Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 4. 2009,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2009, 10.32

8 let

Kje so časi Oblaka in Katanca?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od trenutka, ko je Srečko Katanec pri Sampdorii praznoval ''scudetto'', je minilo že 18 let. Takrat je zadnji slovenski nogometaš osvojil naslov prvaka v eni izmed petih najmočnejših evropskih ligah.

Kje so časi, ko sta se Branko Oblak (Bayern München - 1980) in Srečko Katanec (Sampdoria Genova - 1991) - kot edina Slovenca v zgodovini - veselila osvojenih državnih naslovov v eni izmed petih najmočnejših evropskih lig, ki sestavljajo priljubljeno ''petico'' (elitno druščino ob nemškem in italijanskem dopolnjujejo še angleško, francosko in špansko prvenstvo)?

Ali pa, ko je bil Zlatko Zahovič (Porto in Benfica) med vidnejšimi imeni na Portugalskem, z Valencio pa nastopil v veličastnem finalu lige prvakov? Izmed Slovencev, ki si služijo kruh v petih najmočnejših prvenstvih (teh je deset – prišteli smo še trenerja Cottbusa Bojana Prašnikarja), se v končnici tekmovalne sezone 2008/09 boj za ''evropska'' mesta, kaj šele naslov prvaka, ne nasmiha prav nobenemu. Še najbolje kaže Auxerru Valterja Birse in Udineseju Samirja Handanoviča ter Jana Koprivca (oba na 10. mestu), večina preostalih pa se ubada z mislijo, kako si zagotoviti obstanek.

Marčeta ima naslov že v žepu

Klubska prvenstva v Evropi se bolj ali manj nezadržno bližajo koncu. Pri slovenskih legionarjih, ki si služijo kruh v preostalih evropskih prvenstvih, čast glede morebitnega osvajanja lovorik rešujejo reprezentant Dare Vršič in njegov soigralec pri Temišvarju Dejan Rusič ter Danijel Marčeta (Partizan).

Nekdanji mladi reprezentant, ki je konec tedna debitiral v ''črno-belem'' dresu, bo bržkone postal srbski prvak, saj ima klub iz Beograda sedem krogov pred koncem pred drugouvrščeno Vojvodino 16 točk prednosti. Temišvar je v romunskem prvenstvu trenutno na tretjem mestu, za vodilnim Dinamom iz Bukarešte pa devet krogov pred koncem zaostaja tri točke in je tako veliko bližje lovoriki kot tretjeuvrščeni kluba na Madžarskem ter v BiH in Avstriji - ZTE Zalaegerszeg Mateja Miljatoviča za Ujpestom zaostaja deset, Sarajevo v BiH za Zrinjskim 11 točk, dunajska Austria Milenka Ačimoviča pa ima 14 točk manj od vodilnega Salzburga.

Blizu vrha je tudi Anton Žlogar, ki tri kroge pred koncem dodatne končnice ciprskega prvenstva za mestnim tekmecem Apoelom zaostaja osem točk (Omonia je po rednem delu zaostala pet točk, v dodatnem pa si je priigrala še dodaten zaostanek treh točk). Preostali Slovenci na Cipru (Almir Tanjič, Marko Barun in Bekim Kapič) so že zaključili s sezono. Lani se je izmed slovenskih legionarjev naslova prvaka razveselil le Mirnes Šišič (Olympiakos).

Prvenstva v Rusiji (Aleksander Radosavljevič in Denis Halilovič) in na Švedskem (Andrej Komac in Miran Burgič) so se komaj začela, v drugoligaški konkurenci pa - če upoštevamo le sedanje oziroma nekdanje reprezentante - nastopa osem slovenskih legionarjev (Jasmin Handanovič, Zlatko Dedič, Matej Mavrič, Goran Šukalo, Aleš Kokot, Dominic Maroh, Adem Kapič in Sašo Fornezzi). V Aziji si kruh služita Klemen Lavrič (Omiya Adrija) in Aleksandar Rodić (Shanghai Shenhua, Kit).

Ne spreglejte