Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
21. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

FIFA nogomet predsednik UEFA Aleksander Čeferin

Četrtek, 21. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Preostala kandidata za mesto predsednika Uefe

Kdo stoji na poti Aleksandru Čeferinu?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Včeraj opolnoči se je iztekel rok za oddajo kandidatur za mesto predsednika krovne Evropske nogometne zveze (Uefa), za katero se poteguje tudi Aleksander Čeferin. Kdo sta tista, ki stojita na poti prvemu možu slovenskega nogometa?

Aleksander Čeferin je kandidaturo za predsedniško mesto vložil v začetku junija. Takrat je bil drugi kandidat za mesto naslednika Michela Platinija. Francoz se je moral dve leti in pol pred koncem mandata posloviti zaradi vpletenosti v afero s spornim nakazilom, ki ga je leta 2011 prejel z naslova takratnega predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja.
 
Sreda, 20. junij, je bil zadnji dan za prijavo kandidatur za mesto na vrhu Uefe, do takrat je kandidaturo vložil le še en kandidat. Kdo sta možakarja, ki na poti do prestola evropskega nogometa stojita predsedniku Nogometne zveze Slovenije (NZS)?

Michael van Praag je bil predsednik Ajaxa, nizozemske nogometne zveze in podpredsednik Uefe. | Foto: Michael van Praag je bil predsednik Ajaxa, nizozemske nogometne zveze in podpredsednik Uefe.

Michael van Praag (Nizozemska)

68-letni Amsterdamčan je kandidaturo potrdil prvi, v začetku maja. "Uefa potrebuje nekoga, ki gradi mostove. Izkušnje in znanje, ki ga imam, želim izkoristiti za to, da nogometu prinesem nekaj dobrega," je dejal takrat in dodal, da želi Uefi predsednikovati le dve leti in pol. Do konca mandata prejšnjega predsednika Platinija.

Možakar, ki obožuje glasbo (igra bobne in piano), ima dolgoletne izkušnje z delom v nogometu. Še najmanj jih ima v vlogi igralca, nogomet je igral le na amaterski ravni. Nekaj več jih je zbral v vlogi nogometnega sodnika, največ pa zagotovo v funkcionarskih vodah.

"Uefa potrebuje nekoga, ki gradi mostove." | Foto: "Uefa potrebuje nekoga, ki gradi mostove." Imel se je od koga učiti. Njegov oče Jaap van Praag je bil predsednik Ajaxa med letoma 1964 in 1978, ko je ta kultni klub iz Amsterdama preživljal najplodnejša leta bogate zgodovine in bil trikrat evropski prvak.

Michael je šel po njegovih stopinjah in na čelu Ajaxa sedel med letoma 1989 in 2003. Klub je pod njegovim vodstvom osvojil zadnjega izmed štirih evropskih naslovov, ko je leta 1995 v finalu na Dunaju za zmago nad Milanom zadel takrat 18-letni Patrick Kluivert.

Leta 2008, po smrti takratnega predsednika Jea Sprengersa, je postal predsednik Nogometne zveze Nizozemske (KNVB). Od lanskega leta je eden izmed petih podpredsednikov Uefe.

Lani je napovedal tudi kandidaturo za mesto predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a od nje odstopil nekaj dni pred volitvami. Na teh je zmagal Švicar Blatter, čigar velik kritik je tudi Nizozemec, ki si zdaj, ko se poteguje za najpomembnejši položaj v evropskem nogometu, ni premislil. V boju za tega se bo po robu postavil tudi Čeferinu.

Angel Maria Villar Lona je podpredsednik Uefe, pri kateri je trenutno tudi vršilec dolžnosti predsednika, in Fife. | Foto: Angel Maria Villar Lona je podpredsednik Uefe, pri kateri je trenutno tudi vršilec dolžnosti predsednika, in Fife.

Angel Maria Villar Lona (Španija)

66-letnega Baska, rojenega v Bilbau, so za človeka, ki bo skušal naslediti Platinija, označevali že dolgo časa, a je pričakovano kandidaturo za predsedniško mesto Uefe vložil šele dan pred iztekom roka.

Lahko se pohvali z zavidanja vredno nogometno potjo že v vlogi igralca. Kar 12 let je branil barve Athletic Bilbaa, bil je vezist, in v tem času zbral več kot 350 nastopov v dresu tega baskovskega nogometnega ponosa. Bil je tudi španski reprezentant, v izbrani vrsti je odigral 22 tekem.

S Španijo se je veselil dveh evropskih in svetovnega naslova. | Foto: S Španijo se je veselil dveh evropskih in svetovnega naslova. Že v času nogometne poti se je posvečal tudi šoli in diplomiral kot pravnik. Bil je eden izmed ustanoviteljev zveze nogometašev v Španiji in je že vrsto let predsednik Nogometne zveze Španije (LFP). Na njenem čelu je že od leta 1988, v tem času se je veselil dveh evropskih (2008 in 2012) ter svetovnega (2010) naslova španske reprezentance.

Vodil je neuspešno špansko kandidaturo za svetovno prvenstvo 2018, je tako podpredsednik Uefe kot tudi Fife in trenutno vršilec dolžnosti predsednika Uefe. To pomeni, da je močno vpet v delovanje svetovnega nogometa, ki ga v zadnjem času pretresa veliko afer.

Tudi njegova preteklost ni neomadeževana. Pred časom je bil kaznovan z 20 tisoč evri, ker ni želel sodelovati v preiskavi korupcijske afere, ki jo je vodila etična komisija Fife.

Še zanimivost: na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji je bil on tisti, ki je kapetanu zmagovalke Portugalske Cristianu Ronaldu prvi v roke dal pokal za naslov evropskega prvaka.

Ne spreglejte