Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 1. 2014,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Omiya Ardija Zlatan Ljubijankić

Torek, 14. 1. 2014, 18.49

8 let

Novaković se bo nagledal svete gore Fuji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski nogometni reprezentant Milivoje Novaković bo kariero nadaljeval pri japonskem klubu Shimizu S-Pulse. Na Japonskem se kmalu obeta strelski obračun Ljubljančanov v različnih dresih.

Ko je Milivoje Novaković sporazumno prekinil pogodbo s Kölnom in se pol leta pred iztekom donosne pogodbe razšel s kozlički, ni dolgo čakal na novega delodajalca. Shimizu S-Pulse, ambiciozni prvoligaš iz Šizuoke, ga je dalj časa snubil, Ljubljančan pa je naposled pristal na njegove pogoje. To je klub že potrdil na uradni strani, čeprav še ni sporočil, kakšno pogodbo je sklenil z dobrim poznavalcem japonskega prvenstva, ki je v letu 2013 doživljal drugo strelsko pomlad.

To ne bo ovira za reprezentančne dejavnosti

Izkušeni slovenski reprezentant in najboljši strelec v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu s 34 leti še ne namerava reči zadnje. ''Vedno bom na voljo selektorju, o tem, ali bom zraven ali ne, pa bo odločal on. Moja želja je, da bi bil zraven. Če bom v klubu igral redno in dobro, seveda. Pa tudi, če bom še vedno na Japonskem. Potovati z Japonske v Slovenijo in nazaj seveda ni lahko, a če si v glavi dovolj močan in si želiš igrati za reprezentanco, ni težko,'' je lani priznal Sportalu. Zdaj, ko je jasno, da bo kariero nadaljeval v deželi vzhajajočega sonca in aktivnih vulkanov, so njegove besede pridobile še dodatno težo.

Izbrana vrsta ga bo v prihajajočih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 potrebovala, Nova pa se bo potrudil, da bo pri Shimizuju ujel želeno formo. Prihaja v mladi klub, ki je bil ustanovljen pred 23 leti, tako da je od njega starejši za dobro desetletje. Na Japonskem si je hitro utrl pod med elito, saj je od leta 1993, ko je zaživela vedno bolj priljubljena J-liga, vedno član elitnega razreda. S podobnim podvigom se lahko pohvalijo le še trije klubi. Ni še osvojil državnega naslova, je bil pa že nekajkrat (super)pokalni zmagovalec. V tem tisočletju se še ni uvrstil višje od četrtega mesta, morda dočaka nove svetle trenutke z najnovejšo slovensko okrepitvijo.

Nogometaši Shimuzuja imajo tudi privilegij, saj se z njihovega štadiona Nihondaira (sprejme nekaj več kot 20.000 gledalcev) razprostira čudovit pogled na goro Fuji. Na japonsko sveto goro, najbolj prepoznaven simbol, ki krasi skoraj vsako razglednico. Novaković se bo nagledal najvišje japonske gore (3.776 metrov). Na državnem dresu nosi podobo Triglava, zdaj bo sosed še znamenitega vulkana, največjega japonskega ponosa.

Ljubijankić ostaja pri Omiyi Ardiji, Novakovića bo vodil Iranec

Novaković je v dresu Omiye Ardije odigral s Shimuzujem štiri tekme in se enkrat vpisal med strelce. Obeta se strelski obračun Ljubljančanov v japonskem prvenstvu, saj pri vevericah v Saitami ostaja Zlatan Ljubijankić. Pri Omiyi, ki si je v zadnji sezoni privoščila neverjetno nihanje zaporednih zmag in porazov, sta bila skupaj zelo razigrana.

Kako se bosta odrezala vsak v svojem klubu? O tem bo odločal tudi Afshin Ghotbi. Iranec, ki je v profesionalne nogometne vode vstopil v ZDA, bil pred leti že selektor Irana, pred desetletjem pa na klopi Južne Koreje opravljal celo vlogo ožjega sodelavca Guusa Hiddinka. Kako se bo razumel z Novakovićem, ki je še lačen zadetkov in se na Japonskem noče zadovoljiti s povprečjem?

Ne spreglejte