Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
22.48

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Lovro Štubljar David Pejičić Petar Stojanović Sandi Lovrič Jaka Bijol Napoli Inter serie A italijansko prvenstvo

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 22.48

8 mesecev, 1 teden

Italijansko prvenstvo, 1. krog

Uvod za favorite minil brez presenečenj, Slovenci praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Juventus Federico Chiesa | Federico Chiesa je za Juventus zadel že v drugi minuti. | Foto Guliverimage

Federico Chiesa je za Juventus zadel že v drugi minuti.

Foto: Guliverimage

Za konec prvega kroga že 122. sezone elitne italijanske nogometne lige je Milan z 2:0 ugnal Bologno. Uspešen je bil tudi Juventus, ki je s 3:0 odpihnili Udinese z Jako Bijolom in Sandijem Lovrićem, zmagala pa je tudi Atalanta. Branilec naslova Napoli je za začetek v soboto po preobratu s 3:1 slavil na gostovanju pri novincu Frosinoneju, pri katerem je Matjaž Kamenšek-Pahić sedel na klopi. Verona je z 1:0 ugnala Empoli, pri katerem sta tako Petar Stojanović kot Lovro Štubljar obsedela med rezervisti. Novo poglavje v serie A je uspešno odprl tudi Inter, ki je z 2:0 ugnal Monzo.

Sandi Lovrić
Sportal Nogometno sezono v Italiji z golom odprl Lovrić

Na zadnji tekmi uvodnega kroga Serie A so se nogometaši Milana veselili zmage v Bologni z 2:0 (2:0). Gostje so vse praktično opravili že v prvi polovici prvega polčasa, ko sta zadela nekdanja igralca londonskega Chelseaja, zimzeleni Francoz Oliver Giroud (11.) in Američan Christian Pulisic (21.).

Milan je zmagal z 2:0. | Foto: Guliverimage Milan je zmagal z 2:0. Foto: Guliverimage

Juventus je za uvod s 3:0 odpravil Udinese, pri katerem sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić igrala vso tekmo, David Pejičić je sedel na klopi, medtem ko Bora Žunca ni bilo v kadru. Moštvo iz Torina je že v drugi minuti v vodstvo popeljal Federico Chiesa, potem ko je žogo med nogama Bijola poslal v mrežo. V 20. minuti je bil z bele točke uspešen Dušan Vlahović, že v sodnikovem podaljšku prvega polčasa pa je piko na i z golom postavil Adrien Rabiot.

V drugem polčasu je Udinese pokazal precej več, tudi Sandi Lovrić je z nekaj streli opozoril nase, vendar domači niso ogrozili 250. zmage Maxa Allegrija kot trenerja Juventusa. Tak dosežek je pri torinskem klubu uspel le Giovanniju Trapattoniju. Črno-beli obračun v Vidmu je bil sicer že pred začetkom precej nagnjen na torinsko stran, vsaj kar zadeva zgodovino oziroma statistiko. Na zadnjih 15 medsebojnih obračunih je Juventus 12-krat zmagal in le enkrat izgubil, Videmčane pa je skupno premagal 67-krat, največkrat od vseh klubov v prvoligaški konkurenci.

Uspešna tudi Napoli in Inter

Prvak Napoli je za uvod v soboto s 3:1 premagal novinca Frosinone, pri katerem je 19-letni branilec Matjaž Kamenšek-Pahić srečanje spremljal s klopi za rezerve. Gostitelji so sicer sanjsko odprli tekmo, saj je že v sedmi minuti Frosinone z bele točke v vodstvo popeljal Abdou Harroui. A sledil je odgovor Napolija. Že v 24. minuti je na 1:1 poravnal Matteo Politano, tik pred koncem prvega polčasa pa je za vodstvo poskrbel Victor Osimhen, ki je nato v 79. minuti zadel še drugič in postavil končnih 3:1.

Victor Osimhen je že v prvem krogu za Napoli dosegel dva gola. | Foto: Reuters Victor Osimhen je že v prvem krogu za Napoli dosegel dva gola. Foto: Reuters

Obračun Empolija, pri katerem sta tako Petar Stojanović kot Lovro Štubljar obsedela na klopi za rezerviste, in Verone pa je odločil zadetek Federica Bonazzolija v 75. minuti.

V soboto zvečer je novo sezono odprl tudi Inter, ki je v uvodu z 2:0 ugnal Monzo, oba zadetka za zmago pa je dosegel Lautaro Martinez.

Lautaro Martinez je na uvodu v sezono vroč. | Foto: Reuters Lautaro Martinez je na uvodu v sezono vroč. Foto: Reuters

Kaj se je dogajalo poleti?

Inter je poleti precej trgoval, ampak ob tem pridobil skoraj 90 milijonov evrov, saj je nekaj igralcev dobil zastonj (Juan Cuadrado, Marcus Thuram ...), vratarsko dilemo po odhodih Samirja Handanovića in Andreja Onanaja (ta je za 52,5 milijona evrov okrepil Manchester United) pa je rešil z nakupom Yanna Sommerja in izposojo Emila Audera.

Samir Handanović se je po koncu sezone 2022/23, v kateri je osvojil pokalno lovoriko, poslovil od Interja. | Foto: AP / Guliverimage Samir Handanović se je po koncu sezone 2022/23, v kateri je osvojil pokalno lovoriko, poslovil od Interja. Foto: AP / Guliverimage

Sicer pa je zadržal precejšen del glavnih mož iz prejšnjih sezon, vključno z napadalcem Lautarom Martinezom, ki je zablestel že v prvem krogu in je s 85 milijoni evrov tretji najvrednejši igralec po Transfermarktu v italijanski ligi, ter vezistom Nicolojem Barello, kar poznavalce podžiga za Interjev naslov prvaka.

Se bo razigral Vlahović?

V serie A so bili v zadnjih štirih letih štirje različni prvaki: Juventus, Inter, Milan in Napoli. Vsi ti bodo tudi v sezoni 2023/24 med glavnimi favoriti. Ob že omenjenem Interju številni visoko postavljajo rekorderja po naslovih v Italiji Juventus, ki zaradi kazni tokrat ne bo imel "evropskih motenj" z igranjem v konferenčni ligi, temveč se bo lahko osredotočil na prvenstvo.

Napoli je sicer izgubil pomembnega srednjega branilca Kim Min Jaeja, a zadržal lansko presenečenje sezone, Gruzijca Hvičo Kvaračelijo. Obenem je ostal brez stratega Luciana Spalettija, kar je eden od ključnih dejavnikov, da poznavalci Napolija ne postavljajo povsem na vrh, ko je govora o boju za naslov. Francoz Rudi Garcia, ki je nasledil Spalettija, za zdaj še ni deležen tako velikega zaupanja.

Zlatan Ibrahimović je po koncu sezone 2022/23 nogometne čevlje postavil v kot. | Foto: AP / Guliverimage Zlatan Ibrahimović je po koncu sezone 2022/23 nogometne čevlje postavil v kot. Foto: AP / Guliverimage

Največ med omenjenimi štirimi je poleti zapravil Milan, ki je več kot sto milijonov evrov dal za okrepitve, med katerimi so Christian Pulisic, Yunus Musah, Samuel Chukwueze, Tijjani Reijnders, Ruben Loftus-Cheek, Noah Okafor in drugi. Bo pa čas pokazal, kako se bodo znašli brez vezista Sandra Tonalija, ki po 64-milijonskem prestopu nase že opozarja v dresu Newcastla v angleški ligi.

Če številke o vrednostih ekip s Transfermakrta vsaj deloma prikažejo razmerje moči, potem so v serie A v najboljšem položaju Napoli (577,55 milijona evrov), Milan (574,10) in Inter (493,35), v najslabšem pa Lecce (64,80), Cagliari (48,33) in Frosinone (25,68).

Italijansko prvenstvo, 1. krog:

Sobota, 19. avgust:

Nedelja, 20. avgust:

Ponedeljek, 21. avgust:

Lestvica: 

 

Ne spreglejte