Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
2. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije naj gol FC Koper NK Koper Radenko Mijatović

Petek, 2. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Predsednik Nogometne zveze Slovenije: Žal mi je kluba, kot je Koper

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije je v četrtek sporočila, da pritožba nogometnega kluba FC Koper ni utemeljena, in jo po hitrem postopku zavrnila. Odločitev je dokončna, kar je novinarjem na Brdu pri Kranju pojasnil še predsednik NZS Radenko Mijatović.


Navijače nogometnega kluba Koper je v četrtkovih dopoldanski urah razžalostila novica, da je pritožba kluba naletela na gluha ušesa in da se tako ta na klavrn način poslavlja od najmočnejše slovenske lige. Ne samo to, Koper se po odločitvi licenčne komisije seli v primorsko ligo, kar je v prevodu šele četrta slovenska liga. To je za nekdanjega slovenskega prvaka ter trikratnega pokalnega zmagovalca in njegove navijače šok brez primere.

"Na žalost obrazložitev Kopra ni bila dovolj, da bi neodvisni organ NZS Kopru podelil novo licenco. To odločitev je treba spoštovati, sploh zato, ker gre za preverjene strokovnjake na tem področju. Niti malo ne dvomim o tem, ali je odločitev pravilna ali ne," je dejal predsednik NZS in dodal, da obžaluje, da se je moralo to zgoditi.

"Na Obali se ne bo nehal igrati nogomet"

Po odločitvi licenčne komisije se je brez dodatnih kvalifikacij med elito zadržal Aluminij, kot vse kaže, pa mu bo sledil še Ankaran. | Foto: Vid Ponikvar Po odločitvi licenčne komisije se je brez dodatnih kvalifikacij med elito zadržal Aluminij, kot vse kaže, pa mu bo sledil še Ankaran. Foto: Vid Ponikvar "Žal mi je za klub, kot je Koper, saj gre za klub s tradicijo. Klub z bogato zgodovino, ki prihaja iz regije, ki je nogometno zelo močna. To nikakor ne pomeni, da se na Obali nogomet ne bo več igral. Nekatere ekipe s tega območja so napredovale v drugo ligo, ekipa Ankaran-Hrvatini ima po novi odpovedi Doba priložnost, da pride v prvo ligo. Vse skupaj bo lepa priložnost za mlade igralce, da se skozi te ekipe vpišejo na nogometni zemljevid," je tragedijo za koprski klub poskušal v boljši luči predstaviti Mijatović.

Kot za zdaj kaže, bo Koper v 1. SNL zamenjal Ankaran, ki bo moral prav tako prestati pregled licenčne komisije: "Upam, da bo tukaj vse v redu in da bo najmočnejša slovenska liga spet imela deset ekip."

Kaj lahko NZS stori, da se podobni primeri ne bi več dogajali?

"Prav nič. Klub je zasebna zgodba in tukaj Nogometna zveza Slovenije nima prstov vmes. Mi smo odgovorni le za to, da tekmovanja pod našim okriljem delujejo nemoteno, v zdravem okolju. Kaj se bo dogajalo v klubih, ni v naši pristojnosti. Ne moremo preprečiti, da se ne bi še kdaj kakšen klub znašel v podobnih težavah kot Koper."

Bo Ankaran novi FC Koper?

FC Koper bo od zdaj naprej v primorski ligi. | Foto: Vid Ponikvar FC Koper bo od zdaj naprej v primorski ligi. Foto: Vid Ponikvar Mnogi že namigujejo, da bi se lahko velika večina nogometašev Kopra preselila ravno k Ankaranu. Ekipa bi postala FC Koper z drugim imenom. "Dejstvo je, da si je Ankaran kot trejeuvrščena ekipa ob odpovedi Doba sam priboril položaj, v katerem je zdaj. Kaj se bo dogajalo v prihodnje, nima smisla komentirati. Pustimo, da stečejo postopki, potem pa bomo videli, kako se bodo stvari odvijale," noče prehitevati dogodkov predsednik NZS.

Če bodo nepravilnosti, bo ukrepala

Kaj bi se zgodilo, če bi bil čez čas pri ekipi Ankarana res viden podpis zdajšnje garniture Kopra, tudi župana Kopra Borisa Popoviča? "Težko je karkoli predvidevati. Sam se ne bojim, da bi se to zgodilo. Sami vidite, da Nogometna zveza Slovenije zaupa svojim organom, da ves čas poskuša ustvarjati okolje, ki je korektno in športno. Če kaj ni tako in ni v skladu s pravilnikom, zveza vedno ukrepa."

Tako je bilo tudi v primeru Kopra. "Ta odločitev je opozorilo vsem, da morajo klub voditi v skladu s pravili. Klub mora biti transparenten in biti ves čas v skladu s finančnim 'fair-playem'. To ni le naše pravilo, to je pravilo Uefe in to je treba spoštovati," je dodal Mijatović.

Po 17 letih zapušča prvoligaško druščino

Nogometni klub FC Koper je športno društvo z najštevilčnejšim članstvom na slovenski obali. Ustanovljen je bil leta 1920. Članska ekipa do zdaj trikrat ni igrala v najvišjem rangu slovenskega nogometa, v sezonah 1995/96, 1997/98 in 1999/2000 je klub nastopal v drugi ligi. Vse od sezone 2000/01 je bil koprski klub stalni član prvoligaške druščine, ki jo po 17 letih zdaj zapušča.

Kaj menite o tem, kar se je zgodilo FC Kopru?

  • Žalostno. Sem brez besed.
    9,54 %
    31 glasov
  • Dobil je, kar si je zaslužil.
    9,85 %
    32 glasov
  • Odgovorni za nastali položaj bi morali odgovarjati.
    80,62 %
    262 glasov
Oddanih 325 glasov
Ne spreglejte