Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 11. 2012,
8.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Ban NK Maribor NK Maribor proračun

Torek, 27. 11. 2012, 8.21

7 let, 12 mesecev

Maribor z Zahovičem potrojil priliv na 8,1 milijona evrov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"En klub, ena čast," tako pravijo v Mariboru, ki je v zadnjih letih od slovenskih nogometnih klubov naredil največji korak naprej. Sorazmerno so se z uspešnostjo povečevali tudi proračun in rezultati.

V sezoni 1999/2000 je v Mariboru vladala pravljica. Štajerski klub se je kot edini slovenski klub uvrstil v ligo prvakov. Da bi kdo takrat razmišljal o kakršnihkoli finančnih težavah, je bila bolj utopija kot pa realnost. A je prišlo krizno obdobje med letoma 2004 in 2008, ko je imel klub štiri milijone evrov dolga.

Maribor bi takrat lahko spisal zgodbo Olimpije, ki je razpustila klub, vendar se je s prihodom športnega direktorja Zlatka Zahoviča leta 2007 in nekoliko pozneje še trenerja Darka Milaniča v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji začela nova pomlad. Vijolice so znova zacvetele. Od takrat naprej je Maribor med drugim osvojil tri naslove prvaka (skupno deset) v Sloveniji. Le v sezoni 2009/10 so bili na koncu višje uvrščeni Koprčani.

Od 2,8 do 8,1 milijona evrov poslovnega letnega priliva

Z uspehi in spremenjeno strategijo se je spremenil pogled sponzorjev. Zaupanja vredna in spoštljiva je tudi vez med Milaničem in Zahovičem. Biti trener v Sloveniji v kateremkoli športu peto leto zapored je prava redkost in ne tradicija. In ta podatek govori Mariboru v prid. Posledično se je s kontinuiranim delom povečeval tudi poslovni letni priliv kluba. Leta 2009 ga je imel klub 2,8 milijona evrov, dve leti pozneje je bil že 6,5 milijona evrov, vse skupaj pa se je v treh letih potrojilo. Letošnja številka ob koncu septembra namreč znaša že 8,1 milijona evrov.

Strategija Maribora je, da v svoje vrste zvabi nadarjene slovenske nogometaše, jim daje priložnost, jih izbrusi in nato zasluži od njihove prodaje. Kar nekaj igralcev je v zadnjem obdobju odšlo v bolj kakovostne lige – tudi v lige največje peterice –, Maribor pa je ob tem prejel zasluženo odškodnino.

"Želel bi si, da bi bilo več Zahovičev v slovenskih klubih"

Veliko zaslug ima pri tem Zlatko Zahovič, pravijo v Mariboru. "V nogometu ni zadeve, ki je ne bi Zlatko poznal. Z 18 leti je odšel iz Maribora. Njegove izkušnje so neprecenljive. Podpis pogodbe z Zlatkom je bil za nas pomemben. Dobili smo odličen marketinški produkt. Zelo malo prostora je nedefiniranega pri njem. Želel bi si, da bi imelo več slovenskih klubov takšne ljudi. Če kdaj nisi prepričan o kakšni stvari, te do odgovora popeljejo ena sama vrata. Nekateri teh vrat na žalost nimajo. Zlatko je človek, ki ne zapravlja in ne zahteva. Želi varčevati. Imamo dovolj močno zgodbo v ozadju. Peljemo kar dobro zgodbo," o veliki pridobitvi pravi direktor kluba Bojan Ban.

In z dobrimi nastopi, ki jih kažejo vijoličasti v zadnjih sezonah, bodo imeli v naslednji bolj trdne osnove, da se morda še drugič v zgodovini uvrstijo v tako želeno elitno ligo prvakov. Z zmago v zadnjem krogu lige Europa proti Laziu (6. december) pred zvestimi navijači v Mariboru bi si aktualni slovenski prvak prislužil dve dodatni točki v mednarodnem točkovanju, ki bi ga morda pred začetkom naslednje sezone popeljali do bistveno boljšega izhodišča.

Maribor bi bil namreč na dobri poti, da bi postal nosilec v tretjem predkrogu lige prvakov, kar bi bila dobra osnova za drugi pohod med najboljše klube v Evropi. A mora prej še osvojiti naslov državnega prvaka, do katerega pa ima glede na videno vse poti odprte.

Ne spreglejte