Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
12.38

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marko Nikolić Milan Mandarić Ranko Stojić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 12.38

7 let, 11 mesecev

Naslov slovenskega prvaka vrniti v glavno mesto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Olimpija bo v spomladanski del vstopila z okrepljeno srbsko podobo. Predsedniku Milanu Mandariću in športnemu direktorju Ranku Stojiću se je pridružil še 36-letni srbski trener Marko Nikolić.

Vodstveni dvojec, ki je odgovoren za sklepanje novih pogodb pri Olimpiji, je Marka Nikolića želel v Ljubljani videti že v začetku sezone 2015/16, a se niso dogovorili. Namesto Marka Nikolića je prišel Marijan Pušnik in osvojil naslov jesenskega prvaka. Ker pa je v zadnjih krogih zapravil ogromno prednost pred Mariborčani, ki so se zmajem približali le na tri točke zaostanka, se je poslovil in omogočil, da je njegovo mesto zasedel 35-letni Srb. "Zakaj nisem prišel k Olimpiji že poleti? Razlogi so osebni. 15 let sem delal brez premora in poletnih počitnic. Trenersko delo zahteva celega človeka, družina pa najbolj trpi. Zato sem imel najlepše razloge, da sem zavrnil ponudbo. Želel sem pridobiti energijo, se osvežiti. V tem času sem potoval po Evropi in spremljal nogomet," je pojasnil nekdanji trener Rada, Vojvodine in Partizana, ki bo v Ljubljano pripeljal še dolgoletnega pomočnika Radoja Smiljanića, še naprej pa naj bi sodeloval z večino strokovne ekipe, ki je jeseni pomagala Pušniku.

Olimpija bi lahko kmalu predstavila prve okrepitve

Ni izključeno, da se srbska "kolonija" pri Olimpiji ne bo še povečala. Stojić ponavlja, da v zimskem prestopnem roku pričakuje vsaj dve ali tri okrepitve, s katerimi bi zeleno-beli lažje preboleli izgubo najboljšega strelca Andraža Šporarja. Morda bo prispel tudi kakšen srbski igralec po okusu novega trenerja.

Vodstvo Olimpije ni želelo razpredati o imenih, skrivnostno je bilo tudi o tistih, ki so se v zadnjem času omenjali na seznamu zimskih želja (Milivoje Novaković, Blessing Eleke, Nejc Vidmar).

"Morda vam še ta teden javimo veselo novico o prihodu novincev. Kar zadeva Hentyja, pričakujem, da bo naš najboljši igralec," je športni direktor Ranko Stojić z eno izmed redkih besednih zvez, izrečenih v slovenskem jeziku (najboljši igralec), napovedal, da bo hitri Nigerijec ostal zvest Olimpiji tudi v spomladanskem delu.

"Prepričan sem, da bosta predsednik in športni direktor okrepila ekipo v najkrajšem mogočem času. Olimpijo doživljam kot ekipo, ki potrebuje le malce stabilnosti in uravnoteženosti. Ima potencial, da kaj naredi tudi v Evropi. Če ne bi tako razmišljal, sploh ne bi prišel v Ljubljano," ima Nikolić visoke cilje z zmaji.

V Sloveniji se igra hitro

Novi trener je prepričan, da slovensko okolje pozna dovolj dobro, da bo lahko dosegal želene rezultate. "Spremljam vse. Na morju sem bil v Portorožu, s tribun sem nenapovedano gledal tekmo med Olimpijo in Gorico, nato sem Ljubljančane veliko spremljal po televiziji. S prejšnjimi klubi sem velikokrat igral na pripravah proti Mariboru, bil sem na tekmi med Čukaričkim in Domžalami. Dobro se poznamo vsi," ga ne skrbi, da bi ga pomanjkanje izkušenj pri delu na sončni strani Alp omejevalo pri doseganju rezultatov.

Ko je jeseni spremljal Olimpijo, je na delu videl moderno ekipo, posrečeno kombinacijo mladosti in izkušenj. "V Sloveniji se igra hitro, igrišča so dobro pripravljena. Olimpija ima nekaj vrhunskih talentov, ki pa morajo še veliko delati."

Nikolić se je v ponedeljek javnosti predstavil prvič po tem, ko je podpisal pogodbo za dve leti in pol. Zbranim je sprva zaželel srečne praznike in veliko zdravja v novem letu, hkrati pa si je zaželel, da bi dobro sodeloval z novinarji. Glede cilja se mladi srbski strokovnjak ni šel skrivalnic in priznal, da je vodilni položaj Olimpije pri pogajanju s klubom predstavljal največji argument k sklenitvi dogovora.

Več navijačev kot vsi drugi klubi skupaj

"Klub se bori za naslov. Ambicija je velika, želi imeti tudi kakšno vlogo v Evropi. Kako pomembno, bomo še videli. Pred nami je ogromen izziv, da naslov slovenskega prvaka vrnemo v glavno mesto. Da ga vrnemo klubu, ki ima brez dvoma največjo tradicijo, ta sega še v čase nekdanje skupne države. Olimpija ima vojsko navijačev. Predsednik mi je povedal, da ima Olimpija več navijačev kot vsi drugi klubi skupaj," se zaveda odgovorne naloge, ki mu jo je na pleča naprtilo vodstvo.

Olimpija je jesenski prvak, tako da bo vse drugega kot osvojitev naslova pri navijačih sprejeto kot razočaranje. "Zadnji krog se bo igral 21. maja. Zelo pomembna je podpora navijačev. Zlasti v nogometu. Igralci jih potrebujejo. Če je na tekmi štiri, pet ali sedem tisoč gledalcev, dajo vse od sebe, včasih še več," je Pušnikov naslednik pozival privržence Olimpije, da spomladi pomagajo klubu.

Ne spreglejte