Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 7. 2014,
22.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hugo Lloris Rok Elsner

Četrtek, 3. 7. 2014, 22.18

7 let, 12 mesecev

Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na kultnem štadionu Maracana v Riu de Janeiru nas čaka tekma četrtfinala svetovnega prvenstva med Nemčijo in Francijo. Njen kapetan je mož, ki ste ga že večkrat lahko opazili na ljubljanskih ulicah.

Hugo Lloris je že vrsto let francoski reprezentant in eden izmed najboljših vratarjev na svetu. V Franciji, pri kateri igrajo nekateri zvezdniki svetovnega nogometa Franck Ribery, Karim Benzema, Paul Pogba in še nekateri, ga zelo spoštujejo. Da je res tako, kaže tudi dejstvo, da je že več kot dve leti njen kapetan in brez dvoma francoska številka ena. Nogometaš, ki mu selektorji zaupajo.

Tudi danes bo imel odgovorno nalogo. Poskušal bo biti zadnji zid Francije med napadi nemških reprezentantov. Dela prav gotovo ne bo malo, a se 27-letni vratar izziva ne boji. Že od nekdaj brani na najvišji ravni, svetovno prvenstvo v Braziliji je že njegovo tretje veliko tekmovanje zapored. Branil je že na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti in na evropskem prvenstvu 2012. Pred tem je bil redno prvi vratar mlajših francoskih selekcij, s katerimi je nabral tudi nekaj lovorik.

Tudi na klubski poti je pokazal že marsikaj. V prvi francoski ligi se je v dresu Nice, pri kateri je že kot zelo mlad začel pot nogometnega profesionalca, bil je še najstnik, hitro uveljavil. Tri sezone je branil na Azurni obali in leta 2008, star 21 let, podpisal večletno pogodbo s takratnim vladarjem francoskega nogometnega prostora. Štiri leta je prebil v Lyonu, branil redno v prvenstvu in tudi v ligi prvakov, nemalokrat navduševal in se vmes prebil v člansko izbrano vrsto.

Debitiral leta 2008, štiri leta pozneje postal kapetan

V njeni majici je debitiral leta 2008, dokončno se je v prvi postavi ustalil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, predvsem na tekmah dodatnih kvalifikacij proti Irski, na katerih je blestel. V Afriki se Francozom – nase so opozorili predvsem s škandaloznim vedenjem, pri katerem Lloris, sicer velik profesionalec, ni imel veliko – ni izšlo. Izpadli so že v predtekmovanju. Da pri vseh razprtijah ni sodeloval, dokazuje dejstvo, da so ga malce po tem prvič imenovali za kapetana. Leta 2012, pred odhodom na evropsko prvenstvo, ga je takratni selektor Laurent Blanc dokončno imenoval za prvega med enakimi. Na zadnjem evropskem prvenstvu je s Francijo izpadel v četrtfinalu, zdaj je s soigralci pred velikim uspehom.

Medtem je leta 2012 prestopil v Tottenham, ta je zanj odštel 13 milijonov evrov. V Londonu, kjer mastno služi – približno pet milijonov evrov na leto, je imel sprva nekaj težav, a je hitro ujel mesto med vratnicama in se izkazal. Celo tako zelo, da so v klubu vsem snubcem, teh ni bilo malo, sporočili: "Sto milijonov evrov, sicer pa prste stran!" Cena je seveda nerealna, a vseeno kaže na to, da je Lloris, pohvali se lahko z več kot 60 nastopi za Francijo, zelo uspešen.

Prijateljstvo iz otroških let ga je pripeljalo v Slovenijo

Na poti do uspeha je večkrat obiskal tudi Slovenijo. Razlog je preprost. Že vrsto let prijateljuje s slovenskim nogometašem Rokom Elsnerjem. "Ko sem živel v Nici, sva skupaj igrala v tamkajšnjem mladinskem pogonu in stkala prijateljske vezi, ki jih vzdržujeva še danes. Štiri leta sva bila soigralca in sošolca, med poukom sva sedela skupaj. Bila sva res dobra prijatelja, danes ni drugače," se druženja z Llorisom, ki prihaja iz ugledne družine, spominja slovenski nogometaš, ki je odraščal v Franciji. "Bil je zelo prijazen, vsem v pomoč. Moram priznati, da je v šoli meni, ki sem imel težave, nemalokrat priskočil na pomoč," je v smehu razložil Elsner.

Pozneje so se njune poti razšle, a prijateljstvo še živi. "On je že takrat izstopal iz povprečja. Bil je boljši od vseh. Profesionalno pogodbo je dobil takoj, jaz sem ostal brez nje, zato sem odšel v Nemčijo. Kljub temu sva ostala prijatelja, še vedno se slišiva. Ne ravno vsak dan, dvakrat, trikrat na mesec pa vseeno. Zdaj imava vsak svojo družino, časa je vse manj, a se vedno, ko se slišiva, pogovarjava dolgo časa," o slovitem vratarju pravi Elsner. "Je prijeten človek. Zelo prijeten. Tak je bil že od nekdaj. Slava ga ni niti najmanj spremenila," je dodal.

Na dan poroke priletel s privatnim letalom

Da je prijateljstvo resnično, potrjuje tudi dejstvo, da je Lloris že večkrat prišel na obisk v Ljubljano. Tudi na Rokovo poroko leta 2010 je prišel, pa čeprav se je zgodila malce po prihodu s svetovnega prvenstva v Afriki. V Slovenijo je na dan poroke pripotoval kar z zasebnim letalom. "Trikrat, štirikrat je bil že tukaj. Že prvič mu je bilo zelo všeč. Presenečen je bil nad tem, kako zelo lepa je Slovenija. Če mu ne bi bilo všeč, se ne bi vračal. Zelo vesel je bil tudi tega, ker ga nihče ni prepoznal. V Franciji ali kje drugje bi bilo seveda drugače, tukaj pa je lahko užival ob sprehodu po lepih ljubljanskih ulicah," je Francozovo navdušenje nad prestolnico Slovenije opisal Elsner. "Tudi na to, da smo vsi Slovenci zelo prijazni, je opozoril," je dodal.

Kdaj bo kapetan Francije naslednjič obiskal Slovenijo, ne ve. "Jaz igram na Norveškem, on v Londonu, zato se težko uskladiva, zdaj imava tudi družini in vse skupaj je še težje, a brez skrbi, še bo prišel," zagotavlja Elsner.

Rekel je, da gre po naslov

Brez dvoma je jasno le to, da v teh urah prav gotovo ne razmišlja o tem, kdaj se bo vrnil k nam. Že nekaj tednov je osredotočen zgolj na dogajanje v Braziliji in na to, da Francijo popelje čim dlje. "Nazadnje sva se slišala, preden je odšel na svetovno prvenstvo, potem ga seveda nisem želel motiti. Rekel mi je, da je optimist. Da je vzdušje v reprezentanci odlično. Da ima občutek, kot da bi se v ekipi po velikem preobratu na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini nekaj spremenilo. Zdaj se vidi, da je imel prav. Francija je res dobra in upam, da bo zmagala tudi danes," se nadeja Elsner, ki bo danes zvečer stiskal pesti za velikega prijatelja.

"Rekel mi je, da gredo po naslov. Toda pot je še dolga," je za konec dodal Elsner. In kdo ve, morda bi se pred milijoni oboževalcev ob morebitnem naslovu skril prav v Ljubljani. Enem od redkih krajev na svetu, kjer bi lahko mirno užival v zmagoslavju in se sprehajal po ulici. Kdo ve, morda se boste v julijskem vročem poletnem večeru na ulici zaleteli v kapetana svetovnih prvakov v športu, s katerim v teh dneh diha ves svet.

Ne spreglejte