Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
14. 6. 2014,
7.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iker Casillas Arjen Robben Robin van Persie Nizozemska Španija Andres Iniesta

Sobota, 14. 6. 2014, 7.56

7 let, 12 mesecev

Iker Casillas se po sramotnem porazu opravičuje navijačem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iker Casillas je po finalu lige prvakov žarel od sreče, proti všečni Nizozemski pa je bil le bleda senca nekdanjega najboljšega vratarja na svetu. Tulipani kar niso mogli verjeti, kaj so naredili.

Španska reprezentanca na eni tekmi ni prejela pet zadetkov že 51 let. Kdo bi si mislil, da jim bo tolikokrat mrežo napolnila Nizozemska, saj se je igrala prva tekma v skupinskem delu svetovnega prvenstva, ta pa je ponavadi polna previdnosti.

Sprva je v Salvadorju res zadišalo po nadaljevanju zmagovitega niza branilcev svetovnega naslova. Španci so skoraj do konca prvega polčasa vodili z 1:0, imeli še lepo priložnost za povišanje vodstva, a jim je nato načrte prekrižal Robin van Persie: "Gol sem dosegel ob pravem času, v slačilnico smo odšli dobre volje. Rad bi čestital selektorju. Odlično je postavil taktiko. Točno je vedel, kako se bo odvijal dvoboj, neverjetno," je selektorja Louisa van Gaala, ki ga bo po novem treniral tudi pri Manchester Unitedu, pohvalil dvakratni strelec. Na srečanju proti favoriziranim Špancem bi se lahko med strelce vpisal še večkrat, a mu je gol preprečila prečka.

Van Persie: Uresničili smo sanje

Rdeča furija je na zadnjih desetih srečanjih na velikih tekmovanjih (SP in EP) na desetih tekmah kapitulirala le enkrat, zdaj pa so jim tulipani na krilih atomskega drugega polčasa skoraj razparali mrežo. "Še zdaj ne morem verjeti, kaj nam je uspelo. Uresničili smo sanje. Včasih se zgodijo tudi nepredstavljive stvari, zdaj pa ne smemo pozabiti, da smo osvojili le tri točke. To je naša realnost, zato moramo nadaljevati v enakem ritmu," je opozoril kapetan tulipanov.

Spomnil se je tudi na vse rojake, ki jih povezuje ogromna ljubezen do nogometa in junakov v oranžnih dresih: "Komaj čakam, da bom videl fotografije, kako proslavljajo v domovini. Zdaj je čas za zabavo, jutri pa bomo že začeli misliti na Avstralijo," je povedal v pogovoru za nizozemsko televizijsko postajo NOS in si dal duška ob enem najlepših večerov v zgodovini nizozemskega reprezentančnega nogometa.

Za Špance bo srečanje s Čilom kot finale

Tulipani so po tekmi stežka dojemali, da so razbili branilce svetovnega naslova. In to kar z mogočnih 5:1. "Najboljše bi bilo, da bi ostal tiho, se zamislil in o naslednji tekmi s Čilom razmišljal, kot da nas čaka finale. Opravičujemo se navijačem. Če se mora kdo prvi, sem to jaz. Dovolj smo zreli, da bomo sprejeli kritike," je bil samokritičen Iker Casillas, ki si je drugače predstavljal uvodno dejanje svetovnega prvenstva v Braziliji. Na dvoboju si je privoščil nekaj krepkih napak, neusklajena in počasna sta bila tudi njegova najbližja sodelavca, zvezdniški branilski par Pique in Ramos. Španski kapetan je še povedal, da je bil odločilen tretji gol Nizozemske. Ko so tulipani povedli s 3:1, so se Španci dokončno predali. Postali so razbita vojska ter do konca tekme prejeli še dva zadetka.

"Če bi ohranili vodstvo do konca prvega polčasa, bi bilo morda drugače. Včasih odločajo takšne malenkosti. Niti pod razno nismo pričakovali kaj takega, a to je svetovno prvenstvo in takšne stvari se dogajajo v nogometu. Skušali smo igrati na svoj način, a nismo vedeli, kako," je bil odkrit po tekmi Andres Iniesta. Pred štirimi leti je bil junak finala, v petek pa je v drugem polčasu podobno kot soigralci povsem padel in razočaral privržence.

Robben: Saj nismo ničesar osvojili

Nizozemci so pohrustali špansko tiki-tako ter dobili zadoščenje za boleč poraz izpred štirih let, ko je bila Španija v finalu SP 2010 boljša z 1:0. Lahko bi zmagali še z višjo razliko kot 5:1, toliko so bili boljši v drugem polčasu.

"Zelo sem ponosen na naše moštvo. Je zelo mlado, a tudi zelo dobro. Opozarjam pa, da nas to ne sme ponesti. To je le skupinski del, ne pa maščevanje za finale, saj nismo ničesar osvojili. Zdaj moramo ohraniti trezne glave," se Arjen Robben, še drugi dvakratni strelec v taboru svetovnih podprvakov, za razliko od kapetana ni želel prepustiti evforiji. Morda ga bodo zdaj prenehale obiskovati preganjavice, nočne more zaradi zapravljenih priložnosti s finalne tekme SP 2010. Zdaj bo med spanjem raje premleval atraktivna zadetka, ko se je poigral s španskimi branilci, nato pa premagal še nemočnega Casillasa. Na sanjski predstavi, v kateri velja podčrtati drugi polčas, ki ga je Španija izgubila kar z 0:4. Izjemno in še pred kratkim nepredstavljivo.

Nizozemska je nakazala svežino, idealno kombinacijo starejših (Wesley Sneijder je odigral jubilejno stoto tekmo za Oranje) in mlajših, Španija pa je s trmasto tiki-tako v drugem delu zabredla v ogromne težave in plačala drago ceno.

Ne spreglejte