Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 6. 2015,
11.25

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Irska Thierry Henry afera Martin Hansson

Petek, 5. 6. 2015, 11.25

3 leta, 8 mesecev

Nova afera: Fifa utišala Irce s petimi milijoni evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na dan je pricurljala nova nečednost, ki si jo je privoščila Mednarodna nogometna zveza. Če gre verjeti Ircem, jim je za ''lajšanje bolečin'' po sodniški napaki nakazala pet milijonov evrov.

Sodniška napaka, ki si jo je privoščil švedski delivec pravice Martin Hansson na povratnem srečanju dodatnih kvalifikacij za SP 2010, še vedno buri duhove. Takrat so se galski petelini rešili z zadetkom, ki je bil dosežen po podaji Thierryja Henryja. Nekdanji zvezdnik Arsenala in Barcelone je pred tem igral z roko, kar so opazili vsi irski nogometaši, zato jih je še toliko bolj začudilo, kako ni tega opazil nihče izmed sodnikov. Šved je priznal zadetek, ki je nato Francoze popeljal na SP 2010, Irci pa so se počutili opeharjene. Henry je po srečanju priznal, da je igral z roko, a je bilo že prepozno za kakršnokoli spremembo. Francozi so se že lahko začeli pripravljati na SP v Afriki.

Irci so želeli pravico poiskati s pravnimi postopki na sodišču, a je nato njihovo namero preprečila Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in jim v zameno, da ne bodo ovirali nastopa Francije na SP 2010, na račun krovne zveze nakazala pet milijonov evrov.

Kako je Thierry Henry z roko opeharil Irce?

Načela, da je denar sveta vladar, se je pred šestimi leti oprijela tudi Fifa, ki se po številnih korupcijskih škandalih, aretiranih visokih uradnikih in nenadnem odstopu predsednika Josepha Blatterja nahaja v globoki krizi. Razkritje ''nemoralnega'' vplačila na račun irske zveze jo je le še poglobilo.

Delaney trdi drugače od Fife

Pričevanje direktorja Irske nogometne zveze Johna Delaneyja, ki je pred televizijskimi kamerami potrdil, da je Fifa kmalu po spornem srečanju v Parizu njegovi zvezi plačala pet milijonov evrov, v zameno pa zahtevala, da se Irci sprijaznijo z usodo in pozabijo na tožbo. Tako trdi Delaney, kar nasprotuje poročilu Fife, ki je nakazilo petih milijonov evrov povezovalo s posojilom za izgradnjo štadiona.

V pogodbi naj bi bilo zapisano, da bi morala Irska vrniti denar, če bi se uvrstila na SP 2014 v Braziliji. Irski je v kvalifikacijah spodletelo, tako da je dvoboje svetovnega prvenstva v domovini sambe spremljala le v vlogi gledalca.

Zanimivo pa je, da so Irci zaigrali na naslednjem velikem tekmovanju, ki pa poteka pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa). V dodatnih kvalifikacijah za EP 2012 so se pomerili z najslabšo udeleženko na papirju. Žreb je bil zelo naklonjen Irski, saj ji je dodelil Estonijo, ki je bila v kvalifikacijah usodna za Kekovo četo, prehitela pa je tudi Srbijo in napravila zgodovinski uspeh. Zelene otoške ovire ni zmogla preskočiti, tako da je Irska dobila zadoščenje za bolečine po nepravičnem razpletu dodatnih kvalifikacij za SP 2010.

Ne spreglejte