Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nogomet Mura

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 7.58

8 let

Pri Muri spet hodijo na robu prepada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mura 05 je največje razočaranje prvega dela te sezone med prvoligaši. Klub se je v preteklosti že znašel v podobnem položaju, vendar takrat ni obstal. Bodo tokrat pretehtali razum in pametne rešitve?

Naj spomnimo, da je Mura pred leti že izpadla iz 1. SNL, takrat po milejši kazni NZS med tretjeligaše. Leta 2005 je bil ustanovljen nov klub, ki naj bi ob prihodu med prvoligaše temeljil na domačih igralcih. Cilje so začeli izpolnjevati javnosti vidneje v minuli sezoni in Mura je pod vodstvom Anteja Šimundže z večino neznanimi nogometnimi obrazi osvojila tretje mesto ter si priborila celo igranje na mednarodnem prizorišču. Murina odisejada v prvem delu te sezone pa je prepletena iz dveh zgodb. Tiste, doslej še nevidene, evropske, ter prvoligaške. Na mednarodnem prizorišču je prekmurskemu kolektivu uspel preboj kar do zadnje faze kvalifikacij pred uvrstitvijo v skupinski del lige Europa, vendar pa so vse slabosti pokazali v domačem prvenstvu. Predvsem težave vodstva kluba, ki se vlečejo že iz minule sezone, in posledično je tudi ekipa igrala pod zmožnostmi. Tudi zato, kljub dobri igralski zasedbi za slovenske razmere, ne čudi zadnje mesto na lestvici. "Mura niso samo igralci na igrišču ali trener, ampak tudi igralci na klopi, igralci na tribuni, navijači, vodstvo, sponzorji, člani kluba itd. Ekipo sestavljajo vsi in nogomet je ekipna igra in ne igra posameznikov. Ko zmagujemo, zmagujemo vsi in ko izgubljamo, izgubljamo vsi. Nogometna veriga pa je močna toliko, kolikor je močan najšibkejši člen. To je moj pogled na nogometno igro in delovanje kluba. Mogoče se komu zdi smešno, vendar imamo toliko točk, koliko smo si zaslužili kot ekipa in ne koliko smo sposobni kot posamezniki," je uvodoma dejal trener Oliver Bogatinov.

Talent je pametno delo

Mura ima precej mladih reprezentantov, tudi nekaj kakovostnih tujcev, ki so prišli na pobudo nizozemskih investitorjev. Po besedah predsednika kluba Miroslava Topiča pa tudi oni niso povsem zanesljiv "rešitelj" Murinih težav. Odšel je Nusmir Fajić, ki bo od zdaj nosil dres Maribora, močno pa je nase opozoril Damjan Bohar in dosegel kar sedem zadetkov. "Pri posameznikih ima Mura kar nekaj zanimivih igralcev, ki so se pripravljeni žrtvovati in odrekati za nogomet, zato uspeh verjetno ne bo izostal tudi v prihodnje. Po drugi strani pa so žal bili tudi igralci, ki so zapuščali ekipo sredi sezone, ki so igrali in se zavzemali toliko, kolikor jim je klub plačeval, vendar jim sam ne zamerim, saj živijo in delajo za denar. Bolj kot bodo igralci uporabljali glavo in manj mišice, boljši nogometaši bodo, saj zadnje čase obstaja ogromno dokazov za tezo, da talent ni nič drugega kot trdo in pametno delo, delo in še enkrat trdo delo. Kot ekipa pa smo se na igrišču spopadali z enim in istim problemom kar dolgo, saj na nekaterih položajih preprosto nismo imeli alternativ, tako da smo bili prisiljeni poiskati pomoč tudi pri igralcih mladinskega pogona," je povedal Bogatinov.

O tem, ali se bo Muri uspelo zadržati med prvoligaši, na dolgo ni želel govoriti. "Sam imam pogodbo veljavno do 30. 6. 2013, tako kot velika večina igralcev. Decembra niso načrtovane nobene aktivnosti. Žal. Sam ne morem govoriti o ambicijah in motivih glede na trenutno situacijo, ampak o željah. Ker smo že v predprazničnem času, si sam želim, da se v klubu stvari uredijo čim prej. Tako se lahko v novem letu posvečamo v miru in brez drugih skrbi nogometu in storimo vse, kar je v naši moči, da dosežemo pozitivne rezultate na igrišču," je še povedal Bogatinov.

Ne spreglejte