Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
9.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama Tim Howard Jürgen Klinsmann ZDA

Sreda, 2. 7. 2014, 9.13

5 let, 6 mesecev

Izpadli, a navdušili in dobili svetovnega rekorderja, Obama pa prestavil sestanek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogomet je v zadnjih tednih v ZDA močno priljubljen. Glavni krivec za to so dobre predstave reprezentance na SP v Braziliji, Nemca Jürgena Klinsmanna pa Američani že slavijo kot narodnega heroja.

Američani, ki so sicer bolj predani svojim tradicionalnim športom, košarki v NBA, hokeju v NHL, ameriškemu nogometu v NFL in bejzbolu v MLB, so v zadnjih tednih navdušeno spremljali svetovno prvenstvo v nogometu. Priljubljenost nogometa je celo tako velika, da se že pojavljajo govorice, da bi ZDA spet kandidirale za organizacijo svetovnega prvenstva. ZDA so svetovno prvenstvo gostile leta 1994, turnir pa je vsaj pri gledalcih požel ogromno zanimanja, saj še vedno drži rekord po številu obiskovalcev tekem.

Tim Howard novi svetovni rekorder

Po porazu proti Belgiji, reprezentanti ZDA so se dobro upirali ves redni del tekme, klonili pa so šele v podaljšku, evforija ne pojenja. Vse je navdušil odlični vratar Tim Howard (Everton), ki je s 16 ubranjenimi neposrednimi streli na gol postavil rekord svetovnih prvenstev. To so prepoznali tudi številni mediji in Howardu namenili kopico prispevkov s hvalo. "Ameriška pravljica je končana. Tudi rekord Tima Howarda ni mogel rešiti ekipe ZDA," so zapisali pri Los Angeles Times.

New York Times je o igri ameriške reprezentance zapisal "Pogum namesto zmage. Spoštovanje je prigarano in zasluženo", Washington Post pa "Upi na SP pokopani, ampak ponos in optimizem ostajata". Hvalo na igro ekipe je izrazil tudi dnevnik Miami Herald: "Kljub porazu sledijo rožnati časi. Ameriški nogomet je veliki zmagovalec".

Ameriški vratar je prvič klonil šele v podaljšku, ob tem pa ubranil 16 neposrednih strelov na gol, kar je po letu 1966, ko so začeli upoštevati ta podatek, najboljši dosežek na svetu. ''Tim je bil neverjeten. Omogočil nam je, da smo bili tako dolgo blizu Belgijcem. Odigral je izvrstno tekmo,'' ga je pohvalil tudi selektor Jürgen Klinsmann, ki je že naznanil, da bi rad ameriško izbrano vrsto vodil tudi na prihodnjem svetovnem prvenstvu. Leta 2018 ga bo gostila Rusija.

Obama spremljal prenos tekme in prestavil sestanek

Prenos tekme proti Belgiji, ZDA so klonile šele v podaljšku z izidom 1:2, si je v živo prek malega zaslona ogledal tudi ameriški predsednik Barack Obama. V Beli hiši je prenos spremljal skupaj s približno 200 sodelavci in zaradi nogometa prestavil tudi skupni sestanek.

Prenos je po številnih barih spremljalo na deset tisoče Američanov, ki so bili lahko nad predstavo svoje ekipe navdušeni. V Washingtonu je tekmo javno spremljalo približno 5000 Američanov, v Chicagu kar 25.000. Vsi so si bili enotni, Klinsmannova četa je pustila dober vtis, nogomet je poslej tudi "tipično ameriški šport".

Ne spreglejte