Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 12. 2008,
18.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 12. 2008, 18.06

8 let, 5 mesecev

Se obeta garancijski sklad za nogometaše?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Sindikat SPINS in Združenje 1. SNL menita, da bi garancijski sklad v slovenskem nogometu predstavljal dobrodošlo vlogo. Sploh v času nepredvidljive recesije. Kako se bo odločilo pristojno Ministrstvo?

Garancijski sklad bi nogometaše ščitil v primeru morebitnih propadov klubov, ki bi se lahko pripetili v obdobju gospodarske recesije. ''V garancijskem skladu bi se zbirali prispevki od vseh; tako klubov, SPINS-a kot tudi Nogometne zveze Slovenije (NZS). Združenje in trenerska organizacija sta se z idejo strinjala, od NZS pa še nismo prejeli odgovora. Tudi zaradi tega smo v času priprav na prijateljsko srečanje z BiH hoteli opraviti sestanek z reprezentanti, ki je nato privedel do znanih ukrepov (SPINS je vložil ovadbo zoper generalnega sekretarja NZS Daneta Jošta, op. p.),'' je dejal predsednik SPINS-a Dejan Stefanović in predstavil izkušnjo z garancijskem skladom na Pirenejskem polotoku.

Stefanović: Diskriminacija športnikov

Španija pozna garancijski sklad po besedah Stefanovića že več kot 25 let. Avgusta je bila sklenjena nova triletna pogodba, ki naj bi zbrala 900 milijonov evrov. Izplačila iz sklada bi bila podana v primeru, če bi prišlo do bankrota kakšnega kluba. ''Podoben ukrep bi lahko speljali v Sloveniji, le številke bi bile seveda mnogo nižje in primernejše naši realnosti,'' je še povedal predsednik SPINS-a in izpostavil, da so v Sloveniji v primeru stečaja vsi delavci upravičeni do treh minimalnih plač, le športniki ne. ''Država ljudem s statusom poklicnega športnika ne zagotavlja minimalnih izplačil, kar garantira vsem ostalim delavcem. Govorim o jamstvenem in preživninskem skladu, ki diskriminira športnike v tem pogledu. Vsem ostalim delavcem v primeru stečaja država garantira tri minimalne plače, športnikom pa ne,'' ni skrival nezadovoljstva. Zaradi tega bodo že na začetku leta 2009 opravljeni razgovori s pristojnimi na Ministrstvu za šolstvo in šport ter slovenskim premierjem. Eno izmed rešitev predstavljajo tudi sredstva, ki jih Fundacija za šport namenja Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), sredstva pa bi bila preusmerjena v garancijski sklad, ki bi bil v podobi izplačil na voljo vsem športnikom, ne le nogometašem.

Florjanič: Kakšna bo reakcija Ministrstva?

Da je garancijski sklad pomemben, se je strinjal tudi Branko Florjanič. ''Garancijski sklad predstavlja širšo temo kot pa le dialog med Združenjem in SPINS-om. Tudi na NZS vlada podobno razmišljanje, tako da moramo iti le še korak naprej in pogledati, kje so formalne ovire. Bistvenega pomena bo reakcija Ministrstva za šolstvo in šport. Zakaj bi bili športniki pri delodajalcih v slabšem položaju od delavcev? Moramo iti korak po korak, prehitevanje po desni strani se ne bo izplačalo,'' je še poudaril predsednik Združenja 1. SNL in ob koncu prve skupne tiskovne konference s SPINS-om segel v roke s predsednikom sindikata nogometašev Stefanovićem. Bo Ministrstvo za šolstvo in šport znalo prisluhniti njunim željam?

Ne spreglejte