Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2014,
21.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2014, 21.49

8 let, 3 mesece

"Nočem primerjati trenutne in naše bronaste hrvaške reprezentance"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mario Stanić je bil del hrvaške reprezentance, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji osvojila bronasto medaljo. Med drugim nam je zaupal, kakšno je njegovo mnenje o zdajšnji reprezentanci.

Mario Stanić ima za sabo spoštovanja vredno nogometno kariero, največji pečat pa je pustil pri zagrebškem Dinamu, Parmi in Chelseaju, kjer je sklenil kariero. Pri 42 letih se je pred kratkim mudil na dobrodelnem turnirju v Novi Gorici in imel čas spregovoriti nekaj besed o svetovnem prvenstvu.

V majici hrvaške reprezentance je odigral 49 tekem in dosegel sedem golov. Trikrat je igral na največjih nogometnih tekmovanjih. Leta 1996 je za Hrvaško na evropskem prvenstvu odigral sedem tekem. Vrhunec je kot večina hrvaških reprezentantov tiste izvrstne generacije, v kateri so bili Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Zvonimir Soldo, Igor Štimac, Slaven Bilić …, zagotovo doživel na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji. Hrvati so celo povedli v polfinalu proti poznejšim prvakom Francozom, vendarle pa prišli do brona. Med drugim pa je Stanić igral tudi na svetovnem prvenstvu štiri leta pozneje na Japonskem in v Južni Koreji.

Igra se hitreje

Lahko torej Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Darijo Srna in druščina mešajo štrene favoritom v Braziliji? "Ne želim primerjati naše generacije in te. Nogomet se je v treh letih zelo spremenil, kaj šele v desetih in več. Igra se hitreje, mi smo bili boljši v nekaterih elementih, v drugih pa so zdaj. Imamo igralce, ki dozorevajo, treba pa se je osredotočiti na nogomet. Potem bomo pokazali, kaj znamo," je za uvod dejal Mario Stanić.

Hrvaška bo kot samostojna država četrtič igrala na svetovnem prvenstvu. Tudi tokrat imajo kockasti nekaj izvrstnih nogometašev, na mundial pa so se prebili skozi dodatne kvalifikacije, potem ko so premagali Islandijo. V skupini je bila boljša Belgija. So pa Hrvati toliko bolj v ospredju pred začetkom svetovnega prvenstva, saj imajo čast z Brazilijo igrati tekmo ob odprtju. Hrvaško nekateri uvrščajo med reprezentance, ki lahko pridejo zelo daleč.

Najbolj pomembna je uvrstitev na SP

"Najbolj pomembna je uvrstitev na svetovno prvenstvo. Imeli smo nekaj težav v kvalifikacijski skupini, ampak na prvenstvo gremo lahko brez pritiska. So pa mediji tisti, ki ustvarjajo pritisk. Brazilijo lahko presenetimo, vendar nikakor nismo favoriti. Pot do napredovanja lahko iščemo na tekmah z Mehiko in Kamerunom. Ne glede na to, kaj bomo naredili, pa bo v redu," je zaupal nogometaš, ki je večji del kariere igral kot vezist.

Pred dodatnimi kvalifikacijami je Igor Štimac vlogo selektorja prepustil Niku Kovaču, ki je pred tem vodil mlado reprezentanco Hrvaške. Posebnih trenerskih izkušenj nekdanji nogometaš Bayerna in kapetan reprezentance nima, tudi zato je lahko Hrvaška neznanka za tekmece. "Ozračje nekaj časa ni bilo dobro. Vendar tega javno ne bi komentiral, saj pišejo razne stvari. Očitno pa je bila zamenjava dobrodošla, vendar nisem bil znotraj reprezentance, da bi komentiral," je dejal eden tistih, ki so z velikimi črkami zapisani v zgodovino hrvaškega nogometa.

Ne spreglejte