Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
1. 9. 2013,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Manchester United Liverpool Arsenal Tottenham

Nedelja, 1. 9. 2013, 9.15

8 let

Končno pravi test za visokoleteči Liverpool, na Emiratesu spet toča zadetkov?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angleška premier league bo danes postregla kar z dvema velikima derbijema. Na vroči Anfield prihaja prvak United, sledil pa bo še obračun na Emiratesu, kjer bo gostoval prenovljeni Tottenham.

Malce po nedeljskem kosilu bo završalo na Otoku. Udarila se bosta morda največja tekmeca v Angliji, Liverpool bo na svojem nabito polnem Anfiledu pričakal svoje večne tekmece Manchester United. V zadnjem času imajo na medsebojnih obračunih več uspeha "rdeči vragi", ki bodo v danes lovili že svojo četrto zaporedno zmago nad reds. To bo vse prej kot lahka naloga, pa čeprav so v pretekli sezoni slavili na Anfieldu, saj imajo nogometaši Liverpoola na domačem terenu veliko boljši izkupiček kot njihovi tekmeci. Liverpool je na 80 medsebojnih tekmah Anfieldu zmagal na 38 tekmah, "rdeči vragi" so se veselili samo 19-krat. Da bo derbi še kako zanimiv in izenačen, govori tudi dejstvo, Liverpoolčani, ki so preteklih letih v premier league zgolj opazovali dogajanje, so v novo sezono vstopili z dvema zmagama, sicer ne prepričljivima in zvrhano mero sreče, pa vendarle. Če jim uspe zmagati še danes, bo to prvič po letu 1994, ko so zmagali tri uvodne premierligaške tekme. Liverpool je tako tekmo proti Stoke Cityju kot Aston Villi dobil z 1:0, obakrat pa je zadel Daniel Sturrdge, ki uspešno nadomešča kaznovanega Luisa Suareza. Urugvajec je do zdaj odslužil že sedem od desetih tekem kazni, zaradi ugriza branilca Chelseaja Branislava Ivanovića.

Rooney z razbito glavo pod vprašajem

Na drugi strani za novega trenerja Manchester Uniteda Davida Moyesa Anfiled ostaja neosvojljiva trdnjava. Z Evertonom jo je oblegal 12-krat, a vselej ostal brez zmage (sedem remijev, pet porazov).

Kaj pravi zdravstveni karton? Trener domačih Brendan Rodgers ne bo mogel računati na Alyja Cissokhoja, medtem ko naj bi načeti branilec Kolo Toure (dimlje) vendarle stisnil zobe. Pri Unitedu bodo manjkali Rafael, Chicharito in Portugalec Nani, na sobotnem treningu na Carringtonu pa je udarec v glavo prejel Wayne Rooney (zaletele se je s Philom Jonesom). Angleški mediji poročajo, da je nastop napadalca zelo vprašljiv.

Liverpool lahko upa le na četrto mesto

"Liverpool v boju za naslov? Prvenstvo se je šele začelo, zato je o tem razpravljati še veliko prezgodaj. A dejstvo je, da so dobro odprli sezono, a sam menim, da se bomo za naslov borili le mi, City in Chelsea. Arsenal, Tottenham in Liverpool pa se bodo udarili za tisto četrto mesto, ki še vodi v ligo prvakov," pred tekmo razmišlja izkušeni branilec Man Utd Rio Ferdinand, ki dodaja, da bo na Anfieldu vroče, a uspeh njegovega moštva ne bo izostal: "Vedno, ko gre za tekme z Liverpoolom, se pri vsakem igralcu vidi, da to ni vsakdanja prvenstvena tekma. Rivalstvo je veliko in tako bo ostalo še dolgo. Verjamem v našo zmago."

"To ni samo rivalstvo med kluboma, to je tudi 'vojna' med samima mestoma. Od našega zadnjega srečanja smo zelo napredovali. Od januarja, ko smo se zadnjič pomerili, smo odigrali 18 tekem. United jih je zmagal 11, mi 10, oboji smo dvakrat izgubili. Vemo, da delamo dobro, da smo na pravi poti. Če bomo konstantni in ne preveč nihali, se lahko uspešno merimo prav z vsakim nasprotnikom," pa pred tekmo razmišlja trener Livepoola Rodgers.

Ali je Liverpool res tako dober ali pa sta bila Stoke in Aston Villa vendarle iz preslaba testa?

Tekma s Tottenhamom bo za Arsenal že drugi zaporedni londonski derbi. Potem ko so v prejšnjem krogu s 3:1 premagali Fulham, se dobrega rezultata nadejajo tudi proti povsem prenovljenemu Tottenhamu. V prid ''topničarjem'' govori tudi zgodovina, na zadnjih dveh obračunih na štadionu Emirates so varovanci Arsena Wengerja do vrha napolnili mrežo Spursov. Obakrat se je tekma končala 5:2.

Totteham je sezono v premier league odprl z dvema minimalnima zmagama nad Crystal Palaceom in Swanseajem, obakrat je bilo 1:0 in obakrat je bil z bele točke natančen Roberto Soldado. Na drugi strani je Arsenal začel slabo, na samem uvodu jih je na Emiratesu na levi nogi dobila Aston Villa, ki je zmagala s 3:1, od tedaj pa so ''topničarji'' nanizali tri suverene zmage. Dvakrat je v kvalifikacijah za ligo prvakov padel turški Fenerbahče in kot že rečeno, v angleškem prvenstvu Fulham. Kljub temu Arsenalovi navijači še vedno čakajo okrepitev v pravem pomenu besede, Yaya Sanogo in Mathie Flamini, oba sta prišla brez odškodnine, pričakovano nista zadovoljila lovorike lačnih pristašev Arsenala. Tottenham je v tem pogledu pravo nasprotje. V klub so pred sezono pripeljali Španca Roberta Soldada, Brazilca Paulinha, Argentinca Erika Lamelo, Romuna Vlada Chirichesa, Francoza Etienna Capoua, Belgijca Nacerja Chadilija, kot zadnji pa je v petek prišel še danski biser Christian Eriksen. Če preštejete, je to kar sedem novih nogometašev, v ekipi pa že dolgo ni več na voljo Gareth Bale, ki se že vse poletje prodaja v Real Madrid.

''Niti malo se ne obremenjujem, kaj počne Tottenham, naj dela, kar hoče. Tekme zmagaš le, če si osredotočen le na svojo igro. Edino, kar šteje v nogometu, je to, kar se dogaja na igrišču in ne zunaj njega,'' je pred derbijem jasen Arsene Wenger. Dodaja: ''Imamo dobre igralce, imamo kakovost, zato se ničesar ne bojim.''

Francoz ima pred obračunom s Tottenhamom nemalo težav s poškodbami. Poškodovani so Alex Oxlade-Chamberlain, Thomas Vermaelen, Mikel Arteta, Abou Diaby, Lukas Podolski, pod velikim vprašajem pa sta tudi Jack Wilshere (gleženj) in Aaron Ramsey (dimlje). Slednja naj bi vseeno poskušala stisniti zobe.

Pri Tottenhamu pogrešajo Aarona Lennona, Benoita Assou-Ekottoja in Emmanuela Adebayorja.

Že pred začetkom je jasno, da bo na Emirates padla toča zadetkov. V celotni zgodovini severno-londonskega obračuna je padlo že 124 zadetkov, kar je največ v premier league.

Ne spreglejte