Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ante Šimundža NK Maribor NK Maribor Ante Čačić Darko Milanič

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 13.45

8 let

Poslovil se je človek, ki je Mariboru prinesel največje uspehe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdaj že nekdanji trener Maribora Ante Šimundža je morda celo najbolj pomemben človek v zgodovini najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba.

Ante Šimundža je velik del svojega življenja zapisal Mariboru. Pri njem je naredil prve nogometne korake in njegove barve, v treh obdobjih, kot igralec branil več kot deset let. Z njim se je, takrat še v nogometnih čevljih, veselil dveh državnih in treh pokalnih naslovov, leta 1999 pa pod vodstvom Bojana Prašnikarja spisal do takrat najlepšo zgodbo slovenskega nogometa.

Z Mariborom se je uvrstil v ligo prvakov in tam že v prvem krogu, v Kijevu proti Dinamu, zadel za do zdaj edino zmago kateregakoli slovenskega kluba v elitni evropski nogometni ligi.

S 102 zadetkoma je tudi peti najboljši strelec v zgodovini kluba, z 262 nastopi pa 12. na lestvici po številu tekem v vijoličastem dresu.

Lovorike je osvajal že kot pomočnik

V Mariboru je naredil tudi prve trenerske korake in z njim, takrat v vlogi pomočnika glavnega trenerja Darka Milaniča, osvojil tri naslove državnega prvaka, v klubske vitrine pa pospravil še dve pokalni lovoriki in superpokal. Dvakrat je nastopil tudi v skupinskem delu evropske lige.

Po odhodu Milaniča je za kratek čas zapustil Ljudski vrt in se vanj, tokrat v vlogi glavnega trenerja, vrnil 30. septembra leta 2013, ko je na klopi Maribora nasledil Hrvata Anteja Čačića.

Trener, ki ima izkušnje tudi s treniranjem Mure, avstrijskega GAK in Aluminija iz Kidričevega, je Maribor vodil na natanko 100 tekmah.

Mariboru je v tem času prinesel dva državna naslova, v pokalu lani izgubil v finalu, letos (v prejšnji sezoni) pa se od tega tekmovanja poslovil v polfinalu. Leta 2014 je osvojil tudi superpokal, medtem ko ga je letos po enajstmetrovkah proti Kopru izgubil.

Poskrbel za dva evropska podviga

Še večji pečat je pustil v Evropi. V sezoni 2013/14 se je uvrstil v šestnajstino finala evropske lige, tam je izgubil s skupnim izidom 3:4 proti Sevilli, poznejšemu zmagovalcu tekmovanja, in kot prvi slovenski klub v Evropi nastopal tudi takrat, ko se je sezona prevesila v drugi del.

Največji podvig je Šimundži uspel lani, ko se je z Mariborom prvič po 15 letih uvrstil v ligo prvakov. Tudi tam je Maribor pod njegovim vodstvom igral zelo dobro. V skupini skupaj z londonskim Chelseajem, lizbonskim Sportingom in Schalkejem je osvojil tri točke (trije remiji).

Začetek sezone 2015/16, v katerem je najprej izgubil v superpokalu, potem iz Evrope izpadel na prvi stopnički, v prvih šestih prvenstvenih krogih izgubil osem točk in za konec doživel boleč poraz na derbiju proti Olimpiji pred domačimi navijači z 0:3, je bil zanj usoden.

Ne spreglejte