Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
13. 11. 2015,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valter Birsa slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 13. 11. 2015, 12.11

8 let

Leta 1999 je bil otrok, deset let pozneje junak, kaj bo zdaj?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko se je Slovenija na veliko tekmovanje uvrstila prvič, leta 1999, je bil še otrok, ko ji je to uspelo nazadnje, je bil veliki junak. Zdaj si želi, da bi bilo podobno.

"Bil sem še tako mlad, da se ne spomnim, kje sem bil, a vem, da sem od veselja skakal v zrak. Takrat sem bil star 13 let in sem že vedel, da si želim le eno. Postati nogometaš," se leta 1999 in velike nogometne pravljice, ki so jo spisali Miran Pavlin, Milenko Ačimović, Zlatko Zahović in preostali, danes spominja Valter Birsa.

Ob zadnjem velikem uspehu Slovenije, uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2010, je bil novembra 2009 prav on tisti, ki je strelcu gola za velik uspeh na tekmi proti Rusiji Zlatku Dediću serviral žogo na pladnju in poskrbel za veliko veselje. "Imamo lepe možnosti, da ta uspeh ponovimo. Če bomo izkoristili napake Ukrajincev, jih sami delali čim manj, se borili in bili tekaško dobro razpoloženi, nam bo uspelo," pravi 29-letni nogometaš, ki bo eno izmed glavnih orožij selektorja Srečka Katanca na prihajajočih tekmah.

Spet je tak, kot smo si ga želeli

Ko je v formi, je eden izmed najboljših in predvsem najbolj nevarnih posameznikov. Ob zadnji slovenski nogometni pravljici je bil eden ključnih mož Matjaža Keka, potem je sledilo slabo obdobje, a zdaj je spet tak, kot smo si ga želeli. To iz tedna v teden potrjuje tudi v prvi italijanski ligi v dresu Chieva iz Verone.

"Izkušnje, ki smo si jih nabrali leta 2009, od takrat je v ekipi še veliko posameznikov, so neprecenljive. Priključilo se je še nekaj mlajših nogometašev, ki so prinesli zagnanost. Moramo biti pozitivno naravnani in prepričani v svoje sposobnosti. Če bo tako, se nam bo poklopilo," pravi Primorec, s 76 reprezentančnimi nastopi med najizkušenejšimi reprezentanti ta hip.

"Ukrajinci so zelo dobri, pa čeprav povečini igrajo doma, a ker jih tam dobro plačujejo, si to lahko privoščijo. Ni jim treba iti v tujino. Dolgo igrajo skupaj, poznajo se med sabo, redno igrajo na najvišji ravni, zato se ne slepim, da so slabi, a vseeno verjamem, da jih lahko premagamo. Naredili bomo vse, da bomo to pokazali na igrišču," pravi.

Zakaj ne bi že v Ukrajini zmagali s 3:0?

Bodo to dokazali že na prvi tekmi, v soboto v Lvovu? "Sem optimist, ker smo v teh kvalifikacijah dokazali, da lažje igramo proti boljšim nasprotnikom. Težave smo imeli takrat, ko smo bili v vlogi favoritov mi. Hrvati so pred leti v dodatnih kvalifikacijah v gosteh Turke premagali s 3:0, to bi bilo odlično," se je najprej malce pošalil Birsa, a nato nadaljeval v resnejšem tonu.

"Karkoli se bo zgodilo, odločitev bo padla na drugi tekmi. Se pa moramo potruditi, da v Slovenijo prinesemo čim bolj pozitiven rezultat. Moramo biti zreli in pametni. Poskrbeti moramo, da se domov vrnemo s čim boljšim rezultatom. Predvsem pa moramo biti vseskozi v igri za napredovanje. Če bo tako, se bodo naše možnosti večale iz minute v minuto," je prepričan dolgoletni slovenski reprezentant.

Za konec je nekaj besed namenil še odločitvi Nogometne zveze Slovenije, da se povratna tekma odigra v Ljudskem vrtu in ne v ljubljanskih Stožicah, ki so večje. "V Ljudskem vrtu smo se vedno počutili dobro, a mislim, da bi bilo tudi v Ljubljani podobno. Predvsem je pomembno, kakšen rezultat bomo dosegli v Ukrajini. Če bo ugoden, bo vzdušje v vsakem primeru dobro. Tudi zato se moramo potruditi, da v Lvovu pridemo do čim boljšega izhodišča," je za konec povedal strelec šestih reprezentančnih zadetkov. Skorajda vsi so bili zelo pomembni. Kako lepo bi bilo, če bi se v teh dneh podpisal pod še enega, morda celo dva.

Ne spreglejte