Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 7. 2012,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Željko Filipović Ermin Šiljak

Nedelja, 8. 7. 2012, 22.08

8 let

Ibraimi in Filipović potrdila ''zakon bivšega''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Maribora so v novo sezono vstopili s superpokalno lovoriko. Na domači zelenici so premagali Olimpijo, ki je enkrat izničila prednost, po zmagovitem golu Agima Ibraimija pa ostala na tleh.

Kaj so si mislili mariborski navijači o tem, da se z ''vijolicami'' za superpokalno lovoriko poteguje podprvak Olimpija, je pričal velikanski napis, ki so ga razvili po začetnem sodnikovem pisku. Na njem je pisalo ''-20 točk in četrtfinale = finale superpokala''. Ljubljančani, žreb je določil, da so se sredi štajerske prestolnice znašli v vlogi gostiteljev, se na to niso ozirali. Pred prihodom na Štajersko so smelo napovedovali, da ne bodo zapravili enkratne priložnosti za osvojitev lovorike, seveda pa je imel svoje načrte tudi Maribor. V minuli sezoni je osvojil dvojno krono, zdaj se mu je na domačem dvorišču nasmihal še superpokal. Lani so mu ga pred nosom speljale Domžale, tokrat so se pomerili z ''najljubšim'' tekmecem.

Lesjak in Komazec na tribunah, vrnitev Mejača in Lovrečiča

Teden pred začetkom prvenstva je Aleš Mejač že okreval, tako da ga je Darko Milanič uvrstil v začetno postavo. Na tribunah sta ostala Zoran Lesjak in Nikola Komazec, ki zaradi že izpolnjene kvote treh tujcev (Tavares, Ibraimi in Mezga) nista kandidirala za nastop, pri Olimpiji pa je poškodbo mišice odpravil Anej Lovrečič. Od prve minute je za razliko od četrtkovega dvoboja z Jeunesse Eschom (3:0) začel Boban Jović, ''evropski'' joker Vicente William Franklin pa je čakal na klopi. Da je lahko strateg ''zeleno-belih'' Ermin Šiljak računal na veliko izbiro, priča tudi podatek, da Nikola Nikezić in Rok Baskera nista bila uvrščena niti med 18-rico.

Polpriložnosti Ibraimija in Jovića

V dvoboj je bolje vstopil Maribor, a razen dveh polpriložnosti Agima Ibraimija, ki je na tekmah z Olimpijo vedno izredno motiviran, ni resenej zapretil. Makedonec je tudi edini udeleženec srečanja, ki je že dosegel zadetek v superpokalnih srečanjih na slovenskih tleh. Uspavanko, poletna vročina je v kombinaciji s sončnimi žarki naredila svoje, je v 19. minuti prekinil Jović, ki se je po prodoru na desni strani namesto za predložek odločil za udarec v bližji kot Handanovićevih vrat. Slovenski reprezentant ni tvegal in žogo odbil v kot. Le štiri minute se je znova ponudila priložnost prodornemu Joviću, ki je v prvem polčasu v moštvu uradnih gostiteljev predstavljal največjo nevarnost. Tokrat je strel Celjana švignil mimo in zatresel zunanji del mreže.

Evrogol Filipovića, Vicente na ogrevanje

Po obdobju, ko sta večna tekmeca našla ravnotežje in je spolzela uvodna mariborska terenska premoč, pa je zablestel Željko Filipović. Visoki Gorenjec, tudi nekdanji ''zmaj'', se je hrabro odločil za strel s 30 metrov in s pravim evrogolom prisilil Elvisa Džafića k predaji. Navijači Maribora so se prebudili, prižgala se je tudi prva bakla, napoved kapetana Ljubljančanov, Srba Sretena Sretenovića, da se mreža Olimpije na tekmi ne bo zatresla, pa se je izkazala za napačno. Podprvaki in četrtfinalisti pokala so klonili po 27 minutah, Šiljak pa je na ogrevanje hitro poslal Brazilca Vicenteja. Po mariborskem vodstvu so si dale duška Viole in predstavile nov transparent. Tokrat je pisalo: ''+20 točk + zmagovalec pokala = zmagovalec superpokala!'', poleg pa se je zasmejala še podoba ''smeška''.

Ljubljančane reševala sreča

Po vodstvu so na igrišču ponovno zavladali Mariborčani. Bili so konkretnejši, bolj igrivi, razigranega Ibraimija pa je v 33. minuti od zadetka delilo le nekaj centimetrov, saj je po prodoru z desne strani njegov diagonalni strel po tleh zadel vratnico. Štiri minute se je z oči v oči z Džafićem našel še Goran Cvijanović, močno streljal v daljši kot, a zgrešil cilj za nekaj decimetrov. Ljubljančani niso našli rešitve, kako resneje ogroziti mariborska vrata. Največ, kar so do konca polčasa storili, je bil neposrečen strel mladega Andraža Šporarja v 41. minuti, pri ''vijolicah'' pa je netočno z glavo meril Nejc Potokar. Ostalo je pri zasluženem vodstvu Milaničeve čete, sodnik Damir Skomina pa je igralce poslal na odmor brez dodatka.

Ivelja poskrbel za izenačenje

Olimpija je v drugi del vstopila z novim napadalcem. Skoraj neopaznega Davorja Škerjanca je zamenjal dolgolasi Vicente. Začetne minute so pripadle Ljubljančanom, ki so hitro izenačili. Zadetek je prispeval Djordje Ivelja, ki se mu je v 50. minuti med nezbrano mariborsko obrambo uspelo pretihotapiti pred Handanovića, nato pa je Srb spretno ukanil vratarja Maribora. Tokrat je Sretenovićeva napoved obveljala, saj je pred tekmo napovedal, da bo strelec za Olimpijo prav njegov rojak, ki je zadetek dosegel že v četrtek. V 57. minuti si je manjšo mojstrovino privoščil kapetan Maribora. Tavares je v polnem teku krenil z žogo s svoje polovice, preskakoval ovire in prišel vse do kazenskega prostora Olimpije. Med preigravanjem je prelisičil tri Ljubljančane, nato pa se v ugodnem položaju na začudenje občinstva ni odločil za strel, pač pa slabo podal Cvijanoviću. Tako je po vodi splavala lepa priložnost.

Ibraimi razveselil Maribor in župana Kanglerja

Začele so se vrstiti menjave, nad Ljudski vrt se je dokončno spustil večerni hlad in ponudil boljše pogoje igro. Spremljali smo dokaj izenačeno predstavo, še vedno pa so bili bolj podjetni Mariborčani. V 71. minuti je Ibraimi z roba kazenskega prostora namučil Džafića, še prej je strel preizkusil rezervist Dejan Mezga, na drugi strani je z glavo streljal Šporar, a izsilil le strel s kota. Nato pa je svojih ''pet sekund'' dočakal Ibraimi. Da je razpoložen za tekmo, je dokazal že poprej s številnimi preigravanji in streli, med tekmo je moral na svoj račun poslušati tudi žaljiva skandiranja ljubljanskih navijačev. V prvem polčasu je zatresel vratnico, tokrat pa je bil po domiselni dvojni podaji z Mezgo in natančnem ''zavitem'' strelu z 18 metrov Džafić nemočen. Maribor si je še drugič na tekmi zagotovil prednost, do konca pa je ostalo le še 13 minut. S tem je mariborska ''desetka'' obdarovala tudi župana Franca Kanglerja, ki je na dan superpokala dopolnil 47 let. Navijači so postregli še s tretjim sestavljenim transparentom in sporočili: ''Ko Ljubljana žaluje, Franca praznuje. Vse najboljše …''

''Vijolice'' zadržale prednost, Mertelj predčasno pod prho

Olimpiji ni preostalo nič drugega, kot da krene še bolj odločno v napad in skuša priboriti izvajanje 11-metrovk. V primeru neodločenega rezultata namreč zaradi spremembe v Tekmovalnem pravilniku NZS ne bi prišlo do podaljškov. Šporar v 81. minuti ni izkoristil trenutek nepazljivosti Handanovića, na drugi strani je zopet zapretil igralec tekme Ibraimi, nato pa je namesto Erika Salkića v igro vstopil Adnan Bešić. Mariborčani so bili kos navideznemu pritisku, še več, odprl se jim je prostor za hitre protinapade, po enem izmed njih je Ibraimi poslal v kazenski prostor nevaren in oster predložek, ki ga je s skrajnimi močmi odbil Dalibor Radujko. Na začetku triminutnega sodnikovega podaljška bi se lahko zatresla tudi mariborska mreža, a je bil Šporar v naletu za las prepočasen, tako da ni mogel predložka preusmeriti v gol. Drugi rumeni karton je prejel Aleš Mertelj, a tega Olimpija v izdihljajih srečanja ni znala, niti več mogla izkoristiti. Maribor je zadržal prednost in se zasluženo veselil uvodne lovorike. V zadnjih štirih letih je superpokal vedno gostoval v Ljudskem vrtu, ''vijolice'' pa so ga osvojile še drugič in se na seznamu dobitnikov na prvem mestu izenačile z Domžalami.

Ne spreglejte