Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 11. 2015,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Zavrč Ivica Solomun NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Slavko Matić

Petek, 27. 11. 2015, 11.40

8 let

Hrvat z najbolj nepredvidljivo službo v 1. SNL

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V soboto se v Ljudskem vrtu obeta spopad hrvaških trenerjev v 1. SNL. Završki povratnik Ivica Solomun želi prekrižati načrte Mariboru, ki ga vodi njegov rojak in dober prijatelj Krunoslav Jurčić.

Haložani so v tej sezoni že zagrenili življenje Mariboru. Ko so ga nazadnje premagali v Zavrču, je medije zabaval tretji polčas, v katerem sta imela marsikaj za pripomniti športni direktor vijolic Zlatko Zahović in neformalni predsednik Zavrča Miran Vuk. Po tej tekmi je bilo vse drugače. Sledile so številne spremembe. Pri Zavrču smo jih že vajeni, saj menja trenerje najhitreje izmed vseh v 1. SNL. Maribor se je po završki zaušnici hitro pobral in v naslednjih osmih tekmah osvojil kar 20 točk, navijačem pa dokazal, da je kriznega obdobja že davno konec.

Želje lastnika se morajo upoštevati

V soboto prihaja Zavrč v Ljudski vrt. V tej sezoni še ni izgubil proti Mariboru. V uvodnem krogu je branilce naslova presenetil v gosteh in osvojil točko (1:1). Pod remi se je podpisal prav Ivica Solomun, ki se je po ekspresnem odhodu Milka Djurovskega vrnil na vročo klop in sprejel ponudbo Mirana Vuka. "V klubu poteka vse v najlepšem redu. Smo v zasebnem klubu, tako da moramo upoštevati želje lastnika, ki ceni dobro delo. Ambicije ostajajo visoke, še vedno nas zanima priključek z najboljšimi. Želimo se približati tretjemu mestu, v pokalu smo polfinalisti … Moj cilj je tudi, da bi se dokazal kdo od mlajših igralcev. Morebitnih kandidatov, ki prihajajo iz nogometne šole Varteksa, je ogromno. Želim opraviti mandat do konca, nato pa bomo videli, ali smo na pravi poti," je dejal Hrvat, ki ga veseli bližina njegova doma in delovnega mesta.

O Jurčiću: Sva stara vojna prijatelja

Do Zavrča ga loči z jeklenim konjičkom le kratka vožnja. Nekdanji vratar se je tako vrnil v zaselek, ki v tej sezoni požira in menja trenerje kot po tekočem traku. S predhodnikom Djurovskim se po vrnitvi ni posvetoval.

V soboto ga čaka eno najlažjih gostovanj, saj nima ničesar izgubiti. Vse drugo kot poraz bi bilo presenečenje. Da bi lahko Zavrč ponovno postal trn v peti vijolic, je v tej sezoni že dokazal, saj je najprej remiziral v Mariboru (1:1), nato pa ga na festivalu avtogolov in navijaških prekinitev premagal doma z 2:1.

"Zavedamo se kakovosti Maribora. To je nesporno. Maribor je favorit, a bomo naredili vse, da jih presenetimo in napravimo nervozne. Uspeh bi predstavljala že točka, bo pa treba zadeti v polno. Brez zadetkov bomo težko uresničili cilj," sporoča 47-letni trener Solomun, ki je dober znanec mariborskega stratega Krunoslava Jurčića.

"Sva stara vojna prijatelja. Tudi Hrvaška je podobno kot Slovenija majhna, tako da se vsi poznamo med seboj," se je nasmehnil Ivica in dodal, da sta pred leti skupaj delila slačilnico prvoligaškega kluba iz Koprivnice, Slaven Belupa.

"Ko sem zapuščal Zavrč, je Kruno ravno prihajal v Slovenijo. Želel je slišati še moje mnenje o slovenski prvi ligi. Zatrdil sem mu, da je zelo kakovostna, zlasti za razvoj mladih igralcev in da mu lahko izkušnja pri Mariboru koristila v karieri," je posredno vplival na odločitev, da se je nekdanji hrvaški reprezentant, ki je v četrtek praznoval 46. rojstni dan, preselil na Štajersko.

Po vijolicah želijo zagreniti življenje še Olimpiji

Prepričan je, da bo Maribor pod Jurčićevim vodstvom do konca sezone zapretil Olimpiji. "O prvaku bodo odločali medsebojni dvoboji Olimpije in Maribora ter spodrsljaji. Nekaj jih bo. Morda za njih poskrbi prav Zavrč," je napol v šali, napol zares, namignil Solomun.

"Po tekmi v Mariboru nas v sredo čaka še tekma z Ljubljančani. Doma želimo spet zagreniti življenje Olimpiji," je napovedal naporen teden za njegove izbrance, ki se bodo pomerili z najboljšima kluboma na sončni strani Alp. Da Solomun zna proti najboljšim, je dokazal v drugem krogu, ko se je srečanjem med Zavrčem in Olimpijo končalo brez zadetkov (0:0).

Zavrč je zadnjo prvenstveno tekmo odigral v Kopru in na Bonifiki doživel hladno prho. Čeprav so ga mnoge stavne hiše napovedovale kot velikega favorita, je ostal praznih rok. Veselil se je Slavko Matić, ravno tisti strokovnjak, ki je na klopi Zavrča zapolnil vrzel po odhodu Solomuna.

"Sva v korektnih odnosih. Pomagal sem mu, da ga je v Zavrču pričakala urejena ekipa. Ko je nato prišel v Koper, je videl, da potrebuje več časa, če ekipa še ni urejena. Ko sem prvič vodil Zavrč, nisem imel sreče. Imeli smo rezultatsko krizo, ne pa tudi krizo igre, saj smo si priigrali veliko priložnosti. Žal jih nismo izkoristili," je Solomun navedel razlog, ki ga je stal točk tudi na zadnjem gostovanju na Primorskem.

"Da bi se Koper in Zavrč dogovorila? Kje pa …"

Govorice o dogovoru med kluboma so ga prizadele. Zaradi njih se je moral potruditi, da igralci na psihološkem polju niso čutiti stresa.

"Da bi se Koper in Zavrč dogovorila? Kje pa … Preziram športne stave. Nismo bili obremenjeni, čeprav so se nekateri igralci znašli pod drobnogledom. Na tekmi pa … Pač … Tekmec je svoje priložnosti, imel jih je manj od nas, izkoristil, mi pa svojih ne. Pri 1:2 smo zapravili 'zicer'. Takšen je pač nogomet," je dejal Hrvat. Vrnil se je na vroči trenerski stolček, ki ga je neslavno zapustil sredi avgusta. Zdaj želi na njem ostati vsaj do konca sezone. A podobno željo so v tej sezoni izkazovali že njegovi številni stanovski kolegi …

Ne spreglejte