Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
31. 3. 2015,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Slaviša Stojanović

Torek, 31. 3. 2015, 10.36

8 let

Neverjetno, Slovenija je po treh letih in pol spet ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V petek se je končal eden najnenavadnejših nizov v zgodovini slovenskega nogometa. Članska izbrana vrsta se je po 41 mesecih in 30 odigranih dvobojih s tekmecem končno razšla brez zmagovalca.

Bo slovenska nogometna reprezentanca sploh kdaj remizirala? Po zadnjih pripetljajih in nesrečnih porazih z Anglijo (2:3) in Švico (2:3), ko sta ji neodločena rezultata iz rok spolzela v izdihljajih srečanja, so se mnogi strinjali, da se ji je remi pošteno zameril in je postal zaklet.

Slovenija je v zadnjih 41 mesecih na kvalifikacijskih in prijateljskih tekmah le zmagovala ali pa izgubljala. Čeprav je odigrala kar 29 tekem, je na občutke, ki te prevevajo, ko osvojiš le eno točko in se s tekmecem razideš brez zmagovalca, že pozabila. Zmaga ali poraz. Poznala je le te dve skrajnosti in marljivo polnila njuno statistiko.

Rubrika remijev je ostala nenavadno prazna. Tako je bilo do 9. oktobra 2015, ko je doma remizirala z Litvo in končala enega najnenavadnejših nizov v zgodovini slovenskega nogometa. Čeprav je Katančeva četa v tekmo vstopila z veliko željo po zmagi, s katero bi vsaj še teoretično ostala v boju za drugo mesto in neposredno udeležbo na EP 2016, je po dveh strelih z bele točke v Stožicah ostalo pri 1:1.

Od Kurtićevega prvenca do izenačenja Litve v Stožicah

Se spominjate prijateljskega dvoboja med Slovenijo in Grčijo v Kufsteinu? Na koledarju je bil izpisan 26. maj 2012, Grčija se je pripravljala na nastop na EP 2012, kjer se je pozneje izkazala in uvrstila med najboljših osem, Slovenija pa je pod vodstvom Slaviše Stojanovića lovila formo pred začetkom kvalifikacij za SP 2014.

Grčija, nekdanja evropska prvakinja (2004), danes pa zaradi obupne forme in sramotnih rezultatov v kvalifikacijah predmet javnega posmeha, je hitro prešla v vodstvo in dolgo časa vodila, v izdihljajih srečanja pa je Sloveniji s prekrasno izvedbo prostega strela izenačenje zagotovil Jasmin Kurtić (1:1). To je bil njegov prvi, za zdaj pa tudi zadnji zadetek v državnem dresu. Rezultat se ni več spreminjal, Slovenija je remizirala z Grčijo in preprečila, da bi Avstrijo zapustila sklonjenih glav. Tako je bilo pred skoraj tremi leti in pol.

Po srečanju v tirolskem mestecu se je rezultatska krivulja slovenske izbrane vrste sunkovito spremenila. Od takrat naprej je dolgo časa poznala le občutek, kako je dobivati ali pa izgubljati dvoboje. Po Kufsteinu je odigrala 29 tekem, a se prav nobena ni končala z neodločenim rezultatom. Ko pa je nastopil čas za 30. tekmo in se je v Ljubljani predstavila Litva, je bilo nenavadnega niza konec.

Trije odmevni remiji Slovenije v dodatnih kvalifikacijah

To ni svetovni rekord, saj so si nekateri palčki oziroma večni avtsajderji (San Marino, Andora ...) v preteklosti dovoljevali "neskončne" nize porazov, pri katerih so prav tako ignorirali neodločen rezultat, je pa z naskokom slovenski rekord.

Stojanović je Slovenijo po remiju proti Grčiji vodil še šestkrat. Dvakrat je zmagal, štirikrat pa izgubil, nato pa je štafeto prevzel njegov nekdanji učitelj na Bližnjem vzhodu Srečko Katanec. V svojem drugem selektorskem "mandatu" je Slovenijo vodil na 24 tekmah. Desetkrat je zmagal, 13-krat izgubil, v petek pa končno dočakal še prvi remi.

Ker bo v ponedeljek gostoval v San Marinu, kjer se pričakuje zmaga njegovih izbrancev, bo morda to edini letošnji neodločeni rezultat. Ali pa ne, saj bodo sledile dodatne kvalifikacije, kjer je slovenska reprezentanca na gostovanjih dosegla kar nekaj odmevnih remijev (1:1 v Ukrajini, Romuniji in na Hrvaškem). Pustimo se presenetiti.

Ne spreglejte