Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
23. 12. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Luka Elsner Erik Janža

Torek, 23. 12. 2014, 18.19

8 let

Pristali so presenetljivo visoko, a ostali na realnih tleh

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za nogometaši Domžal je sanjski prvi del sezone. V prvenstvu so nepričakovano osvojili jesenski naslov, v igri za lovoriko so tudi v pokalu. Ni presenečenje, da so na zimski premor odšli zadovoljni.

V pretekli sezoni so bili v prvenstvu šesti, od pokalnega tekmovanja so se poslovili v četrtfinalu. Zanje je bila usodna Olimpija. Zdaj so po prvi polovici sezone v prvenstvu presenetljivo prvi, v četrtfinalu pokalnega tekmovanja pa so preskočili prav Olimpijo in se Ljubljančanom maščevali za poraz izpred leta dni.

Pot od povprečnosti do vrhunskosti so Domžalčani prehodili z eno in isto osebo. Trenerjem Luko Elsnerjem, ki je dokazal, da premore ogromno talenta, in že na začetku svoje mlade poti opozoril nase. "Dejstvo je, da se ta sezona veže na prejšnjo. Razlika je le v tem, da smo zdaj postali veliko bolj tekmovalni in smo tudi na miselni ravni storili velik korak naprej. To potrjujejo zmage proti favoritom prvenstva, predvsem Mariboru in v pokalu proti Olimpiji," je povedal 32-letni trener.

Vratarjevi rekordni 1002 minuti

"Temelji teh uspehov so bili postavljeni v prejšnji sezoni, saj smo že takrat v fazi obrambe pokazali veliko dobrih stvari. Postali smo izkušenejši in to se je v tej sezoni pokazalo predvsem z uvodnim nizom zmag brez prejetega zadetka. Korak naprej smo naredili v fazi napada in zato smo zdaj višje, kot smo bili v prejšnji sezoni," je dodal.

Če se kdo ne spomni, Domžalčani so v novo sezono krenili z neverjetno serijo devetih zmag in remija s prvih desetih prvenstvenih krogov, ob tem pa sploh niso prejeli gola. Njihov vratar Nejc Vidmar je bil, če upoštevamo še konec prejšnje sezone, nepremagan kar 1002 minuti. To je seveda rekord. "Nemudoma na začetku prvenstva nam je postalo jasno, da je ekipa zelo močna in predvsem psihološko stabilna. Takrat je bila močnejša od vseh nasprotnikov v ligi. Zato smo osvojili veliko število točk," se izjemnega začetka spominja Elsner.

Spomladi ne bo lahko

Braniti je vedno težje kot napadati, Domžalčani so si z izjemnimi rezultati v prvem delu sezone priborili nemalo spoštovanja. Kot takšni bodo seveda tarča vseh nasprotnikov, ki bodo na tekmah proti njim od sebe dali vse, da jih premagajo.

"Spomladi nas čaka zelo težko delo. Kot vodilno moštvo drugega ne moreš niti pričakovati. Še posebej zato, ker so zasledovalci zelo blizu," se zaveda nekdanji nogometaš Domžal, tudi rekorder po številu nastopov v njihovem dresu.

Kljub mestu, na katerem so, si Domžalčani na hrbet ne nalagajo prevelikega bremena. Cilj ostaja enak, kot je bil. Uvrstitev v Evropo. "To ostaja naš osnovni cilj. En način je prvenstvo, drugi pa pokal, ki ostaja pomemben cilj kluba. Razplet je težko napovedati, cilj pa ostaja enak," je še enkrat potrdil Elsner, ki utegne v zimskem prestopnem roku ostati brez nekaterih nosilcev.

Upa, da bo takšnih udarcev čim manj

Dva je pravzaprav že izgubil. Zdi se, da bo napadalec Joshua Parker nogometno pot nadaljeval v Beogradu pri tamkajšnji Crveni zvezdi, medtem ko je bočni branilec Erik Janža z eno nogo že v Mariboru. "Seveda si želim čim manj takšnih udarcev, saj ima vsaka ekipa določeno mejo, da ohrani primerno kakovost," je na to temo med drugim v obširnem intervjuju za klubsko spletno stran Domžal povedal Elsner, ki bo z nogometaši priprave na drugi del sezone začel 9. januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte