Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2008,
18.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2008, 18.37

8 let, 5 mesecev

Nekdanji trener Maradone in Zahoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Interblock je odprl novo poglavje na slovenskih prvoligaških zelenicah. Alberto Bigon je v obdobju državne samostojnosti zagotovo najbolj znameniti tuji trener, ki se je odločil za delo v Sloveniji.

Alberto Bigon, ki se je rodil leta 1947 v Padovi, je kot nogometaš v italijanski ''Serie A'' debitiral leta 1967 pri ekipi Spal. Pred tem je nastopal tudi za Padovo in Napoli, najbolj odmevne uspehe pa je kot igralec doživel pri slovitem Milanu, kjer je igral slabo desetletje (1971-1980). V času igranja za ''rdeče-črne'' je Bigon kot zvezni igralec v 218 nastopih dosegel 56 zadetkov. Z Milanom je v sezoni 1978/79 osvojil italijansko prvenstvo, trikrat pokalni naslov, leta 1973 pa tudi evropsko lovoriko (pokal pokalnih zmagovalcev). Po igranju za Milan ga je pot vodila še v Rim, kjer je dve leti nastopal za Lazio, aktivno kariero pa je leta 1984 končal pri Vicenzi.

Nepozabna evforija v Neaplju

Takoj po končani karieri je začel s trenerskim delom. Najprej pri Congelianu, nato pa pri Reggini in Ceseni. Nedolgo zatem, leta 1989, je prevzel Napoli in takoj osvojil ''scudetto'', šele drugi v zgodovini Napolija. Navijači Napolija se še danes z veseljem spominjajo časov, ko je v dresu Napolija pod njegovim vodstvom blestel sloviti Argentinec Diego Armando Maradona. Še istega leta je s klubom iz mesta izpod Vezuva osvojil tudi superpokal. Neapelj je po povprečni sezoni zapustil leta 1991 in nadaljeval s treniranjem ''manj'' slovitih italijanskih klubov, kot so Lecce, Udinese in Ascoli.

V letu 1996 je sledila prva selitev v tujino – Bigon je namreč prevzel švicarski Sion in osvojil superpokal, a kaj kmalu se je vrnil v domovino in prevzel Perugio. Toda že leta 1999 je ponovno odšel v tujino in prevzel grškega klubskega velikana. V pirejskem Olympiakosu je treniral tudi najboljšega strelca za slovensko reprezentanco vseh časov, Zlatka Zahoviča. Z ''rdeče-belimi'' je osvojil grški naslov, a po sezoni zapustil klub. Sledil je sedemletni nogometni premor, danes 61-letni strokovnjak pa se je v nogomet vrnil v Švici, kjer je bil svetovalec predsednika. Funkcijo je opravljal vse do minulih dneh, ko je sprejel ponudbo iz Ljubljane in na klopi Interblocka nasledil Rečana Dragana Skočića.

Ne spreglejte