ga motijo, številne zgodbe s tujim kapitalom v slovenskih klubih, ki se niso končale najbolje.

"To je zagotovo težava. Upam, da so se stvari zdaj res razčistile oziroma so ljudje postali previdni. Za vsako tako zgodbo nastanejo težave, ki posledice vlečejo še vrsto let. To se je dogajalo, to se dogaja. Teh nespametnih potez ne sme biti več oziroma jih mora biti čim manj," je povedal o zgodbah, ki so se klavrno končale v Kopru, Celju, Rudarju in še kje.

Olimpiji želi najbolje, a prvak bo Maribor

Tudi v Olimpiji, njegovem zadnjem klubu, pri katerem je opravljal vlogo trenerja, je na čelu tujec, Američan srbskih korenin Milan Mandarić. Kako gleda na zdajšnje stanje v klubu, pri katerem je leta preživel v vlogi nogometaša in bil kar trikrat njegov trener?

"Ravno zaradi tega o tem klubu težko govorim, a lahko rečem, da so moji spomini na Olimpijo različni glede na različne čase. Olimpiji bom vedno želel najboljše, a stanje je tako, da bo treba še marsikaj postoriti," je povedal Prašnikar, ki je Ljubljančane vodil med letoma 1993 in 1994, 2000 in 2001 ter nazadnje 2011 in 2012.

"Mariboru v vsakem primeru dajem prednost v boju za prvenstveno lovoriko. Glede na trenutno stanje je velik favorit. Težko bo iz rok izpustil položaj, ki si ga je priboril v prvem delu sezone," je povedal o klubu, ki ga je vodil v dveh obdobjih. Med letoma 1996 in 2000 ter 2001 in 2002. Spomnimo, Maribor ima na vrhu prvenstvene lestvice pred drugim delom sezone tri točke prednosti.

Še danes je slovenski rekorder

V Sloveniji je bil šestkrat državni prvak. V Sloveniji je bil šestkrat državni prvak. Foto: Reuters Seznam klubov, v katerih je bil, je pri Prašnikarju res dolg. Kot nogometaš je, bil je napadalec, igral za Šmartno, Olimpijo in nazadnje avstrijskega nižjeligaša Bleiburg.

Seznam klubov, pri katerih je grel trenersko klop, pri nekaterih tudi večkrat, je veliko daljši.

Šmartno ob Paki, Elkroj Mozirje, Ingrad Kladivar, Mura, Olimpija, Rudar, Maribor, ciprski AEL, ajdovsko Primorje in Energie Cottbus so klubi, katerih grbe je nosil na trenerskem suknjiču oziroma trenirki.

S šestimi prvenstvenimi naslovi je rekorder slovenske lige. Štirikrat je bil prvak z Mariborom, dvakrat pa z Olimpijo. Pohvali se lahko še z dvema pokalnima lovorikama pri Mariboru in z eno pri Olimpiji.

Člansko slovensko reprezentanco je vodil na 25 tekmah. Zbral je osem zmag, šest remijev in 11 porazov.

Upa, da bo z reprezentanco pozitivno, ko se začne zares

Nekaj besed je za konec namenil tudi slovenski reprezentanci, na klopi katere je sedel kar v treh obdobjih, bil je tudi njen prvi selektor. Po neuspešnem obdobju Srečka Katanca je v njegove čevlje stopil njegov dozdajšnji pomočnik Tomaž Kavčič, ki bo Slovenijo skušal popeljati na evropsko prvenstvo 2020.

"Za zdaj zgodba deluje pozitivno, a lahko bomo ocenjevali šele takrat, ko bo šlo zares. Upam, da bo tudi takrat podobno. Reprezentanca je v zadnjem času razočarala. Res je, da nimamo odlične reprezentance, imamo pa zelo dobro, a je pokazala manj, kot je sposobna. Upam, da bo zdaj drugače," je povedal Prašnikar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin