Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 5. 2014,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Rudar NK Zavrč NK Olimpija NK Olimpija NK Gorica NK Maribor NK Maribor NK Triglav NK Koper NK Domžale NK Krka NK Celje Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 13. 5. 2014, 10.36

8 let

Mariborske napadalce mika kraljevsko žezlo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Le čudež lahko prepreči to, da se bo danes na slovenski nogometni prestol že četrtič zapored povzpel Maribor. Torek prinaša še dvoboje v Velenju, Ljubljani in Kopru, derbi začelja šele v sredo.

Zmaji vstopajo v zadnji del ponesrečene sezone s polomljenimi krili. Sramoten poraz v Kranju (2:5) ni blagodejno vplival na samozavest igralcev, ki komaj čakajo, da se konča prvenstvo. Edina svetla točka dvoboja na Gorenjskem je bil evrogol mladega upa Jake Corna, vse preostalo je za hitro pozabo. Darko Karapetrović s pomlajeno zasedbo niza poraz za porazom, tudi on ima tako kot njegov predhodnik številne težave (kazni, poškodbe, skromen obisk), Olimpija pa se spopada z eno najskromnejših prvoligaških sezon v razgibani zgodovini kluba. Na zadnji domači tekmi se je zbralo le dobrih sto nogometnih navdušencev, slabo vreme pa bi lahko poskrbelo za še manjši obisk.

Vrtnice v Stožice, kjer danes zagotovo ne bo mrgolelo gledalcev, prihajajo predvsem po mir. Prihodnjo sredo jih čaka dvoboj sezone, pokalni finale z Mariborom. Do takrat želi Luigi Apolloni spočiti in dobro pripraviti najmočnejša orožja, delnice Novogoričanov, ki računajo na nesebično pomoč posojenih igralcev Parme, pa bi takoj pridobile vrednost, če bi se v strelsko formo vrnil Massimo Coda. Dva zaporedna poraza kvarita ozračje v slačilnici, Gorica želi čim prej nadaljevati žetev točk in se poleg pokalnega zadovoljstva od navijačev posloviti vsaj s četrtim mestom v prvenstvu.

Zaradi kazni bosta danes v Stožicah manjkala Nemanja Mitrović in Alessandro Favalli.

Velenjčani uživajo. Živijo evropske sanje. Po petih zaporednih zmagah so remizirali v Domžalah in si tudi matematično zagotovili nastop v Evropi, tako da lahko v končnico prvenstva vstopijo sproščeno in navdihnjeno. "Najboljša obramba je napad," še vedno poudarja trener Jernej Javornik, ki bo na srečanju proti Zavrču, ki mu je v jesenskem delu gledal v hrbet, pogrešal kaznovana branilca Ivana Knezovića in Aljaža Krefla. Kako pomembna sta za ekipo, pove že podatek, da sta se oba znašla med kandidati za najboljšo enajsterico v glasovanju SPINS XI. Prvi strelec Mate Eterović ima novo priložnost, da v obračunu z ekipo, kjer si kruh služi ogromno njegovih rojakov, poskoči na samostojni vrh najboljših strelcev.

Haložani v Šaleško dolino prihajajo brez pritiska. Možnosti za preboj v Evropo so pošle, neprepoznavne predstave na začetku spomladanskega dela so se izkazale za nepremostljivo oviro. Gostovanje v Velenju bo prestižnega pomena, saj bodo izbranci Željka Orehovca naleteli na najboljšo obrambo Prve lige Telekom Slovenije. To pa je vedno izziv za vse, ki radi dosegajo zadetke.

Ljudski vrt je v zadnjih sezonah navajen velikih srečanj, ki prinašajo lovorike. Danes ne bo v Mariboru nič novega, po dveh letih lahko vijolice, če bodo na kolena spravile Kranjčane, vpišejo novo zvezdico (že dvanajsto). Ker se bosta pomerila vodilni in zadnjeuvrščeni klub na lestvici, to ne bi smela biti težava, čeprav je Brkićeva četa v jesenskem delu presenetljivo osvojila mariborsko trdnjavo in opomnila prvake, da je ob dobrem dnevu in pravi meri pomoči sreče zmožna mešati štrene tudi najboljšim.

Vijolice bodo na slovenski prestol stopile četrtič zapored, trener Ante Šimundža pa ima sladke težave, katerega kandidata postaviti v napad. Morda kar tri udarne skupaj, kot je storil na zadnji tekmi v Celju, ki se je končala krepko v korist Maribora (0:4). Zanimivo je, da so Nusmir Fajić, Jean-Philippe Mendy (oba 14 golov) in kapetan Marcos Tavares (13) zelo blizu vrhu najboljših strelcev. Priložnosti nočejo zamuditi, zato lahko na tekmi z orli, ki jim gori pod nogami, pričakujemo napadalen nogomet.

Triglav v Ljudski vrt prihaja s čudnim občutkom. Na zadnji tekmi so pomendrali Olimpijo (5:2), kar bi bil v nekaterih drugih časih izjemen podvig, v tem delu sezone, ko Ljubljančani igrajo kot povožena vojska, pa sploh ni izstopal. "Čaka nas pravi pekel, a zmožni smo vsega," poudarja Siniša Brkić, ki je pred dvema letoma, ko je Maribor ravno na tekmi s Triglavom iskal pot do potrditve naslova, izkusil katastrofo. Vijolice so zmagale z 8:0. Tudi tokrat želijo prisiliti Gorenjce, da jim prvi čestitajo za naslov. Ne nazadnje je Maribor klub, ki izjemno spoštuje kranjske nogometaše, kar dokazuje tudi velik odstotek Gorenjcev v njegovih vrstah.

Kanarčki si lahko s pomočjo čudežnega scenarija podaljšajo možnosti za drugi državni naslov, a bi jim moral pomagati Triglav in v Ljudskem vrtu še drugič v tej sezoni presenetiti favorita. Svoje bi morali opraviti tudi Koprčani in na Bonifiki premagati Domžalčane, ki v zadnjem času pogrešajo zmage. Na zadnjih osmih srečanjih so slast treh točk občutili le enkrat, najbolj bode v oči neučinkovitost napada, ki na zadetek čaka že 339 minut. Trener Luka Elsner pogreša kopico pomembnih igralcev, med njimi tudi najboljšega strelca Joshuo Parkerja, najboljšega igralca Sašo Aleksandra Živca (nogometaši so ga uvrstili v ožji izbor za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije) in kapetana Nejca Skubica. To je vselej hud udarec.

Koprčani na krilih vedno dragocene zmage v primorskem obračunu lovijo naslov podprvaka, ki bi bil lepa nagrada za mlado ekipo. V zadnjem času je v odlični formi Mitja Lotrič. Nekdanji biser prekmurskega nogometnega ponosa je na zadnjih treh tekmah dosegel tri gole, odločil je tudi derbi v Novi Gorici in podaljšal boj za naslov prvaka. Odlično je opravil nalogo in nadomestil odsotnega prvega strelca Gorana Galešića, ki ga še vedno pestijo zdravstvene težave.

Zaradi kartonov bosta manjkala Miha Blažič in Zeni Husmani.

Novomeščanom ni do smeha. V zadnjem nastopu so tik pred zdajci ostali brez pomembne točke v Zavrču, Triglav pa se jim je po glasni petardi v mreži Olimpije približal na vsega točko zaostanka. Blizu je tudi osmouvrščeno Celje, ki si še ni zagotovilo obstanka. Pred Krko ima šest točk prednosti, a se lahko prednost v sredo že razpolovi, v taboru dolenjskega prvoligaša pa se ohrani upanje na neposredno priigran obstanek. Derbi začelja je zato pomemben za obe ekipi, ki računata na to, da bodo Kranjčani v Ljudskem vrt ostali praznih rok.

Dvoboj v Novem mestu bo odigran pozneje kot preostale tekme 34. kroga. Razlog je v današnjem atletskem mitingu, ki bo potekal na Portovalu. Po kraljici športov bo priložnost v dolenjski prestolnici dočakal nogomet, ki se mu v končnici sezone obetata dva izpita resnice. Najprej doma s Celjani, nato še v zadnjem krogu s Triglavom, ko bi lahko medsebojni obračun določil potnika v dodatne kvalifikacije za obstanek.

Ne spreglejte