Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2021,
22.45

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Belgija Italija Španija Francija Liga narodov

Nedelja, 10. 10. 2021, 22.45

2 leti, 6 mesecev

LIGA NARODOV, FINALE

Francija po preobratu nasledila Portugalsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Francija | Francozi so po preobratu osvojili ligo narodov. | Foto Guliverimage

Francozi so po preobratu osvojili ligo narodov.

Foto: Guliverimage

Nogometni reprezentanci Španije in Francije sta se v Milanu udarili za drugi naslov prvaka v ligi narodov. Po vodstvu Špancev so nato galski petelini zabili dvakrat in na prestolu nasledili Portugalsko, ki ji v tej izvedbi ni uspelo priti na zaključni turnir. Že pred tem sta se v Torinu za tretje mesto udarili Italija in Belgija, zmage z 2:1 pa so se veselili gostitelji.

Adrien Rabiot, Didier Deschamps
Sportal Udarec za Francoze pred finalom lige narodov

Francozi so dvoboj odprli bolj odločno, a so Španci hitro vzpostavili ravnotežje. Kljub temu veliko dogajanja v obeh kazenskih prostorih ni bilo, o taktičnem pristopu pa priča tudi podatek o le treh strelih proti vratom v prvem polčasu.

V drugem delu je imela pobudo španska izbrana vrsta, vseeno pa jo je v 64. minuti le nekaj centimetrov rešilo pred zaostankom, ko je po lepi francoski akciji Theo Hernandez zadel prečko. Še v isti minuti pa je obrambi Francije ušel Mikel Oyarzabal in z natančnim strelom z levico premagal Huga Llorisa.

Gol Mikela Oyarzabala ni bil dovolj za zmago Španije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gol Mikela Oyarzabala ni bil dovolj za zmago Španije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Le slabi dve minuti kasneje pa je Francija izenačila. Spet so kombinirali po levi strani, z roba kazenskega prostora pa je zelo natančno meril Karim Benzema za izenačenje. Svetovnim prvakom se je nato le minuto po izenačenju ponudila priložnost za popoln preobrat, a je Mbappe z lobom meril malce previsoko.

Zadetek Špancev je prebudil Francoze, ki so si v drugem delu drugega polčasa priigrali več priložnosti, v 81. minuti pa povedli prek Mbappeja, čeprav je bil po posnetku sodeč ob oddaji žoge Hernandeza v prepovedanem položaju, a se v sobi za VAR niso oglasili.

Z nekaj svežimi močmi na zelenici je nato Španija skušala priti do izenačenja in podaljška. Najbližje pa sta bila v 88. minuti Oyarzabal in rezervist Yeremi Pino v peti minuti sodnikovega dodatka, a je bil Lloris z odličnimi obrambama na mestu.

Italija do brona

Italija je imela v dvoboju za tretje mesto ves čas terensko premoč, najlepšo priložnost pa so v prvem polčasu imeli gosti, ko bi moral za vodstvo zadeti Alexis Saelemaekers.

V drugem je Italija hitro povedla, ko je po odbiti žogi v 47. minuti z roba kazenskega prostora zadel Nicolo Barella. V 65. minuti je uspešno enajstmetrovko izvedel Domenico Berardi za 2:0, v 86. pa je končni izid postavil Charles de Ketelaere.

Italijani so slavili na tekmi za 3. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Italijani so slavili na tekmi za 3. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prva izdaja tega tekmovanja je pred dvema letoma na Portugalskem pripadla domači reprezentanci, ki je v finalu ugnala Nizozemsko z 1:0.

Naslednja liga narodov se bo z ligaškim delom začela 2. junija 2022. Slovenija bo igrala v ligi B. Zaključni del bo na sporedu med 14. in 18. junijem 2023.

Liga narodov:

Nedelja, 10. oktober:
Tekma za tretje mesto:
Italija : Belgija 2:1 (0:0)
Barella 47., Berardi 65./11m; De Ketelaere 86.

Finale:
Španija : Francija 1:2 (0:0)
Oyarzabal 64.; Benzema 66., Mbappe 80.

Preberite še:

Lionel Messi
Sportal Ali Messi obžaluje odhod k PSG?
Kylian Mbappe
Sportal V finalu lige narodov Španci in Francozi
Ne spreglejte