Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 10.53

8 let

Katanec razred zase, nato Reja, Kek, Zahovič ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sprememba na mestu selektorja je opravljena polovično. Slaviša Stojanović je odšel, ni pa še znano, kdo ga bo nasledil. V javnosti kroži veliko kandidatov. Kateri je vaš favorit?

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v nedeljo sporočila, da se bo posvetila iskanju, posledično pa tudi imenovanju Stojanovićevega naslednika v čim krajšem času. Bolj natančna ni bila, podobno se je glasil tudi odgovor predstavnika za stike z javnostjo Matjaža Krajnika, ki je dejal: ''Morda bo vse znano že v prihodnjih dneh, morda šele februarja ...,'' pričakovano ni postregel z bolj natančno oceno, kdaj bi lahko Slovenija dočakala uradno potrditev sklenitve sodelovanja z novim selektorjem. Slovenska reprezentanca se bo leta 2013 prvič predstavila februarja, če bo našla tekmeca za prijateljski dvoboj, nato pa bo marca nadaljevala s kvalifikacijami za SP 2014. Na drugi strani bo stala enajsterice Islandije.

V ognju ostaja nekaj kandidatov. Nekateri se omenjajo bolj pogosto, nekateri malo manj, dejstvo pa je, da se je predsednik krovne zveze Aleksander Čeferin že dvakrat sestal s Srečkom Katancem, kar seveda ni nezanemarljiv podatek. Kaj pa ostali? Odkar je zapustil vročo klop Lazia, čeprav je rimski klub pripeljal skoraj pred vrata kvalifikacij za ligo prvakov, je brez redne službe Edoardo Reja. Poleg slovenskega zamejca z bogato italijansko kartoteko, nedavno se je mudil tudi v Splitu, sta v razmišljanju navijačev pogosto prisotna tudi Darko Milanič in Zlatko Zahovič, brez katerih ne bi bilo uspehov NK Maribor, ki v zadnjih letih odmevajo tudi v Evropi. Čeprav je Izolan, nekdanji kapetan ''zlate'' generacije, že napovedal, da ne bi sprejel ponudbe, ostaja logično razmišljanje, da bi po bleščečih klubskih uspehih članska reprezentanca predstavljala novo stopnico dokazovanja. Višjo in še bolj odmevno, pri kateri pa bi lahko računal tudi na kopico ''vijolic'', ki jih pozna tako dobro kot lastno dlan. Dobro izhodišče bi imel tudi Tomaž Kavčič, ki je svojih pet minut slave dočakal z nadarjenim rodom mladih reprezentantov do 21 let, del katerih je pod vodstvom Stojanovića že prestopil članska vrata. ''V tem trenutku sem osredotočen le na delo z mlado reprezentanco in na nič drugega,'' je priznal selektor mlade reprezentance. Njegovo pogodbo naj bi NZS kmalu podaljšal, januarja 2013 bo že opravljen žreb za nove kvalifikacije.

Slovenijo do zdaj vodili le domači strokovnjaki

Večino reprezentančnega kadra pozna odlično tudi Milan Miklavič. Ko ga Stojanović ni povabil k sodelovanju za člansko reprezentanco, kjer je skupaj z Matjažem Kekom pustil zelo prijeten vtis, se je posvetil vlogi direktorja mladih reprezentanc. Njegov nekdanji ''šef'' po nekajmesečni neposrečeni avanturi v Savdski Arabiji še čaka na primerno ponudbo. Bodisi klubsko ali reprezentančno, je pa možnost, da bi ponovno prevzel slovensko reprezentanco, zaradi svežih ran še vedno skoraj neverjetna. Brez delodajalca je tudi Bojan Prašnikar. Po tem, ko je zapustil klop Olimpijo, je bil še najbližje reprezentanci takrat, ko je premleval o albanski ponudbi. Dogajanje spremlja od daleč, je pa v preteklosti že dvakrat v vlogi dežurnega gasilca vskočil na selektorski stolček, največji uspeh pa dosegel z dodatnimi kvalifikacijami za Euro 2004.

Obstaja tudi možnost, da bi NZS prvič v zgodovini zaupala vodenje najboljših slovenskih nogometašev tujemu strokovnjaku. Da bi bil vsaj na začetku razbremenjen notranjih sporov in zamer, ki so jih najbolj povzdigovali različni pogledi ''ljubljanskega'' reprezentančnega štaba in ''mariborske'' opozicije. Nikoli dokazani, a vedno prisotni v skrivnostni obliki, ki je povzročala nemir.

Koga bi vi najraje videli na mestu selektorja? Ponujamo vam anketo, v kateri lahko glasujete za svojega favorita.

Ne spreglejte