Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2024,
7.41

Osveženo pred

1 ura, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Brazilija kvalifikacije za SP 2026 argentinska nogometna reprezentanca

Petek, 11. 10. 2024, 7.41

1 ura, 54 minut

Kvalifikacije za SP 2026, Južna Amerika (9. krog)

Argentinci do točke v razmočeni Venezueli, Brazilci v izdihljajih do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
argentinska nogometna reprezentanca, Lionel Messi | Lionel Messi in druščina so remizirali v Venezueli. | Foto Reuters

Lionel Messi in druščina so remizirali v Venezueli.

Foto: Reuters

Južnoameriški nogometaši so odigrali večino tekem devetega kroga kvalifikacij za nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu. Vodilni Argentinci so remizirali v deževni Venezueli, medtem ko so doslej skromni Brazilci v gosteh ugnali Čile.

Argentinci so po prvem neodločenem izidu še naprej na vrhu lestvice južnoameriških kvalifikacij. Z 19 točkami imajo tri več od tokrat poražene Kolumbije in štiri več od Urugvaja, ki ga dvoboj 9. kroga še čaka.

Svetovne prvake je v vodstvo popeljal Nicolas Otamendi v 13. minuti dvoboja na razmočenem igrišču v Maturinu, nato pa je v 65. minuti izenačil Salomon Rondon.

"Bilo je zelo težko, obenem pa so zaradi stoječe vode to zelo grde tekme," je po dvoboju dejal argentinski kapetan Lionel Messi. "Nismo sestavili niti dveh podaj. V drugem polčasu nam je to malce uspevalo po desni strani, ampak na takem igrišču je težko igrati," je, kot ga citira ESPN, dodal 37-letni zvezdnik Interja iz Miamija, ki se je po poškodbi v septembrskem ciklu vrnil v izbrano vrsto.

Močno deževje v Maturinu je sprva povzročilo krajšo prestavitev dvoboja, igralci pa so se kasneje vrnili na razmočeno zelenico. "Pripraviti smo se morali na drugačno tekmo, kot smo pričakovali. Borili smo se, a nismo tvegali. Igrali smo, kot smo pač lahko ob vsej tej vodi," je še dodal Messi, ki je odigral 187. tekmo za reprezentanco, prvo po juliju.

Brazilci ob koncu strli Čile

Brazilci so za razliko od svojih velikih tekmecev vknjižili vse tri točke. To jim je uspelo na gostovanju pri skromni čilski reprezentanci, junak pa je bil Luiz Henrique z zadetkom tik pred iztekom 90 minut. Napadalec Botafoga je bil natančen v 89. minuti in dokončal preobrat selecaa. Eduardo Vargas je za domače zadel že v drugi minuti, Igor da Cruz, še en nogometaš Botafoga, pa je tik pred polčasom izenačil.

Brazilija : Čile | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Brazilci, ki v tem ciklu igrajo brez poškodovanega Viniciusa Juniorja, so na lestvici po četrti zmagi skočili na četrto mesto in imajo šest točk manj od vodilne Argentine.

Za njimi je precejšnja gneča. Ekvador in Bolivija sta zbrala po 12 točk, Venezuela 11, Paragvaj deset, medtem ko sta pri dnu Čile in Peru (tekma manj) s petimi oziroma tremi točkami.

Drugouvrščeni Kolumbijci so izgubili pri Boliviji z 0:1, čeprav so imeli od 21. minute na zelenici igralca več. Takrat je bil zaradi grobosti izključen Hector Cuellar. Toda domačinov to ni zmedlo, v 58. minuti so po golu Miguelita povedli in zadržali nalete gostov do konca dvoboja.

Ekvador in Paragvaj sta se v Quitu razšla brez golov, čeprav so domači prevladovali (14:3 v strelih na gol) s kar 74-odstotno posestjo žoge. Vseeno so ostali brez treh točk in so po kazni krovne zveze in odvzemu treh točk na sredini lestvice.

Peru in Urugvaj se bosta pomerila v noči na soboto, naslednji teden pa bodo v 10. krogu tekme Kolumbija - Čile, Paragvaj - Venezuela, Urugvaj - Ekvador, Argentina - Bolivija in Brazilija - Peru.

Neposredno uvrstitev na SP 2026, ki bo v ZDA, Kanadi in Mehiki, si bo zagotovilo šest najboljših reprezentanc v južnoameriških kvalifikacijah, sedmouvrščeno pa čakajo dodatne medcelinske kvalifikacije. Nastop na velikem tekmovanju si bo tako zagotovila dobra polovica vseh udeležencev kvalifikacij.

Kvalifikacije za SP 2026, 9. krog:

Četrtek, 10. oktober:

Petek, 11. oktober:

Sobota, 12. oktober:

Lestvica:

Slovenija Norveška Erling Haaland
Sportal Prvi poraz po 12 tekmah, Kek odkrit: Na trenutke smo bili videti prav obupno
Ne spreglejte