Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2014,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška Brazilija Luiz Felipe Scolari Niko Kovač

Četrtek, 12. 6. 2014, 11.55

8 let

Izjemna čast za Hrvaško: pred dvema milijardama gledalcev za uvod z Brazilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na uvodni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva se bosta danes ob 22. uri po našem času v Sao Paulu pomerili gostiteljica Brazilija in Hrvaška.

Po dvourni slavnostni otvoritvi prvenstva (z začetkom ob 20.15) bosta na slovitem štadionu Maracani zadoneli prvi himni od 32 udeleženk svetovnega prvenstva. Brazilija bo po letu 1950, ko jo je v finalu premagal Urugvaj, drugič v vlogi gostiteljice mundiala. Brazilci imajo rekordnih pet lovorik za najboljšega, so pa edini, ki so sodelovali na vseh dosedanjih mundialih, ta bo za Brazilce že 20.

Za brazilsko javnost šteje le končna zmaga. Selektor Luiz Felipe Scolari, ki je bil z Brazilci svetovni prvak leta 2002, nima na voljo ravno dominantne zasedbe, kljub temi pa se lahko gostitelji prvenstva pohvalijo, da imajo morda celo najbolj zveneče branilce, to pa je prav nasprotno po čemer so Brazilci sloveli. Virtuozov tokrat ni na pretek.

"Vemo, da so poleg nas še drugi kandidati za naslov, Španija, Nemčija ali Argentina. Toda pod Scolarijem je moštvo dobilo pravo identiteto, naši navijači pa se lahko povsem prepričani v eno stvar: 23 bojevnikov je pripravljenih, da Selecao pripeljejo do naslova," je pred uvodno tekmo dejal prvi zvezdnik Brazilije Neymar.

Hrvaška bo sodelovala na eni najpomembnejših tekem v njeni kratki reprezentančni zgodovini, ki je doslej vrhunec doživela na SP v Franciji leta 1998 s tretjim mestom. Favoriti so nedvomno Brazilci, vendar tudi reprezentanca, ki jo vodi Niko Kovač razpolaga s številnimi zvenečimi nogometaši, ki se lahko vsaj enakovredno zoperstavijo Braziliji. Manjkal bo napadalec Mario Mandžukić, ki je kaznovan, Danijel Pranjić pa nekoliko poškodovan.

Še posebej pa bosta motivirana Eduardo in Sammir, Brazilca s hrvaškim potnim listom. "Brazilija je favorit in je kot prirediteljica tekmovanja pod velikim pritiskom, da osvoji pokal. Pritisk bo ogromen in igralci verjetno še nikoli niso bili tako obremenjeni," je dejal Kovač.

Nogometaši Brazilije in Hrvaške se bodo zbrali ob krogu na sredini igrišča. Na sredino bodo nato prišli trije otroci, ki bodo v nebo spustili vsak po enega goloba, simbole miru, kar bo obenem pomenilo uradno odprtje SP. Nato se bo tekma na stadionu, ki je tik pred zdajci dobil uporabno dovoljenje za vseh več kot 67.000 sedežev.

Ne spreglejte