SiolNET. Sportal Nogomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihajajo iz tako majhne občine, da so jih vedno podcenjevali

3

termometer

Nogometni klub Zavrč prihaja iz majhnega zaselka in je posebnež v slovenski prvoligaški druščini. Pozimi je zamenjal večino igralcev. Eden redkih, ki ostaja klubu zvest že več sezon, je Jure Matjašič.

Zavrč je klub, ki ga držita pokonci brata Miran in Roman Vuk, v slačilnici pa prekipeva od energije, ki jo radi izžarevajo mladi igralci. Klubsko vodstvo se je v zimskem premoru odločilo, da odločno pomladi ekipo, ki je jesenski del končala na petem mestu. Prišlo je ogromno novincev, večinoma nadarjenih Hrvatov iz okoliških kraljev, prišel je tudi novi trener Ivica Solomun. Mnogi so bili prepričani, da bodo Haložani v novi podobi bolj ranljivi in bodo strmoglavili na nižja mesta lestvice, a so se ušteli. Zavrč je ostal trn v peti mnogim favoritom, za dodatno moč pa je poskrbela prenovljena tribuna na štadionu, ki zdaj spominja na resen nogometni objekt, vreden prvoligaškega tekmovanja.

Zavrč ostaja na petem mestu, v soboto pa prihaja v Ljubljano, kjer se bo z Olimpijo udaril za četrto mesto. "To bo za nas prelomna tekma v tej sezoni. Če bi premagali Olimpijo, bi se ji močno približali (na dve točki zaostanka, op. p.) in bi ohranili upanje na Evropo. V reprezentančnem premoru smo opravili dobre priprave, si zbistrili glave in odpočili, tako da smo optimistični pred tekmo v Stožicah," je dejal Jure Matjašič, ki se je pred dnevi izkazal na pripravljalni tekmi v Veržeju.

Zavrč je drugoligaškega tekmeca iz Prekmurja premagal s 5:0, Matjašič pa je dosegel dva zadetka. "Na prijateljskih in pokalnih tekmah dosegam zadetke, v prvenstvu pa ne morem in ne morem zadeti. Ko bi vsaj dočakal prvi gol, da bi se mi nato odprlo," je potožil o prvem cilju, ki ga bo skušal uresničiti že v Ljubljani.

Olimpijo spoštuje, a se je ne boji

Ptujčan pri Zavrču vztraja že peto sezono zapored. Čeprav je star 22 let, spada med najbolj izkušene igralce Zavrča, saj ima v nogah že ogromno prvoligaških tekem. Prve izkušnje v 1. SNL je pridobival že kot najstnik pri Dravi. "Spomnim se, da smo gostovali v Ljubljani. Igralo se je še na štadionu ŽAK v Spodnji Šiški, zaradi stavke pa smo dobili priložnost mladinci. Imel sem 16 let in nekaj težav s krči (smeh, op. p.)," je opisal prvo gostovanje v slovenski prestolnici leta 2010. V soboto bo ponovil zgodovino, le da se bosta zdaj pomerila Olimpija in Zavrč.

"Olimpija nam v gosteh ne leži, zato bomo skušali prekiniti tradicijo. Stožice so krasen štadion z zelo dobro travnato površino. Pogoji za igro so odlični, a nam ta štadion nekako ne leži," razpreda o razlogu, kaj njegovo ekipo vedno zmoti na objektu v Ljubljani.

Olimpija je v tej sezoni dvakrat premagala Zavrč, obakrat je bilo 2:0. "Olimpijo spoštujemo, a se je ne bojimo. Spomladi ne blesti, to ni tista Olimpija od prej, tako da vidim priložnost za dober rezultat. Naša forma se dviguje, Tomislav Kiš dosega vedno več zadetkov, po tekmi v Ljubljani pa nas čakajo tri zaporedne domače tekme. To bi morali izkoristiti," meni zvezni igralec, ki pri Zavrču vztraja že pet let, kar je glede na neprestane spremembe že prava redkost. V tem času si je slačilnico vedno delil le še s "staroselcem" Dorisom Kelencem.

Težko se je bilo navaditi na tako veliko novih soigralcev

Kako doživlja fenomen Zavrča, ki se je v zimskem prestopnem roku odločil za drastične spremembe in zamenjal ogromno igralcev? "Prišlo je ogromno mladih hrvaških igralcev. Vsi so kakovostni, tako da nimamo težav z rezultati. Težko se je navaditi na tako veliko novih soigralcev, a so vsi krasni fantje, tako da s tem nimamo težav. Na začetku pa je bil res potreben določen čas, da smo se navadili drug drugega," je priznal Štajerec, ki NK Zavrč doživlja kot odlično zasnovan slovensko-hrvaški dobrososedski projekt. "Zaradi tega ni med nami prav nobene slabe volje. Vsi imamo enak cilj, vsi želimo Zavrču čim boljše rezultate, vsak posameznik pa se trudi, da to tudi dosežemo. Tudi jezik je zelo podoben, sploh medžimursko narečje (smeh, op. p.)," meni Matjašič, ki ga prav nič ne moti, da je kapetanski trak prevzel mladi hrvaški reprezentant Lovro Cvek. "Je zelo dober kapetan in odličen človek. Zasluži si trak," je pohvalil soigralca in soseda, ki pomaga Zavrču do dobrih rezultatov.

V Zavrču ni zaznati finančne krize

Kje tiči skrivnost, da se lahko Zavrč tako enakovredno kosa s klubi, ki prihajajo iz velikih slovenskih mest? Zavrč ima kot zaselek prijavljenih manj kot sto prebivalcev. "Pri nas vlada posebno vzdušje. Vsa občina živi za nogomet, za NK Zavrč. Zelo lepo je biti njegov nogometaš. Kluba brez bratov Vuk ne bi bilo v prvi ligi. Onadva sta ga ustvarila in ga vodita," se je zahvalil podjetnima bratoma, ki sta v Zavrču v nekaj letih zgradila omembe vredno prvoligaško nogometno postojanko. "Prihajamo iz tako majhne občine, da so nas vedno podcenjevali. Tako je bilo že v tretji in drugi ligi, a smo to s pridom izkoriščali," je zaupal Matjašič. Rad nosi dres Zavrča, tudi zaradi tega, ker v klubu ni zaznati finančne krize. "Kakršno je stanje v Sloveniji, smo v Zavrču na visoki ravni glede financ in pogojev dela. Lahko razmišljamo le o nogometu. Plače niso majhne … Dobro, niso tako velike, kot jih imajo igralci Maribora ali pa Olimpije, a najpomembneje je, da so izplačila redna," je dejal Matjašič, ki podobno kot večina soigralcev spada med nogometne profesionalce. V Zavrču je amaterjev le peščica, še vedno pa s klubom vztrajajo v boju za najvišja mesta. Če bi rumeno-zeleni v soboto šokirali Olimpijo, bi se četrtemu mestu (Ljubljančani bi še vedno imeli tekmo manj, op. p.) približali le na dve točki zaostanka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin