Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
22.42

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

15

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za evropsko prvenstvo Euro 2020

Sobota, 16. 11. 2019, 22.42

4 leta, 5 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, DEVETI KROG

Zmaga nad Latvijo ni bila dovolj, Avstrijci Sloveniji dokončno zaprli pot na Euro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

15

Slovenija - Latvija kv za Euro 2020 | Slovenci so sicer premagali Latvijo, a se po avstrijskem zmagoslavju nad Severno Makedonijo dokončno poslavljajo od Eura 2020. | Foto Vid Ponikvar

Slovenci so sicer premagali Latvijo, a se po avstrijskem zmagoslavju nad Severno Makedonijo dokončno poslavljajo od Eura 2020.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca je v tekmi 9. kroga kvalifikacij za Euro 2020 v Stožicah z 1:0 premagala najslabšo reprezentanco skupine G Latvijo, po zmagi Avstrije nad Severno Makedonijo pa je postalo jasno, da se Kekova četa ne bo uvrstila na EP 2020. V soboto so si poleg Avstrijcev vozovnico na veliko tekmovanje zagotovili še Nemci, Nizozemci in Hrvati.

Slovenci so na spobotnem obračunu proti zadnjeuvrščeni Latviji, ki pod taktirko Slaviše Stojanovića še čaka na prvo točko v kvalifikacijah, potrdili vlogo absolutnega favorita, a zmagali z minimalnih 1:0. Kapetan Bojan Jokić je odigral jubilejno stoto tekmo v državnem dresu. 

Fotogalerija s tekme v Stožicah (foto: Vid Ponikvar in Saša Pahič Szabo/Sportida):

Fotogalerija
1 / 73

V prvem polčasu so Slovenci popolnoma prevladovali na zelenici, a so ga Latvijci preživeli brez prejetega gola. Domača reprezentanca je imela posest žoge 68 odstotkov igralnega časa, na latvijska vrata je sprožila 15 strelov, le pri dveh pa je moral posredovati gostujoči vratar, ostali so bili bodisi blokirani, bodisi so leteli daleč mimo latvijskih vrat. Tudi Oblak na drugi strani je moral posredovati dvakrat, Latvijci pa so proti slovenskemu golu sprožili tri strele.   

Slovenija - Latvija kv za Euro 2020
Sportal Latvijci kar sami preprečili nov spodrsljaj Matjaža Keka

V 53. minuti se je latvijska mreža vendarle zatresla, gol pa so zabili Latvijci sami, Po desni je v njihov kazenski prostor prodrl Josip Iličić, žogo podal v sredino, kjer se je od nog Igorja Tarasovsa odbila za hrbet vratarja Pavelsa Šteinborsa. Če žoge ne bi v gol pospravil Tarasovs, bi jo najverjetneje Jasmin Kurtić, kateremu je bila Iličićeva podaja namenjena. 

Ostalo je pri 1:0 za Kekovo četi, ki jo do konca kvalifikacij čaka še gostovanje v Varšavi pri vodilni Poljski, reprezentanci, ki si je v kvalifikacijah za Euro 2020 že zagotovila vozovnico. Poljaki so, zanimivo, edini poraz v tem ciklusu okusili prav v Stožicah.

Matjaž Kek
Sportal Kek je zadovoljen, Stojanović pa je od Slovenije pričakoval veliko več

Na Euro še Avstrijci

Avstrija je z zmago nad Severno Makedonijo potrdila nastop na EP 2020. Naši severni sosedje so potrebovali le točko, z goloma Davida Alabe in Stefana Lainerja pa osvojili vse tri. Častni zadetek za Makedonce je globoko v sodnikovem podaljšku dosegel Vlatko Stojanovski. Brezskrbna Poljska je gostovala v Jeruzalemu in zmagala z 2:1.

Finci so si po zmagi nad Liechtensteinom zagotovili nastop na Euru 2020. | Foto: Reuters Finci so si po zmagi nad Liechtensteinom zagotovili nastop na Euru 2020. Foto: Reuters

Veliko slavje na Finskem, Hotić (spet) ni dobil priložnosti

V petek so bila v ospredju srečanja v skupinah D, F in J. Finska nogometna reprezentanca se je namreč prvič v zgodovini uvrstila na veliko tekmovanje, nastop na evropskem prvenstvu leta 2020 si je zagotovila z zmago proti Liechtensteinu s 3:0. Za Fince je v Helsinkih na umetni travi dva gola dosegel napadalec Norwicha Teemu Pukki, tretjega je dodal Jasse Touminen.

Veliko slavje v Helsinkih:

Pred predzadnjim krogom je imela teoretične možnosti za uvrstitev na prvenstvo tudi BiH, ki pa je voljo izgubila še pred začetkom tekme v Zenici proti Italiji. To se je čutilo tudi na sami tekmi, ki so jo gostje dobili s kar 3:0. Dino Hotić tudi v tretjem poskusu ni dobil priložnosti za igro, kot tudi ne njegov soigralec pri Mariboru Kenan Pirić, niti vezist Olimpije Luka Menalo, ki je tekmo izpustil zaradi poškodbe.

Luka Menalo
Sportal Zvezdnik Olimpije se brani: Ne vem, kdo si izmišljuje take neumnosti

Španci razbili Malto, Švedi na Euru

V skupini F je Španija, ki si je že zagotovila napredovanje, s kar 7:0 razbila Malto, med strelce se je vpisal tudi debitant Dani Olmo, troboj za drugo mesto med Švedsko, Romunijo in Norveško pa je pripadel Švedom, ki so si Euro 2020 zagotovili z veliko zmago v  vroči Bukarešti.

Danci in Švicarji so z zmago v skupini D skočili pred Irce. Zdaj bo v zadnjem krogu sledil ''derbi resnice'' v Dublinu med Irci in Danci, medtem ko čaka Švicarje veliko lažje opravilo, saj se bodo po Gruziji pomerili še z Gibraltarjem, tako da so v najboljšem položaju za končni uspeh.

Sedmica Anglije, šestica Portugalske

Harry Kane je že v prvem polčasu dosegel kar tri zadetke proti Črni gori. | Foto: Reuters Harry Kane je že v prvem polčasu dosegel kar tri zadetke proti Črni gori. Foto: Reuters Angleži so na Wembleyju prizadejali Črni gori, ki ne blesti v tem ciklusu, veliko sramoto. Premagali so jo kar s 7:0, pod tri zadetke pa se je podpisal kapetan Harry Kane. Trije levi so si tako zagotovili nastop na velikem tekmovanju, v Plznu, kjer je bilo dramatično, pa so se na koncu veselili gostitelji. Češka je po preobratu strla odpor Kosova, ki je na začetku drugega polčasa povedel, a veselje mlade evropske državice ni trajalo dolgo. Alex Kral, zvezni igralec moskovskega Spartaka, je z dvema zadetkoma prinesel zmago Češki, ki se je tako že krog pred koncem uvrstila na EP 2020. 

V skupini B so srbski navijači zaman stiskali pesti za Litvo. V Faru ni bilo presenečenja. Še več, aktualni evropski prvaki in zmagovalci lige narodov so pomendrali Litovce. Portugalci so zmagali kar s 6:0, kapetan in rekorder Cristiano Ronaldo pa je dosegel kar tri zadetke. Skupno je torej v tem ciklusu proti Litvi dal sedem golov! Portugalci so z visoko zmago zadržali prednost točke pred Srbijo, ki je stežka premagala Luksemburg, v zadnjem krogu pa bo navijala prav za četrtkovega tekmeca, saj bodo Portugalci v dvoboju, kjer jih čaka zaključna žogica, gostovali prav pri najmanjši članici Beneluksa. Ronaldo ima v nedeljo priložnost, da se vpiše v strelski klub 100. V dresu Portugalske je namreč dosegel že 98 zadetkov!

Cristiano Ronaldo je kar sedem zadetkov v skupini dosegel proti Litvi. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je kar sedem zadetkov v skupini dosegel proti Litvi. Foto: Reuters

Turčija je v skupini H izkoristila prvo zaključno žogico za odhod na EP 2020. V Istanbulu so remizirali proti Islandiji in zadržali prednost štirih točk pred največjim presenečenjem zadnjega Eura, s tem pa so poskrbeli, da so se na zaključni turnir že uvrstili tudi svetovni prvaki. Tako je bila tekma proti skromni Moldaviji na stadionu Stade de France zgolj revialnega pomena, Francija pa se je namučila, da je zmagala z 2:1. Zmagoviti zadetek je v 79. minuti z bele točke dosegel Olivier Giroud.

Dino Hotić
Sportal Vse je bilo super in korektno, potem pa so nanj pozabili #video

Hrvaška izkoristila zaključno žogico na Reki

Selektor Hrvaške Zlatko Dalić je popeljal slovenske sosede na novo veliko tekmovanje. | Foto: Reuters Selektor Hrvaške Zlatko Dalić je popeljal slovenske sosede na novo veliko tekmovanje. Foto: Reuters Severni Irci so zapravili zadnjo priložnost, da pokvarijo načrte favoritoma skupine C, Nizozemski in Nemčiji. Elf je v Mönchengladbachu ugnal Belorusijo, tulipani pa so ostali neporaženi v Belfastu, zato je v tej skupini vse odločeno, na Euro potujeta Nemčija in Nizozemska.

Hrvaška je na Reki z zmago nad Slovaško, odločil je velik preobrat v drugem polčasu, potrdila prvo mesto v skupini E in bo zaigrala že enajstem velikem tekmovanju, odkar je članica evropske nogometne družine. Wales po zmago v Azerbajdžanu ostaja v igri za napredovanje.

Skupina I je edina, v kateri sta bila oba udeleženca EP 2020 znana že dva kroga pred koncem, Belgija in Rusija sta v soboto obračunali le za prvo mesto v skupini, in tega je z zmago s 4:1 v St. Peterburgu zasedla Belgija.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na sklepnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Kdo si je že zagotovil nastop na Euru 2020 (16 reprezentanc): Anglija, Avstrija, Belgija, Češka, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španija, Švedska, Turčija in Ukrajina.

Kvalifikacije za EP 2020, 9. krog: 

Skupina G:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C:

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina H:

Skupina I:

Skupina J:

Ne spreglejte