Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Prva liga Telekom Slovenije NK Rudar Velenje Klemen Bolha

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 14.27

8 let

Lahko bi bil kot Messi, čeprav je od njega višji za glavo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Nogometaš Rudarja Klemen Bolha je z zadetkom, s katerim je odločil srečanje v Kopru, v vrste velenjskega kluba vnesel sproščenost. Knapi so se je v obdobju finančnih neugodnosti zelo razveselili.

Nogometaše Rudarja pesti velika finančna kriza, a je v njeno slačilnico vseeno pokukal žarek toplega sonca ter naznanil lepšo prihodnost. Knapi po zlata vredni zmagi v Kopru, ko so premagali neposrednega tekmeca v boju za obstanek, lažje dihajo. Junak srečanja je postal Klemen Bolha, ki je zadel v polno sredi prvega polčasa in dokazal, da ga z Bonifiko veže tesnejša vez, kot bi kdorkoli pomislil.

"Ko sem videl žogo v mreži, sem se le nasmejal. V prvi ligi sem dosegel pet zadetkov, od tega kar tri v Kopru. Očitno mi Bonifika leži. Škoda, ker na tem štadionu ne igramo več tekem," se smeji 22-letnemu zveznemu igralcu Rudarja, ki je v soboto odločil derbi začelja v Kopru in razveselil velenjske ljubitelje nogometa.

Čim prej se oddaljiti od nevarnih Koprčanov

"To je najlepši trenutek v tej sezoni, zagotovo. Dolgo sem čakal na takšen zadetek, najpomembneje pa je, da smo zmagali. Koprčani so se po imenih zelo okrepili, a verjetno še niso dovolj uigrani. Valencia me spominja na Williana iz Chelseaja, tako po videzu kot nogometnih lastnostih. Pričakuje se, da se bodo v kratkem dvignili, zato se moramo čim prej oddaljiti od njih, dokler je to še mogoče," je pojasnil nogometaš, ki je z zadetkom Koprčane pahnil na nehvaležno zadnje mesto in napovedal krčevito borbo za obstanek.

V Prvi ligi Telekom Slovenije do konca sezone ne bo dolgčas tako pri vrhu kot tudi pri dnu. "V boju za obstanek bo še bolj zanimivo kot v boju za prvaka. Za naslov se merita le dve ekipi (Olimpija in Maribor, op. p.), spodaj pa ne manjka morebitnih kandidatov za izpad. Napeto bo. Tu so Koper, Krško, Krka, Celje … Tudi Zavrč je še dosegljiv in še ni varen," je na seznam klubov, ki bi lahko trepetali za obstanek, uvrstil tudi petouvrščene Haložane.

Tujcem je v tem trenutku neprimerno težje

Knapi so se znašli v nezavidljivem položaju. Plač letos sploh še niso prejeli, tako da motivacijo za nastop črpajo od drugod. "Finance niso naša stvar. Delamo, kar je naš posel. Vemo, da bi vplivalo na našo igro, če bi se preveč ozirali na denar. Kot ekipa smo trenutno na najvišji ravni. Dobro smo motivirani, pridno delamo na treningih. Glede na položaj, v katerem smo, bi težko kdo pričakoval, da bomo tako delavni," je Bolha opozoril na neznosno stanje zaradi prekinjenih izplačil dohodkov.

Klubu ni vseeno, vodstvo išče način, kako bi igralcem povrnilo dolgove. Prejeli niso že pet mesečnih plač, gredo pa igralcem vendarle toliko na roko, da jim takoj, ko prejmejo kaj denarja, pomagajo z nadomestili. Igralci imajo tako urejeno prehrano in osnovne stvari, tako da še ni ekstremnih položajev, ki so jih bili nekateri finančno obubožani slovenski klubi v preteklosti že vajeni. Igralcem je primanjkovalo denarja celo za bencin, tako da so bili ogroženi njihovi prihodi na treninge, kaj šele tekme. V Velenju tega še ni zaznati.

Bolha se je pošalil, da se je odločil za varčevanje, ker se njegove plače že nekaj mesecev nalagajo v sklad. Doma je v neposredni bližini Velenja, kot še nekateri nogometaši Rudarja prihaja iz Šmartnega ob Paki. "Velenje je moj drugi dom, pri Rudarju sem bil že kot mladinec. Kot domačin še bolj s srcem igram za klub, mojim soigralcem, ki prihajajo iz tujine, pa je verjetno v tem obdobju težje, saj so prišli sem z namenom, da kaj zaslužijo," je predstavil negotovo stanje, ki pa sodeč po rezultatu v Kopru ne vpliva na rezultatsko krizo knapov.

Ranjenega Maribora se ne bo ustrašil

"Treba bo garati do konca. Če bomo pravi na igrišču, bo dodatno motivacijo prejelo tudi vodstvo pri iskanju sponzorjev. Verjamem, da se bo položaj izboljšal in da bomo najprej obstali v prvi ligi, nato pa v prihodnji sezoni zaigrali še bolje," širi prepričanje, da bo kmalu konec nemirnega obdobja, ki je v Velenju pod vprašaj postavil nadaljevanje nogometnih zgodb v prvoligaški druščini.

"Naš cilj je, da si zagotovimo obstanek še pred koncem. Nočemo trpeti do zadnjega kroga. Radi bi se čim prej odlepili od dna. Po imenih imamo kakovostne igralce, po zmagi v Kopru pa bo lažje," napoveduje strelec zmagovitega zadetka na derbiju začelja na Bonifiki, ki se ni ustrašil prihodnjih tekmecev.

Zbadajo ga, da je Boško Buha

Na hrbtni strani dresa ga krasi zanimiv priimek, ki se ne ujema z njegovo višino. Bolha v živalskem svetu predstavlja majhnega zajedavca z izjemnimi skakalnimi sposobnostmi. Ljubitelji nogometa po svetu častijo drugačno bolho. Najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi si je pred leti prislužil vzdevek La Pulga, kot se v španščini reče bolhi. Argentinec spada med nižje nogometaše, zato se ga je vzdevek hitro oprijel.

Kako pa je z vzdevki pri slovenski La Pulgi, ki nosi dres Rudarja? "Soigralci me najraje kličejo Bole. Ni jih veliko, ki bi me primerjali z Messijem in njegovim vzdevkom. Še zlasti zaradi tega, ker je tako majhen, sam pa sem visok skoraj 195 centimetrov," se je nasmejal orjak, ki ne skriva zvestobe velenjskemu klubu.

Če ga že primerjajo s kakšnim junakom, si ga prijatelji in soigralci največkrat privoščijo s tem, ko ga označijo za Boška Buho. Mladi srbski partizanski junak, ki je med drugo svetovno vojno izgubil življenje pri 17 letih, se je tudi ponašal s priimkom, ki predstavlja bolho (Buha je bolha v srbskem jeziku, op. p.).

Klemen je tako večkrat postal Boško. "Večkrat me zbadajo s tem. Moram si še ogledati film, da vidim, kdo je sploh bil Boško Buha," priznava, da kot 22-letni mladenič ne pozna narodnega heroja Jugoslavije, po katerem je bila v času nekdanje skupne države posneta filmska uspešnica.

Uspešnico bi lahko posneli tudi nogometaši Rudarja. Če bi jim v kritičnih finančnih razmerah uspelo izpolniti cilj in z nadčloveškimi napori obstati v 1. SNL, bi poskrbeli za dosežek, ki bi dokazal, da ni pomemben le denar.

Ne spreglejte